ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Трішечки джинси й ще менше політновин. Огляд "політичного сліду" в новинах ЗМІ Кіровоградщини

Інформаційний простір Кіровоградщини виявився майже повністю позбавлений політичних підтекстів. Відповідні висновки можна зробити з проведеного в травні дослідження насичення новинного контенту топових онлайн-ЗМІ регіону інфовкидами з присмаком політики.

У полі зору ІМІ опинилася п’ятірка найпопулярніших новинних порталів Кіровоградщини: "Гречка", "Точка доступу", CBN, Dozor та "Без купюр". 

Загалом проаналізовано 283 новини, опубліковані журналістами з 10 до 14 травня включно. Із загального числа матеріалів лише три, або ж 1,1%, містили згадки про політичні сили. 

Скажемо відверто: така незначна партійна активність є для Кіровоградщини доволі буденним явищем. Вибори минули, на ключові пости давно призначено "своїх людей", а політичні сили в нашому вельми "сонному" регіоні з’являються на сторінках інтернет-ЗМІ хіба в часи великих потрясінь або значних змін, що можуть підірвати авторитет самих партій або окремих політичних персоналій. 

Почати варто з джинси. Таких випадків загалом виявилося лише два. Обидва рази цим грішило видання CBN, яке виступило рупором "Європейської солідарності". В один день з різницею в декілька годин ЄС спочатку повідомила про ініціативу скликання позачергової сесії Кіровоградської облради з метою звернення до Кабінету Міністрів стосовно врегулювання проблемних питань оновленого механізму отримання житлових субсидій. А згодом виступила з офіційною заявою щодо закриття Філії Донецького національного медичного університету в Кропивницькому.

Водночас першого разу спікером виявився керівник фракції "ЄС" у Кіровоградській облраді Сергій Коваленко, а другого першоджерелом інформації стала офіційна фб-сторінка "Європейська Солідарність – Кіровоградщина". 

Обидві теми доволі болючі для регіону, однак особливої зацікавленості в читачів новини не викликали, зібравши доволі посередні для видання показники кількості переглядів. 

Що ж до третьої й останньої новини, яка містила згадку, щоправда побічну, про одну з політичних сил, представлених на Кіровоградщині, то нею став допис журналістів видання "Без купюр" щодо інциденту, що трапився із заступником голови Новоукраїнської РДА Андрієм Максютою. Матеріал, опублікований на сторінках сайту, повідомляє про те, що в службовому автомобілі Максюти, який раніше очолював Спеціалізовану інспекцію при Кропивницькій міській раді, відлетіло колесо. Посадовець стверджував, що сама подія є спланованою акцією, мета якої – попередити його, щоб "не ліз, куди не слід". Власне, в коротенькому нагадуванні читачам, хто ж такий Андрій Максюта та чим він відомий у Кропивницькому, медійники й згадали про його балотування на пост міського голови обласного центру від партії "Наш край". Цілком виправдана згадка про політсилу, що явно не тягне на джинсу.  

На цьому "політичний слід" у новинному полі Кіровоградщини завершується. Принаймні якщо брати до уваги моніторинговий тиждень та топову п’ятірку онлайн-ЗМІ. 

На момент же публікації цього блогу темою, яку активно висвітлювали чимало видань, стало відкриття ринку землі. Відповідно, заяв політиків про правильність / неправильність такого рішення побільшало. Зокрема, традиційно проти зазначеної новації виступили представники "Батьківщини". На противагу їм депутати пропрезидентської партії відкрито вітали підписанням Володимиром Зеленським відповідного закону. Однак на загальну картину вільного від політики інфопростору це не надто повпливало. 

Павло Лісниченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Кіровоградській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.  

Liked the article?
Help us be even more cool!