ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Регулярно та без джинси. Як пишуть про волонтерство черкаські онлайн-ЗМІ

Черкаські ЗМІ не пишуть про всеукраїнські волонтерські ініціативи, проте розповідають про місцеві та індивідуальні, уникаючи водночас джинси. 

Такі результати січневого моніторингу Інституту масової інформації, завданням якого було вирахувати частку новин про волонтерські ініціативи та розподілити їх за масштабом, а також визначити, яку частку таких публікацій становлять матеріали з ознаками замовності й хто є цим замовником. 

До дослідження взято новини зі стрічок сайтів 18000ПрочеркЗмi.ck.uaПровсе та Вичерпно з 9 до 13 січня включно. За означений період у стрічках цих видань з’явилося 545 новин. До уваги не бралися прогнози погоди, авторські блоги, колонки тощо. Найбільше публікацій було на сайті 18000 – 133, найменше – 87 – на Змі.сk.ua.

Лише 6% загальної кількості – це новини про волонтерські ініціативи. Вісім таких публікацій на 18000, сім – на Прочерку, по шість – на "Вичерпно" та "Провсе" і п'ять – на Змі.ck.ua. Однак, до прикладу, у листопаді минулого року в моніторинговій добірці новин про волонтерські ініціативи було 3,5%, у серпні – понад 12%, а в липні – також 6%. 

Зрештою, попри, здавалося б, досить невелику частку тема волонтерства в медіа досить помітна. Так, кожен сайт щодня публікує в стрічці щонайменше одну новину цієї тематики, нерідко промотуючи той чи інший збір або й долучаючись до нього, як це бувало і минулого року

Половина всіх новин волонтерської тематики – це новини про місцеві волонтерські ініціативи: оголошення про ті чи інші збори коштів, звіти про передання закупленого обладнання, амуніції тощо. До прикладу, "Прочерк", де і було найбільше таких публікацій, розмістив новину про те, що в Черкасах презентували рушникові орнаменти, відтворені на контейнерах для танкових снарядів. Декоровані вироби згодом продадуть на благодійному аукціоні для потреб Збройних сил України. "Провсе" публікував замітку про те, що працівники Смілянської міськради зібрали гроші на  автівку та дрон. А 18000 прозвітував про те, що їхня редакція та колега-журналістка із Суспільного Вікторія Хамаза передали евакуаційний бус для медиків, які рятують життя наших бійців у Бахмуті. Кошти на цей проєкт були зібрані на заклик журналістів раніше, у грудні. 

Із посиланням на голову Черкаської ОВА Ігора Табурця всі медіа, крім 18000, писали про відправку на фронт двох автівок, придбаних за кошти соціально-відповідального бізнесу. Також з посиланням на голову ОВА, 18000, "Прочерк" та "Вичерпно" повідомляли про передання закупленого за кошти перераховані однією з місцевих IT-компаній технічного підсилення підрозділам із Черкас.

35% новин про волонтерство – публікації про індивідуальні волонтерські ініціативи. До прикладу, усі, крім "Прочерку", писали про те, що захисник із Черкас виставив на аукціон свої нагороди, щоб зібрати кошти на антидроновий щит. Кілька сайтів розміщували оголошення про збір коштів на низку операцій з відновлення зору для пораненого захисника з Черкащини. Ініціаторка такого збору – його дружина. Водночас 18000 писав, що інший ветеран продає медаль Ігор Нескорених, щоб допомогти воїну відновити зір. Також, до прикладу, "Вичерпно" розповідав, що в селищі Стеблів кіт "збирає" на бронежилети для Збройних сил України.

Загалом же новин про індивідуальні волонтерські ініціативи найбільше в добірці з 18000. На "Прочерку" таких новин в означений період не було. 

15% новин про волонтерство – новини про міжнародну допомогу. Як от, до прикладу, замітка про те, що неурядова організація "Асоціація друзів Бидгоща" передала Черкасам 100 тисяч злотих, яку розмістили всі, крім 18000.

Що ж до матеріалів з ознаками замовності, так званої джинси, серед добірки новин про волонтерські ініціативи не зафіксовано. 

Захар Колісніченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Черкаській області

Liked the article?
Help us be even more cool!