ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РФ масово залучає молодь та медіа окупованої Луганщини до створення проєктів про «історичну правду» та «нові регіони»

У квітні Росія посилила вплив на інформаційне поле окупованої території Луганської області. Основне завдання — навчити та заохотити місцевих жителів та медійників до блогінгу. Також їх закликають подаватися на отримання різноманітних премій, запрошують взяти участь у різних фестивалях.

ІМІ проаналізував низку заходів, які пройшли у квітні на офіційному рівні на окупованій території Луганської області й про які писав офіційний сайт угруповання «ЛНР» ЛИЦ.

10 квітня на сайті з’явилася інформація про те, що «Общество «Знание» объявило старт приема заявок на просветительскую премию 2023 года».

«Знання.Премія» є однією з головних просвітницьких нагород у Росії. Заснована у 2021 році для визнання досягнень російських педагогів, лекторів, авторів, блогерів, популяризаторів науки та інших діячів освіти, а також з метою відзначити просвітницькі проєкти та компанії з різних галузей. У 2023 році нагороди буде вручено втретє», — йдеться у повідомленні.

Примітно те, що товариство намагається поєднати те, що поєднати не можливо. Марію Захарову серед лекторів та формування інтелектуального контенту серед завдань своєї організації.

Представництво на окупованій території Луганщини товариство відкрило у липні 2022 року, не приховуючи, що першочергово його цікавлять мізки молоді.

«Зараз, з урахуванням інформаційної війни, спроб переписати історію та викреслити Росію, найкращий спосіб захиститися — це знати історію, свою культуру та передавати знання про неї якомога більшій кількості людей. Сьогодні ми відкриваємо тут представництво та готові всіляко залучати молодь Донбасу до проєктів Товариства «Знання», підтримувати просвітників «народних республік» у створенні та просуванні просвітницького контенту», заявив тоді генеральний директор організації Максим Древаль.

Тоді ж він «пригрозив», що організація відкриє мультимедійну студію, на базі якої зніматиметься «сучасний правдивий контент, який зберігатиме історичну правду, просуває науку, культуру, історію».

Ще одна організація, яка наполегливо залучає до різноманітних «проєктів» молодь на окупованих територіях, президентська платформа «Россия страна возможностей».

«За два місяці команда представництва президентської платформи «Росія — країна можливостей» у Луганській Народній Республіці провела зустрічі з учнями більш ніж 10 освітніх організацій регіону. Заходи проходили у Луганську, Лутугиному, Алчевську та Щасті за підтримки «Міністерства освіти і науки ЛНР», повідомляють пропагандисти ЛИЦ із посиланням на пресслужбу платформи.

Варто звернути увагу, що заходи пройшли у містах, які найменше постраждали від бойових дій. Очевидно, якщо робити блогерів із молоді Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська, можна отримати зворотній ефект і світ побачить злочини росіян, як то кажуть, без купюр і за їхні ж гроші.

До речі, окупанти свідомо обмежують не тільки молодь у цих містах, а й жителів різного віку, у доступі до інформації, вимикаючи інтернет і мобільний зв’язок.

Один із проєктів цієї платформи — «ТопБЛОГ». За словами керівника представництва цієї організації на окупованій території Луганської області Данила Калітвенцева, близько 150 жителів окупованої Луганщини подали заявки на участь у ньому.

Конкурс проводиться, зокрема, у таких номінаціях: «Найкращий блог про інженерію», «Найкращий музичний блог», «Найкращий блог педагога», «Найкраща шкільна спільнота «ВКонтакті», «Найкращий блог про університет», «Найкращий держпаблік», «Найкращий юридичний блог», «Кращий особистий блог політика», «Найкращий блог про культуру «ВКонтакті», «Кращий іноземний блог про Росію», «Кращий народний блог».

Але окремо Калітвенцев виділяє спецномінацію «Найкращий блог у нових регіонах» (так росіяни називають окуповані ними території України). Подаватися на цю номінацію пропонують жителям цих територій.

«Перемога в ній принесе автору пабліка медійну підтримку, можливість колаборації з лідерами громадської думки та отримання експертних консультацій щодо розвитку свого продукту», — підкреслюють пропагандисти.

Ще один гачок для представників «медіасфери» на окупованій території міжнародна премія #МЫВМЕСТЕ.

На сайті премії зазначається, що нагороду найкращим вручає президент Росії. Підсумком премії «буде громадське визнання та грантова підтримка учасників».

Ще один захід, який має на меті інтегрувати Луганщину у порядок денний РФ, медіафестиваль «Спас». Один з його етапів, якщо вірити пропагандистському сайту ЛИЦ, має пройти на окупованій території Луганської області, а саме у місті Довжанськ (до декомунізації Свердловськ). І знову ж захід проводиться у місті, яке Росія захопила ще у 2014-му.

До участі у фестивалі запрошуються журналісти та блогери.

«Медіафестиваль складається із трьох напрямків: творчий конкурс журналістських робіт, престури з унікальних об’єктів духовного та культурного життя, а також майстер-класи запрошених медійних спікерів, дискусійні майданчики та зустрічі», — обіцяють організатори.

Які об’єкти духовного та культурного життя окупованої Луганщини вони покажуть учасникам фестивалю, поки не повідомили.

Очевидно, що РФ і надалі залучатиме молодь та медіа до різних російських проєктів, імітуючи інтеграційний процес окупованих територій до складу РФ. Але чим далі, тим складніше це робити, адже між окупованими територіями та Росією досі існує кордон та контроль, ускладнена логістика, що викликає невдоволення навіть у тих жителів окупованих територій, які розраховували на швидке приєднання областей до РФ.

Валентина Троян, журналістка Громадського радіо, представниця Інституту масової інформації щодо окупованих територій та Луганської області

Liked the article?
Help us be even more cool!