ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Про що пишуть телеграм-канали Сумщини

28.07.2023, 11:47
Альона Яцина
Найбільші за кількістю підписників, популярні та офіційні телеграм-канали медійників: чим відрізняються, про що пишуть, чи дотримуються стандартів інформування під час війни і чи мають бодай якусь повагу до читача - у нашому огляді.

Для огляду ми взяли п'ять телеграм-каналів, з яких три – канали, що ведуть офіційні медіа, а ще два – популярні ТГ канали з чималою кількістю підписників.

Серед офіційних ТГ медіа«Суспільне.Суми» має 108244 тис. підписників. Заснований ТГ канал був 22 лютого 2019 року.

Позиціонує себе як: «Усі новини регіону в одному місці.
Офіційний канал Суспільного у Сумах.»

 

10-16 липня Суспільне писали про: погоду, обстріли прикордоння Сумщини (без деталей, скорочено зі зведень ОВА) – щодня є два зведення – на 9 та 21 годину, але публікуються самою ОВА вони не так регулярно, бувають запізнення. Також – про евакуацію з прикордоння та роботу комісії, що займалась вирішенням проблем після прильоту шахедів у Сумській МТГ. Також є повідомлення про вдалу роботу сил ППО в області і регулярні сповіщення про тривоги (автоматичні сповіщення від аматорського бота ОВА). Час від часу також з’являються повідомлення від Повітряних Сил про причину оголошення тривоги.

Також на каналі містяться репости з Суспільного – загальноукраїнських ТГ холдингу, з новинами, що мають загальнодержавне значення, або ж є резонансними новинами дня.

Серед новин, що Суспільне Суми публікувало протягом тижня також були новини від поліції Сумщини про наслідки обстрілів чи затримання злочинців, призначення нової заступниці голови ОВА.

Щодня, з 20 по 21 годину, Суспільне.Суми традиційно публікує у себе підбірку новин за день українською, англійською та німецькою мовами. Традиційна підбірка містить список новинних матеріалів, підготованих і опублікованих на сайті Суспільного та ютуб-каналі.

У Суспільного.Суми немає чату, закрита можливість коментарів публікації. Але читатачам пропонують скористатися ботом, щоб надіслати новину.

У ніч з 15 на 16 липня у Сумській громаді пролунали потужні вибухи. Жодних коментарів з цього приводу у ТГ Суспільного не було, зранку написали, що ОВА також нічні вибухи не коментувала. Вже наступного дня містом також лунали вибухи, про це повідомлялося оперативно (хвилина в хвилину) також транслювалися позиції офіційних осіб щодо цього.

ЦУКР – офіційний ТГ регіонального одноіменного медіа. Має 16951 тис. підписників, позиціонує себе наступним чином: «Онлайн-журнал міста Суми https://cukr.city Пропонується у профілі також низка посилань на пов’язані ТГ канали та бота: бот для зв'язку – @cukrbot Ц.Чат – @cukrchat, Ц.Афіша – @sumyguide, Ц.Робота — @cukr_job, Посилання на Перший сумський стікерпак – https://telegram.me/addstickers/cukrcity

З 10 по 16 липня у ТГ-каналі ЦУКР розміщували матеріали про конкурс робіт щодо реконструкції площі Незалежності у Сумах, нагадували читачам про підтримку команди редакції та запрошували доєднатися до спільноти – ком’юніті підтримки медіа та висвітлювали одну із закритих зустрічей для її членів, писали також на тему евакуації з прикордоння Сумщини, розмістили матеріал з трьома інтерв’ю людей, що ідентифікують себе як представники ЛГБТ-спільноти у Сумах. За це, власне, отримали хейт від анонімного ТГ-каналу з закликами до знищення редакції та вбивства команди. Написали дві заяви до поліції, увесь цей процес активно висвітлювали також у своєму ТГ.

Написали також кілька новин про церкви московського патріархату на Сумщині, викрадені вуличні самокати і розмістили матеріал з добіркою клінінгових сервісів у Сумах.

Усі основні новини розміщують традиційно у підбірці новин за тиждень.

Щодо вибухів у Сумах, в ніч з 15 на 16 липня – повідомили про факт оперативно, також впродовж 16 липня транслювали ситуацію та заяви офіційних осіб за фактами. Зазвичай, не транслюють таких новин, маючи для тривог і зведень від ОВА щодо обстрілів прикордоння окремий канал, але цього разу, через паніку в обласному центрі, робили ці сповіщення в основному ТГ-каналі медіа.

Також до кожної публікації у ТГ-каналі є відкриті коментарі і можливість для читачів спілкуватися у чаті каналу.

І ще один офіційний ТГ канал медіа – Кордон.Медіа. Створений 23 березня 2023 року, 3909 тис. підписників, позиціонують себе як: «Незалежне медіа Сумщини про оборону регіону та життя людей: Оперативна інформація; Ексклюзивні кадри; Історії неймовірних людей. Підписуйтесь на всі наші платформи»
З 10 по 16 липня писали про таке:

Тут розміщуються добові зведення від ОВА про обстріли (двічі на добу). Але журналісти частенько роблять уточнення офіційної інформації. Наприклад, доповнення щодо тих обстрілів які ОВА не показує у зведеннях. Або про додаткові наслідки для цивільних з посиланням на джерела – голів громад, або ж без посилань, коли це загрожує безпеці джерела інформації. Також впродовж дня інформують про поточну ситуацію з обстрілами прикордоння, якщо ті минають з наслідками для цивільних людей та інфраструктури. Або ж є авіударами, про які не було централізованого попередження.

На каналі традиційно розміщують унікальні фото з наслідками обстрілів від власних джерел, або ж виключно авторські – фотографів медіа.

Висвітлювали на каналі і ситуацію з евакуацією населення, зібравши у підписників запити до голови ОВА, озвучили їх на брифінгу, згодом – опублікувавши посиланням на ютуб медіа

Містить канал і публікації щодо проекту «Наші їб*шать» - це мультимедійні історії про захисників України, що воюють на різних ділянках фронту, захищаючи країну, але їх об’єднує те, що всі вони – із Сумщини. Команда привозить історії захисників безпосередньо з бойових позицій. На цьому тижні були історії бійців 24 бригади з їх роботою на Донеччині.

Також Кордон.Медіа першими серед усіх ТГ-каналів надали детальне роз’яснення щодо евакуаційного потягу із Сумщини (насправді – причіпного вагону). Бо жодних пояснень від влади не було з цього приводу, а запит аудиторії був великий. Одна з «фішок» цього ТГ-каналу є також те, що журналісти, знаходячись безпосередньо на місці події, час від час записують відеоповідомлення, інформуючи читачів про те, що відбувається безпосередньо з місць подій.

Про вибухи 15-16 червня канал також інформував оперативно, та транслював офіційні повідомлення від влади.

У ТГ також є можливість коментувати новини і чат. Щотижня є публікації з підбіркою новин за минулий тиждень.

*Ми взяли це канал у моніторинг, як фактично єдине медіа (крім Суспільного), що регулярно висвітлює новини і події прикордоння Сумщини, приділяючи цьому основну увагу в своїй роботі. Переважна більшість контенту – унікальна, створена працівниками медіа. Вона ж (фото, інформація) надалі шериться усіма анонімними і просто громадськими ТГ-каналами. Здебільшого – з належим посиланням на авторство, але бувають випадки і відвертих крадіжок контенту.

Також для моніторингу ми взяли два умовно анонімних ТГ-канали:

News_Sumy24 – 42 тис. підписників, позиціонують себе як «Найкращий Телеграм-канал міста СумиВсі новини в одному місці».

Розповсюджують новини інших ТГ щодо подій в Україні та світі. Щодо Сумщини, то цей канал постійно пише про вибухи на прикордонні в режимі онлайн, типу «Краснопілля р-н. Повідомляють про Вибухи». При цьому, такі повідомлення зачасту не відповідають дійсності.

Розміщуються і повідомлення про надзвичайні події на Сумщині від ДСНС та поліції. А от щодо подій на прикордонні (наприклад) – переважна кількість постів скопійована з ТГ «Кордон.Медіа». Повністю всі фото та текст, без посилань на авторство публікацій. Усі текстові публікації про події на Сумщині, авторами яких є фахові журналісти, розміщуються на цьому каналі слово в слово, прибираючи згадки про авторів текстів.

Загалом телеграм ведеться російською мовою, присутня реклама інших ТГ каналів та пости такого змісту як: «Пoмнитe мaльчикa из Hигepии, кoтopoгo дeвушкa пoилa вoдoй? Смотрите, кaк oн ceйчac выглядит...
Koгдa жeнщинa увидeлa этoгo мaлeнькoгo мaльчикa, oнa peшилa ocтopoжнo нaпoить eгo вoдoй, a пoтoм взялa c coбoй, чтoбы пoмoчь eму. Посмотрите, что с ним произошло...»

Під час того, як у Сумах чути вибухи, адмін каналу постійно розміщує фейкові повідомлення з нагнітанням паніки та недостовірною інформацією, наприклад:

«Повідомляють, що найменше 3 цілі в напрямку Сум з різних сторін. Знаходьтесь в укритті….» або ж: «Есть цель близко к городу» та інші.

Зазвичай ці повідомлення також не мають з реальністю нічого спільного. Така собі телеграм-воронка для нагнітання паніки та розміщення чужого контенту, а також розповсюдження інформаційного сміття.

І ще один з ТГ-каналів це SumyGO – 79 500 підписників, позиціонують себе як: «Єдиний офіційний канал проєкту SUMY GO.» Також в описі каналу пропонують підписатися на інші вузькоспеціалізовані канали проекту: Заходи Сум - @sumygoevent; Робота у Сумах - @sumygowork; Написати нам - @sumygo_bot.

У період 10-16 липня писали про таке: де у Сумах не буде води, зміни руху громадського транспорту, яка погода очікується, анонси подій у місті. Також канал ставить оголошення тривоги та відбоїв. Час від часу пояснюючи чому вона оголошена з посиланням на ПС. Ставили регулярно зведення ОВА щодо обстрілів прикордоння, також – повідомлення про оголошення евакуації.

Усі основні новини, що стосуються міста Суми від комунальних підприємств та влади також розміщуються у короткому форматі з посиланнями на спікера чи джерело.

Регулярно повідомляють про основні (резонансні) події в Україні, коротко, по факту, з посиланням на джерело. Наприклад: «ЗСУ узяли під контроль основні панівні висоти довкола Бахмута, — Маляр.»

Також на каналі час від часу тривають збори на потреби сумчан у війську. Розміщуються збори, звіти і новини, наприклад: «Одне з авто, котрі ви надали захисникам Сумщини, потрапило під обстріл. Усі цілі та здорові, техніка бійців — все справна завдяки вашій допомозі».

Повідомлення інших медіа також розміщують, але з коректним позначенням чий це матеріал. Наприклад: «4 некеровані ракети російські війська випустили з гелікоптера по Білопільській громаді: удар був під час останньої повітряної тривоги. Вибухи пролунали в прикордонному селі Волфине. Населений пункт фактично весь знищений від початку повномасштабного вторгнення. Як розповів голова громади Юрій Зарко, останній житель із села Волфине виїхав кілька місяців тому, - повідомляє Кордон.Медіа.»

Загалом, ТГ канал більше схожий на офіційне медіа за стилем подачі інформації, її коректністю. Також працює бот і на каналі час від часу розміщують новини, надіслані читачами. Наприклад, відео. Супровідний текст уже від адмінів: «Підлітки біля Атріуму зривали стікери з самокатів, котрі нещодавно почали працювати у Сумах. На зауваження малолітні хулігани відповіли «вони що, твої?» Публікуємо без блюру, бажаєте їм також зробити зауваження — велкам.»

Також на каналі є реклама місцевого бізнесу та щоденні зведення Повітряних Сил по знищеним цілям. Повідомлення поліції, ДСНС, прокуратури та вірусні «відоси» з простору соцмереж щодо перебігу воєнних дій та буднів в армії також розміщуються регулярно.

Під час нічних вибухів у Сумах з 15 на 16 липня панічних настроїв не розповсюджували.

Liked the article?
Help us be even more cool!