ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна, соціальна тематика та кримінал. Про що найчастіше пишуть чернівецькі медіа під час війни

12.09.2022, 14:08
Альона Чорна

Вже понад шість місяців головними у стрічці новин чернівецьких ЗМІ є теми пов’язані з війною. Разом з тим, на відміну від перших місяців повномасштабного вторгнення рф в Україну, збільшилася увага до місцевих соціальних тем. В топі також залишається кримінальна хроніка та надзвичайні події. Інститут масової інформації провів моніторинг та дослідив тематику новин регіональних медіа. Для моніторингу обрали період з 8 по 12 серпня.

У Чернівецькій області в рамках моніторингу досліджували такі ЗМІ: БукІнфоМолодий буковинецьАССПоглядЧернівецький промінь. Загалом на зазначених сайтах проаналізовано 625 новин. В рамках дослідження контент ЗМІ аналізувався за наступними темами: війна, соціальні наслідки війни, волонтерство/активізм, політика, економіка, кримінал, екологія, соціальна тематика (поза війною), культура, спорт, права людини тощо.

Під час моніторингу головними темами у чернівецьких онлайн ЗМІ стали: соціальна тематика (24%), війна (22,24%) та кримінал (16,48%).

Повернення соціальних тем у стрічки новин є важливими як для містян, так й для тих українців, котрі змушені були шукати прихистку у Чернівцях. Серед соціальних найактуальніших новин за цей час стали публікації про новий навчальний рікздорожчання вартості проїзду у маршруткахзростання вартості харчування у дитячих садочкахрозселення внутрішньо переміщених осіб з дитячих садочківпричини масової загибелі риби у водоймах Чернівцівпідготовку до опалювального сезонулікаря Михайла Гнатюка, якого нагородили «Медичним Оскаром» за заслуги у захисті України

Скандальною стала новина про малолітню дочку чернівецької грумерки, яка жорстоко вбила песика. Новина мала гучний резонанс, містяни на хвилі обурення піддали хейту салон, у якому працювала грумерка. Також з’ясувалося, що інцидент трапився у травні (а у серпні з’явилося у одному з телеграм каналів відео), поліцейськими відносно батьків було складено протокол про вчинення правопорушення, передбаченого ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення та скерували його до суду для розгляду.

Ще одна тема, про яку говорили всі й відповідно писали теж всі — зняття пам‘ятника червоноармійцю з постаменту на Соборній площі Чернівців. Відтак цей інфопривід з’являвся неодноразово, йшлося про його подальшу долю та що буде встановлено на місці солдата.

До приємних новин у соціальному аспекті стало завершення реконструкції перехрестя вулиць Б. Хмельницького-Університетської та створення європейського громадського простору.

Тема війни висвітлюється у чернівецьких ЗМІ на високому рівні. Якщо провести моніторинг новин за весь час з початку повномасштабної війни, то більшість всіх новин так чи інакше були б пов’язані з війною та її наслідками. Така тенденція є логічною та відповідає вимогам часу.

На превеликий жаль у ЗМІ не стає менше новин про загиблих Героїв, які віддали своє життя за вільну Україну. Майже щодня публікувалися трагічні звістки з фронту. Також висвітлюється прощання із захисниками України.

Окремо приділяється увага аналітиці війни та її подальшого перебігу. Цікавить читача як і коментарі перших осіб держави, так і місцевих політологів, зокрема професора Круглашова.

Йдеться й про знищення ворожої технікиудари по Антонівському та Каховському мостахракетні удари рф по українських містахпідтримку України та надання зброї тощо.

Кримільна тематика, надзвичайні події, дорожньо-транспортні пригоди у різні часи мають незмінно високе зацікавлення читачів.

Особливою увагою в цей час користується тема незаконного перетину кордону. Йдеться про чоловіків призовного віку та схеми, які крутяться довкола цього питання.

З топових новин за період дослідження варто виокремити наступні:

13 000 доларів США за незаконний трансфер чоловіків: на Буковині співробітники поліції затримали організаторів нелегального бізнесу

Вносив у систему як ще одного водія автобуса: за перевезення "ухилянта" судитимуть буковинця

"Заблукав у тумані, коли збирав чорниці": у Верховині оштрафували чоловіка за незаконний перетин кордону

19 200 доларів США за переправлення військовозобов’язаних до Молдови – на Буковині викрито незаконну схему перетину держкордону

Буковинські поліцейські затримали двох ухилянтів від мобілізації, які за допомогою підроблених документів намагалися перетнути територію України

Попри те, що в Чернівцях працюють чимало волонтерських організацій ця тема висвітлюється у медіа не так активно, як у перші місяці повномасштабної війни.

Майже 5% новин стосувалися економічних тем. Тут йшлося про зростання курсу долара, девальвацію гривні, відновлення роботи в Україні мережі ресторанів швидкого харчування McDonald’sКонференцію північноєвропейських союзників у Копенгагені щодо Українитурецьку компанію Baykar, яка придбала земельну ділянку для будівництва заводу.

Світ культури повернувся у життя, а відповідно й в стрічки медіа (7%). ЗМІ писали про Meridian Czernowitz 2022вшанування пам’яті видатного буковинця Юрія Федьковича, вечір короткометражних фільміввидання п'ятого тому творів Юрія Федьковича.

Окремо варто звернути увагу на аналітичний матеріал Миколи Тимошика: Хто звільнить Ольгу Кобилянську з російсько-радянського полону? Дещо із вражень від відвідання музею письменниці в Чернівцях.

Політичні теми займають небагато у стрічці місцевих ЗМІ (3,04%). Місцеві політичні теми обговорюються зазвичай у площині соцмереж та телеграм каналів. Крім всеукраїнських політичних тем, на шпальтах видань переважно йшлося про нове призначення голови Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка та кадрові зміни.

Зауважимо, що за моніторинговий період не виявлено джинси.

Наступними у рейтингу стали категорії: спорт (3,68%), екологія (3,04%), права людини (1%) та інше.

Підсумовуючи дослідження варто зауважити, що чернівецькі ЗМІ професійно та відповідально інформують про нинішні реалії. Водночас більшої уваги потребують благодійні, волонтерські ініціативи та висвітлення прав людини.

Альона ЧОРНА, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!