ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна, соціалка та трохи корупції. Про що пишуть топові ЗМІ Кіровоградщини

З моменту повномасштабного наступу Росії минуло вже півтора року, однак закінчення війни все ще видається доволі далекою перспективою. Тож не дивно, що топова тематика місцевих ЗМІ лишається незмінною – війна та все, що з нею пов’язане. Тут тобі й історії військовослужбовців, і волонтерські проєкти та ініціативи, і все нові й нові тексти про переселенців та соціальну адаптацію для тих, хто тимчасово чи назавжди втратив свій дім. 

Однак життя продовжується, і люди в тилу, попри пріоритетність навколовоєнної тематики, потребують інформації про більш приземлені речі. Власне, про що пишуть топові ЗМІ регіону, проаналізуємо в нашому огляді. Для цього досліджувалася червнева стрічка новин п'яти найпопулярніших онлайн-ЗМІ регіону: “Гречка”, Dozor, “Без купюр”, “Точка доступу” та CBN.

Гречані ексклюзиви

Почнемо з “Гречки”. Попри війну видання продовжує щоденно випускати близько 15 новин. З огляду на те що значна частина текстів є авторськими ексклюзивами, це вельми хороший показник. 

Традиційно для себе “Гречка” зосереджується на проблемних тематиках та досить рідко публікує прохідний контент, щоб просто заповнити стрічку новин. Звісно, не обходиться і без щоденної рутини: затримали, оголосили, анонсували, попередили. Та все ж такі новини не створюють негативного враження, адже на кожен десяток “буденних” матеріалів журналісти випускають щось типу “Фіктивне працевлаштування для ухилянтів: колишньому керівництву “Кіровоградгазу" обрали запобіжний захід” чи “Хочемо молитись українською”: хто на Кіровоградщині перешкоджає вірянам перейти до ПЦУ”.

Прикметно й те, що саме це видання активно висвітлює тематику навколокорупційних правопорушень та зловживань. Із 75 матеріалів, що були опубліковані з 12 до 16 червня включно дев'ять стосувалися саме цих тем. Це 12% загальної кількості публікацій видання. 

Дозорівські фоторепортажі

На відміну від колег з “Гречки” видання Dozor стало менш продуктивними. Показник у 39 публікацій за п'ять моніторингових днів є доволі показовим. Видання все ще спеціалізується на якісних інтерв’ю та репортажах, однак їх стало суттєво менше. Як кількісно, так і у відсотковому співвідношенні до інших текстів Dozor'у. 

А от що лишилось особливістю цього ЗМІ, так це любов до фоторепортажів та якісних фотографій власного виробництва, що з'являються чи не в половині новин. Навіть якщо новина буденна і суто подієва, журналісти саме цього онлайн-видання люблять додавати до неї кілька ексклюзивних фотографій.

Щоб зрозуміти, про що йдеться, досить проглянути новину “У Кропивницькому завершився чемпіонат України з легкої атлетики”. Тексту – на шість речень, і 30 фотографій. 

Варто зауважити й те, що новинарі цього ЗМІ не надто багато уваги приділяють всеукраїнській тематиці. За моніторинговий тиждень у Dozor'і майже не з’являлося згадок про війну, хіба некрологи та новина про повернення з полону військових із Кіровоградщини. Не знайшлося місця й жодному тексту щодо наслідків підриву Каховської ГЕС. Хоча навіть наша область, незважаючи на певну віддаленість від місця трагедії, відчує на собі її наслідки.

Без купюр, без сенсацій

Онлайн-видання “Без купюр” теж наразі не може похвалитися насиченою новинною стрічкою. Із 12 до 16 червня включно журналісти опублікували лише 37 текстів. Однак саме це ЗМІ ніколи й не гналося за кількісними показниками. Тут у пошані були аналітика, розслідування та детальний аналіз резонансних ситуацій.

На жаль, за період нашого прискіпливого вивчення стрічки новин топових видань Кіровоградщини нічого з вищевказаного журналісти “Без купюр” так і не опублікували. Досить типові побутові новини, соціалка, кілька анонсів. Загалом стрічка новин, яка нічим особливим не відзначилася на тлі інших видань. 

Чи не єдиний матеріал із ґрунтовною передісторією – новина “Сергій Шульга оскаржує в суді звільнення з посади голови Кіровоградської обласної ради”. Тут журналісти не лише розписали позовні заяви ексголови, а й розповіли передісторію цього позову, надавши читачеві можливість оцінити обґрунтованість вимог Сергія Шульги.

Новинам про Каховську ГЕС на сторінках “Без купюр” також місця не знайшлось.

Добірки “Точки доступу”

Ще одне видання з традиційно авторським фотоконтентом – “Точка доступу”. Тут його чи не більше, ніж у колег з Dozor'у. На відміну від попередніх двох видань стрічка новин ТД є вельми насиченою – 65 матеріалів за п’ять моніторингових днів.

Видання доволі активно розвивається, журналісти постійно проходять різноманітні навчання та тренінги й не бояться експериментувати з оформленням новинного контенту.

Часом це дає сплеск активності та щоденну появу ексклюзивних матеріалів, часом, як, власне, й відбулося в моніторинговий період, журналісти концентруються на поточних новинах і не надто тішать читачів авторськими текстами. Власне, саме таких матеріалів нам і бракувало в стрічці новин “Точки доступу”.

Цікавою особливістю видання, яку журналісти підтримують от уже кілька років поспіль, є любов до новин-довідок – збірка кращих пляжів області, перелік несподіваних місць для відпочинку чи, як цього разу, список автошкіл обласного центру з їхніми прайсами та контактами. Крім того, саме це ЗМІ єдине серед нашої топової п’ятірки публікує щотижневе зведення Генштабу щодо подій на фронті. З огляду на те що зі швидкістю оновлення новин популярними телеграм-каналами традиційним онлайн-медіа, звісно, не тягатись, такий підхід є цілком виправданим та має свою стабільну читацьку аудиторію.

У пошуках несподіваних новин

Центральноукраїнське бюро новин, або ж CBN, одне з тих видань, які завжди намагаються знайти несподівану новину в загальновідомих інформприводах. І це чудово, адже навіть у знайомій за тематиками стрічці новин тут можна знайти, що почитати нового. Звісно, допомагає виданню той факт, що контент місцевому телеканалу “Вітер” робить фактично та сама команда, тож телевізійні історії просочуються і в новинні стрічки онлайн-видання. 

Саме з таких матеріалів, як “Косулю на ім’я Херсон та чотирьох єнотів з затопленого міста вивезли до Кропивницького (відео)” та “Український південь без Каховської ГЕС | Нові правила (відео)”, читачі можуть більше дізнатися про наслідки теракту, вчиненого російськими окупаційними військами. Цю тему, на жаль, топові кропивницькі ЗМІ фактично оминули, зосередившись на фактажі перших днів після підриву дамби, і на тому все. 

Не цурається видання перепубліковувати й цікаві для регіону новини всеукраїнських видань. Зокрема, новина “Пособник ексголови Кіровоградської ОДА Андрія Балоня пішов на угоду з прокурором по справі у хабарництві”, яку журналісти репостнули зі стрічки аналітичного порталу “Слово і діло”, принесла СBN кілька тисяч додаткових переглядів. 

Хороший баланс ексклюзивних та базово-рутинних новин дозволяє виданню впевнено триматися в п’ятірці топових видань регіону. 

У підсумку зауважимо – попри війну та активізацію контрнаступальних дій української армії найрейтинговіші видання Кіровоградщини дедалі більше приділяють уваги локальним темам регіону та не женуться за кількісними показниками в наповненні стрічки новин. Однак суто авторського контенту, на жаль, бракує. Адже поміж поточними новинами, соціалкою, ЖКГ та навіть повідомленнями про резонансні затримання хотілось би бачити більше аналітичних та розслідувальних матеріалів. Не завадили б і культурологічні нариси та інтерв'ю. Адже різноманіття породжує зацікавленість та увагу аудиторії. А це ж і є головний найцінніший ресурс будь-якого медіа.

Павло Лісниченко, регіональний представник ІМІ в Кіровоградській області
Liked the article?
Help us be even more cool!