ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У новинах луганських релокованих видань немає джинси й контрагітації

Фото – Pixabay
Фото – Pixabay

Із 4 до 8 вересня включно Інститут масової інформації проводив моніторинг регіональних медіа на наявність джинси (політичної, комерційної), контрагітації, неналежно маркованої реклами. У Луганській області до моніторингу потрапили "Реальна газета", "Трибун", "Телегазета", "Сєвєродонецьк онлайн" (усі чотири медіа потрапили на Мапу рекомендованих медіа від ІМІ та "Детектора медіа"), а також онлайн-видання "Зміст".

За вказаний період ці медіа поширили 0% новин з джинсою, контрагітацією або неналежно маркованою рекламою.

Пояснень відсутності джинси чи замовних матеріалів може бути щонайменше два. З початком війни низка медіа, які були некомерційними й хотіли об’єктивно писати про те, що відбувається на окупованій частині Луганщини, подавалися на різні гранти. Донори їх підтримували, у такий спосіб стимулюючи редакції працювати за стандартами журналістики. Такою можливістю скористалася редакція "Реальної газети". Медіа постійно шукає цікаві формати й нині фокусується на розслідуваннях щодо різних аспектів життя на окупованих територіях, не забуваючи, звісно, про новини – переважно про ситуацію на фронті або ж життя в окупації.

Новини онлайн-видання "Трибун" теж більшою мірою присвячені війні. Є і окремий розділ "Політика", але в ньому йдеться переважно про події на вищому політичному рівні – призначення / звільнення міністрів, зокрема. Такі самі політичні новини є і у видання "Сєвєродонецьк онлайн".

За час моніторингу не було новин про місцеву луганську політику, якщо не брати до уваги новин про перебіг псевдовиборів на окупованих територіях. Цієї "політичної" теми не оминуло жодне з аналізованих медіа.

Трибун

"Вибори" в окупованій Макіївці провалились: фото
На окупованій Луганщині партизани підпалили "виборчу дільницю"

Реальна газета

Готується примусова мобілізація. У РНБО пояснили, навіщо Росії "вибори" на ТОТ
В Британській розвідці розказали, з якими результатами закінчаться "вибори" на окупованій території

Зміст

"Яка країна – такі й вибори", – Валерій Шибіка про події в Лисичанську
"Вибори без вибору", – Лисогор розповів про ситуацію на Луганщині

Сєвєродонецьк онлайн

Гайдай: на окупованій Луганщині спалили виборчу дільницю
"Вибори типу розпочалися, але насправді голосують всі, хто хочуть – і місцеві, і не місцеві", – Власенко

Телегазета

Так звані кандидати в депутати від "ЄР" з Новопсковщини
Окупанти підготували результати виборів на ТОТ

Розділ "Влада" є і на сайті "Телегазети", але за моніторинговий період там з’явилася лише одна новина: "У Новопсковській громаді відновлюватимуть обʼєкти інфраструктури після деокупації".

Частково відсутність політичної джинси та контрагітації можна пояснити й тим, що з 2022 року на Луганщині не існує справжнього політичного життя (окупаційна влада не враховується), тож медійникам ніхто і не пропонує замовних матеріалів, адже немає суперників як таких. Те саме стосується і реклами, замовляти яку саме в цих медіа не зовсім логічно: більшість читачів або живуть в окупації, або мають дуже обмежений бюджет.

Загалом же моніторинг показав, що медіа Луганщини, де, зокрема, внаслідок джинси, пропаганди, контрагітації розпочалася війна, через дев’ять років змогли викоренити це явище зі своїх новинних стрічок. Звісно, що ми говоримо про моніторинг лише п’яти медіа у визначений період, але, якщо читати ці медіа регулярно, нескладно помітити, що політичні баталії за нинішніх умов, дійсно, зійшли нанівець.

Валентина Троян, представниця ІМІ в Луганській області, журналістка Громадського радіо

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!