ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Відсутність політичної джинси та затримання колаборантів: як пишуть про політику релоковані медіа Луганщини

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Серед новин релокованих Луганських медіа майже немає політичних. Тобто є новини, у яких є коментарі політиків – президента Володимира Зеленського, радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, голів військових адміністрацій різних рівнів, але вони розповідають переважно про події на фронті в межах своїх повноважень.

Про це свідчать дані моніторингу Інституту масової інформації в період із 6 до 10 березня включно. Для моніторингу були обрані новинні стрічки “Реальної газети”, “Змісту”, “Трибун”, “Суспільне Донбас” та “Телегазети”.

Мета дослідження – визначити обсяг політичних новин під час війни, хто є суб'єктами цих повідомлень, чи є джинса та чи належно марковано політичну рекламу. 

Всього промоніторено 251 новину.  З них таких, де згадуються політики або де вони щось коментують, – 8,4%. Найбільше таких новин у “Реальній газеті”. У чотирьох з 11 таких новин цього медіа згадуються російські політики: “У Росії стверджують, що Шойгу побував в окупованому Маріуполі”; “Кадиров дозволив бойовикам “ДНР” проходити військовий вишкіл в Чечні та надіслав в Донецьк своїх суддів”; “В Донецьку поставили картонного Путіна з квітами”; “Пригожин заявив про нібито захоплення “вагнерівцями” східної частини Бахмута”. Дві новини в період моніторингу були присвячені псевдополітичним процесам, тобто процесам в угрупованні “ЛНР”: “В окупованому Луганську місцеві комуністи принесли квіти до погруддя Сталіна”; “В Луганську готуються до всеросійських виборів у вересні. Вже обрали голову “ЦВК”. На перший погляд, інформацію про псевдополітичне життя колаборантів можна було не вносити до моніторингу, оскільки всі ці дії поза українським законодавством і не вважаються політикою. З іншого боку, вони залишать відбиток на політичному житті регіону, і це ми відчуємо після визволення області від росіян. Решта новин “Реальної газети” – цитування реакцій уряду, президента або міністрів на різні події.

На сайті видання “Зміст” у період моніторингу не було жодної політичної новини – тільки коментарі місцевої влади щодо безпекової ситуації в області або пояснення переселенцям з Луганської області деталей тих чи інших гуманітарних питань. Це можна пов’язати зі складним фінансовим становищем редакції – і свою увагу журналісти спрямовують лише на ті речі, інформація про які дійсно потрібна їхній аудиторії, а це безпека та різні види допомоги постраждалим від війни.

З 96 новин онлайн-видання “Трибун” за промоніторений період лише три виокремлено в рубрику “Політика”. “На засіданні Ставки розглянуть питання дозволів на виїзд чоловіків за кордон, – Данілов”; “У Зеленського відреагували на заяву про “теракт” у Придністров'ї”; “Зеленський прокоментував чутки про причетність України до вибухів на “Північних потоках”.

Згадуються політики й в інших розділах новин, але це переважно коментарі місцевої влади щодо поточної безпекової ситуації в громадах.

“Суспільне Донбас” також сфокусувалося на висвітленні ситуації на фронті. За період із 6 до 10 березня включно на сайті немає жодної політичної новини. За винятком коментарів голів військових адміністрацій щодо ситуації на фронті, в окупованих та у визволених громадах. Наприклад, новина “Бельгійська спадщина” розстріляна, театр зруйнований”. Гайдай розповів про стан закладів культури на Луганщині”.

Попри фінансові складнощі стежити за політикою намагається релоковане зі Старобільська видання “Телегазета”. За період моніторингу 20% його новин були про політику чи про політиків. І не тільки області, а політичні події, які стосуються України та Луганщини. Як-от “Царьову заочно дали 12 років позбавлення волі”; “Майдан” у Грузії: протести проти законодавства про “іноагентів”; “Зеленський зустрівся з генсеком ООН”

Відсутність політичної джинси та політичної реклами можна пояснити тим, що визволеною станом на зараз залишається занадто мала частина Луганської області. Майже всі населені пункти знищено обстрілами, люди продовжують евакуйовуватися до інших областей. Тож можна припустити, що ні місцеві луганські політики, ні політики державного рівня не зацікавлені витрачати гроші на політичну рекламу в регіоні, де тривають бойові дії, а вибори навряд чи пройдуть у найближчій перспективі.

Валентина Троян, представниця ІМІ в Луганській області та щодо окупованих територій

Liked the article?
Help us be even more cool!