ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Синьо-жовтий ленін, астрологи й мертвий Шуфрич: джинса, фейки та факапи у вінницьких медіа

Джинси в медіа Вінниччини – 0,75%. Більшість її – у видання "33 канал". Головні замовники джинси – місцеві політики. Разом з тим всеукраїнського паркету про "національний кешбек" та прихованої реклами конкретних банківських установ не виявлено. 

Торішній результат був 2,8%. Але лідер джинси залишився незмінним. Менше матеріалів з ознакою замовності стало в комунального телеканалу "Віта".

Загалом з понад пів тисячі новин виявлено чотири таких, які можна вважати джинсою. Три з них опублікував "33 канал", одну – сайт комунального телеканалу "Віта". Ще одна публікація "33 каналу" має ознаку контрагітації. Одинадцять матеріалів (всі – "20 хвилин"), а це 2% всіх матеріалів, мають неналежне маркування.

Для моніторингу обрано п’ять вінницьких медіа – "20 хвилин", "Вінниця.Інфо", "Віта", "Вінбазар" та "33 канал". Досліджувалися публікації за період із 2 до 6 вересня включно. Сайти досліджувалися на наявність джинси (політична та комерційна), контрагітації (матеріалів з ознаками замовності, які опубліковані проти когось), а також неналежно маркованої реклами.

Більшість медіа – чисто, хоч і не завжди маркують

З 87 матеріалів сайту "Вінниця.Інфо" за період моніторингу жоден не потрапив під критерії джинси. Це саме стосується і матеріалів сайту "Вінбазар", на якому редакція з 2 по 6 вересня розмістила 48 матеріалів.

Сайт міського комунального підприємства, телеканалу "Віта", за моніторинговий період опублікував 142 матеріали. Лише один з них має ознаки замовності. Йдеться про публікацію "Хмільник розвивається: нові квартири для переселенців, культурні проекти та допомога тваринам".

Здобутки й перемоги місцевої влади. Скриншот сайту телеканалу "Віта"
 

Одначе цьогоріч кількість матеріалів з ознакою замовності на сайті "Віти" приємно здивувала. Тогорічне дослідження показало, що тоді 3%, або п'ять новин зі 171, мали ознаки замовності. Замовник джинси (по суті власник) залишився той самий – панівна в місті та області партія "Українська стратегія Гройсмана".

Як і минулого року, чималим відсотком неналежно маркованої реклами відзначився сайт "20 хвилин". Цього року 11 матеріалів зі 108, які були рекламою, редакція позначила як "партнерські проєкти" та подібне. Проте замість автора в матеріалах написано "реклама", однак у заголовку – традиційне "новини компаній".

Скриншот сайту "20 хвилин"
Скриншот сайту "20 хвилин"
 

Джинсовий канал

Традиційно джинсовим лідером під час моніторингу вінницьких медіа є "33 канал". Тут джинси на будь-який смак. Наприклад, дуже необхідне читачам повідомлення, просто приголомшлива новина, яка за рівнем значущості мала б стати топовою для всіх українських медіа, "Владика Симеон запросив на сцену ексголову Вінницької ОДА Валерія Коровія". Суть новини: до Вінниці приїхав митрополит Епіфаній, і під час урочистостей на його честь, які відбувались у вінницькому Свято-Преображенському соборі, настоятель Вінницької єпархії Симеон дав слово ексголові ОДА. Так, у цьому вся суть новини!

І байдуже, що про колишнього голову ОДА вінничанам нагадують хіба що медійники МХП ("міжнародна компанія у сфері харчових та агротехнологій та ритейлу зі штаб-квартирою в Києві та виробничими потужностями в Україні та на Балканах" під керівництвом олігарха Юрія Косюка; на Вінниччині МХП належить, зокрема, птахофабрика "Наша Ряба"), яка фінансує політичну групу "Ми-вінничани" й куди входить ексголова ОДА. І байдуже, що у вінницькому соборі "сцени" немає. Та маємо, що маємо.

Навіть релігія може бути ґрунтом для джинси. Скриншот сайту "33 канал"

Або раптом вінницьке видання звернуло увагу на столичного нардепа від "Європейської солідарності" Володимира Ар’єва, який розкритикував чинну владу. Та ще й цей політичний бложик приправлено маніпулятивним заголовком "Україна котиться до страшних наслідків". Щобільше, думку одного лише Ар’єва видання апокаліптично подає як ледь не всієї Верховної Ради: "У Верховній Раді заявили, що оборона на Донбасі провалена, голову "Укренерго" звільнено, а збільшення податків для населення таки буде".

Окрема тема – комерційна джинса "33 каналу". Вже тривалий час домінує тут "алко- і наркопозбавник". Реклама центру, який "раз і назавжди" позбавить клієнтів алкогольної залежності, просто в’їлась у сторінки сайту. Клініка доктора Овсянюка один за одним штампує в "33 каналі" тексти з гучним заголовком, коротким описом якогось факту, а далі – з банальною рекламою своїх послуг. І все це подається виданням без будь-якого маркування, наче це журналістська робота, а не гордоновщина. До речі, минулого року цей доктор копірайтингу так само домінував у "33 каналі" за кількістю комерційної джинси. Стабільно раз на тиждень (моніторинговий період).

Окрема тема – контрагітація. У Вінниці напередодні моніторингового періоду трапився скандал: правоохоронці заявили, що очільниця комунального закладу тривалий час виплачувала зарплату "мертвій душі". Журналісти швидко оголосили, що це директорка Вінницької обласної бібліотеки Лариса Сеник. Але "33 канал" пішов далі всіх: редакція заявила, що на місце підозрюваної в корупції директорки планують "дружину заступника голови ОВА Ірину Івасюк". Причому на сайті Вінницької обласної ради, депутаткою якої є Ірина Івасюк, вказано, що остання є директоркою Вінницької міської централізованої бібліотечної системи. Навіщо керівниці системи очолювати окремий заклад, редакція "33 каналу" не пояснює. Ірина Івасюк – депутатка облради від "Стратегії Гройсмана", її чоловік – заступник голови облради від тієї ж партії…

Просто огляд "новин з потойбіччя"

Та не джинсою єдиною відзначилися медіа під час моніторингу. Так, наприклад, сайт телеканалу "Віта" запросив вінничан на зустріч з астрологинею, де знавиця впливу зірок на долі людей мала б "розвіяти міфи, пов’язані з цією темою". 

"Астрологія може бути цікавою темою для самопізнання, але важливо пам'ятати, що вона не є визначальним фактором нашого життя. Ми самі несемо відповідальність за свої рішення та дії", – з усією серйозністю зауважила в публікації начальниця відділу молодіжної політики вінницької міськради Юлія Мончак. 

Скриншот сайту телеканалу "Віта"

Втім, пробив дно все ж "33 канал". Видати матеріал з назвою "Хто "зарізав" золоту медалістку Паралімпіади з Вінниччини?" – це за межею. Принаймні 2024 року. Можливо, у далеких 90-х роках такі заголовки й чіпляли читачів, проте зараз "найтиражніша газета Вінниччини та Центру України", як вони себе називають, мала б тричі подумати. А тема насправді далека від зарізань: чемпіонку минулої Паралімпіади, яка після цього побила чимало інших рекордів і завоювала світові чемпіонські титули, Мар’яну Шевчук з Вінниччини, не допустили до участі в цьогорічних змаганнях.

Навіть лапки не рятують заголовок від сорому. Скриншот сайту "33 канал"

Взагалі, про якість журналістської роботи у виданні можна судити з того, що вийшли матеріали "Помер Нестор Шуфрич" (щоправда, коли редакція ПІСЛЯ публікації зрозуміла, що це "качка", то додала слово "оновлено"). Також видання поховало і міністра іноземних справ РФ Лаврова.

Фейки в головних подіях тижня. Скриншот телеграму видання "33 канал"
 
Але й на цьому не все. "33 канал", схоже, задає новий тренд – новини-есемески. Як-от про еліксир безсмертя для путіна:
Скриншот сайту "33 канал"

Чи просто втулити фейк про синьо-жовтого леніна на Курщині.

Фейки на будь-який смак. Від лаврова до леніна. Скриншот сайту "33 канал"

Мало фейків на актуальні теми? Без питань, "33 канал" дасть історичні побрехеньки: ціла оповідь про те, що Добриня Нікітич (Ніскинич) з Полісся і яким він був удалим богатирем. 

Дійсно потужні журстандарти демонструють журналісти видання, висвітлюючи тему пожежі на території колишнього санаторію у Вінниці. "Містом давно ходять чутки, що є ті, хто бажає забудувати територію черговим ЖК", – пишуть вони.

А закінчити дозвольте феєричною цитатою головредки "33 каналу" Тетяни Редько, яка описувала приїзд митрополита Єпифанія до Вінниці: "А далі квіти, подаровані цим духовним особам, вони роздали усім присутнім жінкам. Бачили б ви, як раділа кожна, хто йшов по місту з трояндою від першої особи нашої української Церкви. І від неї віяло такою благодаттю!"

Скриншот сайту "33 канал"
 
 
Схоже, після прочитання "33 каналу" благодаттю віятиме ще довго.

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!