ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Смерті, похорони й розведення військ — головні військові теми харківських медіа

26.11.2019, 15:38
Олена Лептуга

Із 722 матеріалів лише 19 стосувалися російсько-української війни, що становить 2,63 %. від загальної кількості новин Найбільше цю тематику розкрили АТН.ua і Kharkiv.Today — по 6 статей кожне видання, проте у відсотковому значенні переважає останній сайт із показником 4,4% проти 3% в  АТН.ua. Натомість Город Х узагалі в аналізований період не опублікував жодного тексту про ООС.

Такими стали результати моніторингу Інституту масової інформації. 4 — 8 листопада експерти дослідили п’ять харківських медіа (057.ua, atn.ua, 2day.kh.ua, gx.net.ua, sq.com.ua). Аналізувалася кількість таких матеріалів та розподіл тем у висвітленні військової тематики, а також тональність висвітлення підтеми розведення військ.

З арезультатами моніторингу, 52,63% матеріалів висвітлення ООС стосувалися сводок із лінії розмежування (10 статей). Це були як щоденні звіти (найбільше їх у 057.ua), так і повідомлення про смерть українських бійців.

    sq.com.ua

Удвічі меншою була кількість новин про розведення військ — 5 (26,32%). Тільки журналісти видань АТН.ua і Kharkiv.Today писали на цю тему, варто сказати, максимально нейтрально: “Разведение войск на Донбассе. Фоторепортаж (Kharkiv.Today), Разведение сил возле петровского отложити на сутки (АТН). Як, приміром, тут: «Вооруженные силы Украины готовы сегодня в 12.00 начать разведение сил и средств в районе Петровского, но от российских оккупантов подтверждения об их готовности к отводу пока нет. Об этом на брифинге в городе Часов Яр Бахмутского района Донецкой области сказал командующий операцией Объединенных сил генерал-лейтенант Владимир Кравченко” (АТН.ua).

Однакова кількість статей (по два матеріали) у цей період вийшли про конфліктно-вразливі групи населення (зокрема про поховання бійців) і про висвітлення ситуації у прифронтових населених пунктах.

«В районе проведения операции Объединенных сил на блокпосту «Лисичанск-Горное» умер майор полиции Владимир Стецюк, которому было 47 лет, сообщила в Facebook пресс-служба Министерства внутренних дел. Причину смерти в МВД не называют” (АТН.ua).

«Церемония прощания с погибшим под Авдеевкой харьковчанином Германом Бродниковым пройдет 10 ноября в Чугуеве. Об этом сообщил представитель информационного агентства МОУ Виталий Саранцев”. (sq.com.ua)

Натомість жодне видання не запропонувало новини з непідконтрольних Україні районів та з урегулювання конфлікту. 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews. 

Liked the article?
Help us be even more cool!