ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Скільки грошей влада Волині планує витратити на свою діяльність в інфопросторі

01.04.2021, 10:05
Мая Голуб

Майже 2 мільйони гривень Луцька міська та Волинська обласна ради планують витратити на висвітлення своєї діяльності в ЗМІ у 2021 році. З цієї суми на 600 тисяч гривень планують показати діяльність облради в медіа, а більшу суму, 1,36 мільйона гривень, міська рада витратить на інформацію в ЗМІ. Наразі відомо, що Волинська обласна державна адміністрація не визначила коштів на висвітлення діяльності. А от міська та обласна ради загалом витратять 1,96 млн гривень на висвітлення своєї діяльності.

Такі результати аналізу відповідей на запити, які в березні представники й представниці Інституту масової інформації розіслали до обласних і міських органів влади, щоб з’ясувати, чи влада планує витрачати у 2021 році гроші з бюджету на висвітлення своєї діяльності в медіа. Запити на отримання інформації надсилали до Луцької міськради, Волинської ОДА і Волинської облради. Окрім загальної суми на висвітлення діяльності нас цікавило, з ким на сьогодні вже підписано угоди та чи вже є договори й акти на висвітлення в медіа діяльності влади та посадових осіб міської ради, облради та облдержадміністрації. Також у запиті просили надати копії таких договорів та актів.

Плани і витрати в медіа

В управлінні інформполітики та цифрової трансформації Волинської ОДА у відповіді на запит зазначили, що в бюджеті на 2021 рік не визначено витрат на висвітлення діяльності посадових осіб Волинської ОДА. Відповідно, договори щодо висвітлення діяльності Волинської ОДА та посадових осіб наразі не укладено. Також цього року не здійснювалися виплати друкованим засобам масової інформації, телебаченню, радіомовленню, операторам зовнішньої реклами, власникам вебсайтів у мережі Інтернет (крім офіційного вебсайту обласної державної адміністрації ради) за надання інших послуг Волинській обласній державній адміністрації. 

Водночас, згідно з відповіддю на запит, на висвітлення діяльності Волинської обласної ради передбачено 600 тисяч гривень, що затверджено рішенням обласної ради від 11 лютого 2021 року "Про обласний бюджет на 2021 рік".

"Рішення щодо розподілу цих коштів прийматиметься після того, як департамент фінансів обласної державної адміністрації затвердить кошторисні призначення для головного розпорядника коштів – Волинської обласної ради. Відповідно, договорів про висвітлення діяльності Волинської обласної ради ще не укладено і жодних виплат не здійснювалося", – зазначили у відповіді на запит. 

Рішенням же Луцької міської ради від 23.12.2020 № 2/9 затверджено Програму з висвітлення діяльності Луцької міської ради на 2021 – 2023 роки. Відповідно до цієї програми, Луцька міська рада у 2021 році планує витратити на висвітлення своєї діяльності 1 360, 0 тис. грн. 

Разом з тим у відповіді на запит до міськради, зокрема, зазначили, що станом на 10 березня 2021-го виплати друкованим засобам інформації, телебаченню, радіомовленню, операторам зовнішньої реклами, власникам вебсайтів у мережі Інтернет з місцевого бюджету за надання інших послуг ще не здійснювались.

У 2021 році у виконавчому комітеті Луцької міської ради підписали договір на висвітлення діяльності  міськради з директором Віктором Трофимуком ТзОВ "Газета "Луцький замок". Договір підписаний 4 січня 2021 й діє до 28 лютого 2021 року. На сайті Opendatabot зазначено власників газети "Луцький Замок". Їх наразі шість: Трофимук ВікторСвітлана ЩуревськаТетяна СвередаВолодимир КамінськийОксана ШевчикОльга Харів. 1 січня 2019 року із власників-бенефіціарів видалено Луцьку міську раду. У 2018 році газета змінила назву і тепер не комунальна газета, а ТОВ "Газета "Луцький замок".

Аналогічна інформація, як у відповідях на запити, є й на сайті Prozorro. В акті здавання-прийняття робіт, укладеному між Луцькою міською радою та газетою "Луцький замок", за січень 2021 року загальна вартість послуг становить 32 262,80 грн. В акті за лютий 2021 року сума виконаних робіт – 17 637,20 грн. Тобто за два місяці сума становила 49 900 грн.

Суми за один опублікований матеріал в газеті "Луцький замок" різняться від 89 гривень до більш ніж 4 тисяч гривень. Наприклад, розміщення інформації в газеті "Луцький замок" про те, що міський голова провів нараду (14.01.2021), коштує 1365,78 грн; новина про встановлення розумної зупинки в Луцьку в газеті "Луцький замок" (21.01.2021) – 606,46 грн; за інформацію, що в Луцьку відзначили День Соборності (28.01.2021), – 1031,03 грн. 

Скріншот про вартість публікацій у газеті "Луцький замок"
Приклад вартості публікацій у лютому в газеті "Луцький замок"

У лютому в газеті "Луцький замок" теж суми були різні за публікації. Наприклад, розміщення інформації в цій газеті про те, що Луцьк отримав чотири нові тролейбуси, коштувало 3 079, 70 грн, про вшанування загиблих героїв Крут (04.02.2021) – 1 606,80 грн.  Ще один договір на суму 40 830 гривень укладено між Луцькою міською радою та ТРК "Аверс". Відповідно до угоди, ці гроші передбачено на підготовку та трансляцію чотирьох програм "Відкрита влада. Місто". Інформація про це також є на сайті Prozorro

25 січня 2021 року директор ДП ТРК "Аверс" Наталія Московка та керівник справами виконавчого комітету Луцької міської ради Юрій Вербич підписали договір на висвітлення діяльності міської ради. Договір діє з моменту підписання до 31 березня 2021 року.

Скріншот угоди на висвітлення діяльності Луцької міської ради з ТРК "Аверс"

Тож найбільше грошей на висвітлення діяльності влади в медіа витратить Луцька міська рада. Наразі кошти, заплановані на 2021 рік, не розподілені на фінансування медіа владою, адже ще не всі підписано угоди.

Мая Голуб, регіональна представниця Інституту масової інформації  у Волинській області 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!