ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Про що пишуть у політичних новинах Донецької області: моніторинг онлайн-ЗМІ

Найчастіше в політичних новинах Донеччини фігурували іноземні політики. Таких новин у стрічках донецьких онлайн-медіа було більше за чверть з усіх політичних новин.

І так збіглося, що органи центральної влади України згадували в новинах  на однаковому рівні зі згадками російських політиків.

Такі результати моніторингу онлайн-медіа Донеччини, який проводили із 6 до 10 березня 2023 року включно.  Мета дослідження – визначити кількість новин про політику під час війни, суб'єктів цих новин, дослідити кількість і тематику політичної джинси, наявність контрагітації і неналежно маркованої реклами. 

Аналізувалися стрічки новинних сайтів: 0629.com.ua, karachun.com.ua, novosti.dn.ua, vchasnoua.com, v-variant.com.ua.  В моніторингу не враховувалися блоги, аналітичні статті, розслідування, інтерв'ю, анонси тощо. Всього промоніторено 624  новини, з них 18, або 3% загальної кількості новин, – політичні новини. Найчастіше політичні новини  публікували на сайті karachun.com.ua (7% загальної кількості новин на сайті) і маріупольському сайті 0629.com.ua (6% політичних новин). У v-variant.com.ua та novosti.dn.ua політичні новини становили по 2% політичних новин відповідно. Сайт vchasnoua.com узагалі не цікавився політикою – за період моніторингу в стрічку не потрапила жодна новина на тему політики. 

27% суб’єктів у політичних новинах Донецької області – представники міжнародної політичної спільноти. Це впливові політики, офіційні представники та експерти. Наприклад, сайт міста Слов’янська karachun.com.ua згадує і про голову Китаю Сі Цзіньпіна, який хоче подати Путіну свій мирний план, бо не хоче “втрачати” Україну. Згадували в стрічці слов’янського сайту і про Джона Кірбі, координатора Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій США, в новині “Білий дім назвав причини, чому США допомагають Україні”. Не пройшли й повз новину про Дональда Трампа, де той “зізнався, що міг би "дозволити" РФ окупувати частину України, щоб уникнути війни”.

Абсолютно іншу думку має МЗС Австрії. Про це інформує сайт v-variant.com.ua в новині “МЗС Австрії вважає небезпечними розмови щодо тиску на Україну поступитися рф територіями”. Сайт, до речі, вдало комбінує місцеве та закордонне в незвичній темі для регіональних новин “Уродженка Костянтинівки стала депутатом Берлінського парламенту”. 

Сайт novosti.dn.ua, який спеціалізується на новинах з усього регіону, включно з окупованими територіями Донецької області, геть не згадував політиків ані місцевого, ані обласного рівня. Водночас на сайті серед політиків поряд з іноземними здебільшого фігурували російські, як-от у новині про Арабські Емірати й про РФ “В РФ заявили, що обміну полоненими сприяла Саудівська Аравія”.

Разом з цим не фігурували іноземні політики в політичних новинах міського сайту Маріуполя 0629.com.ua. Тут активно згадуються посадовці місцевого рівня. Загалом згадок про політиків місцевого самоврядування – 21% усіх суб'єктів політичних новин. До речі, це єдиний серед промоніторених сайтів, які згадував про партійну належність у новинах. 

Йшлося про те, що мер Маріуполя Вадим Бойченко скликає чергову сесію міськради онлайн і що частину депутатів не влаштовує перспектива працювати з чинними депутатами із заборонених партій ОПЗЖ та Шарія. У підсумку, Маріупольські депутати почали збирати голоси під зверненням до начальника ОВА Павла Кириленка, де просять створити в Маріуполі військову адміністрацію, про що пише 0629. Нагадаємо, що політичні баталії в Маріуполі відбуваються в соціальних мережах та на онлайн-сесіях, далеко поза містом, адже Маріуполь в окупації та наразі поза виборами.

Про російських та білоруських політиків писали зазвичай у поєднанні з політиками міжнародними чи українськими, як відгук на заяви або  події. Кожен п'ятий  суб'єкт політичних новин був саме про них. Наприклад, що Лукашенко обізвав Зеленського, писали на novosti.dn.ua. 

Березнева джинса 

Новини з ознаками політичної замовності публікувалися лише на одному сайті. Так, слов’янський karachun.com.ua опублікував дві таких новини, що становить 0,3% політичної джинси із загальної кількості матеріалів на сайтах.

Одна новина була опублікована 6 березня. В ній начальник Бахмутської військової адміністрації Олексій Рева одноосібно повідомляє про те, що “у кількох містах України працюють Центри підтримки жителів Бахмута”, з ілюстративним фото в оточенні жінок. Ще одна, 8 березня, – привітання жінок зі святом від чинного мера Слов’янська Вадима Ляха під заголовком “Наближаєш перемогу! Вадим Лях вітає жінок Слов'янська”. Обидві новини – іміджева джинса представників місцевої влади.

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!