ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У тернопільських онлайн-медіа майже не пишуть про Операцію Об’єднаних сил

Такі результати моніторингу тернопільських онлайн-медіа, що проводив Інститут масової інформації (ІМІ) з 4 по 8 листопада 2019 року. Метою дослідження було проаналізувати контент інтернет-ЗМІ на предмет висвітлення теми проведення Операції Об’єднаних сил під час російсько-української війни, проаналізувати кількість таких матеріалів та розподіл тем у висвітленні воєнної тематики, а також тональність висвітлення підтеми "розведення військ". Під час моніторингу аналізувалися новини п’ятьох місцевих онлайн-видань: "Доба", "Реально", "Терен", "20 хвилин" і 0352.

Загалом опрацьовано 741 публікацію, з них лише в тринадцяти була інформація, якимсь чином пов’язана із сучасною російсько-українською війною, у відсотковому співвідношенні це становить 1,75 %. Найбільша частка таких новин у виданні "Доба" – 5,6% (п'ять новин з 88), у 0352 – 2% (чотири новини зі 194), у трьох інших виданнях – "Реально", "Терен" і "20 хвилин" – ця частка становить менш ніж один відсоток. Основна тематика в новинах про війну – вшанування пам’яті ветеранів. Про це йдеться в 70% публікацій.

Майже половина всіх новин, що стосувалися теми війни, повідомляли про смерть тернопільського поліцейського під час його служби в зоні проведення Операції Об’єднаних сил. Про це повідомили всі аналізовані сайти. Для двох інтернет-медіа це було єдине повідомлення, що стосувалося ООС у процесі російсько-української війни:

Видання "Доба" опублікувало новину про деталі нового церемоніалу поховання вояків: "В Україні розробили поховальну церемонію військових".

Двічі повідомлялося про відкриття пам’ятника в селі поблизу Тернополя:

Також було опубліковано два повідомлення про створення (відновлення) центру для ветеранів війни. Про це написали “0352” та “Доба”:

Одне повідомлення містило інформацію про обстріли українських збройних сил з боку російських терористів: "Пів години пекла: ЗСУ накрили шквальним вогнем на Донбасі" (0352).

Про один з юридичних аспектів, пов’язаних з війною, йшлося в повідомленні "Медики можуть отримати статус учасника бойових дій. Законопроєкт".

Не було жодного повідомлення, що стосувалося б тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму чи прифронтових населених пунктів, які контролює Україна. За аналізований період була відсутня також будь-яка інформація про політичні чи економічні аспекти, пов’язані з російсько-українською війною. Про "розведення військ" узагалі не повідомлялося.

Любомир Крупницький, регіональний представник ІМІ в Тернопільській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!