ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Політика, ковід і тарифи: фейки та маніпуляції в онлайн-ЗМІ Миколаєва

У 1,5% новин у медіа Миколаєва наявні маніпуляції або фейки. Основними темами таких публікацій є політика, COVID-19 і тарифи.

Такими є результати проведеного Інститутом масової інформації моніторингу онлайн-ЗМІ Миколаєва в січні. Аналізувалися новинні стрічки сайтів "Преступности.НЕТ", "Новости N", "Мой город""Інше.TV"0512 у період з 11 до 15 січня включно. Метою моніторингу було дослідити, яку частку новин становлять новини з маніпуляціями та фейками, визначити основні типи маніпуляцій і фейків та топ-3 тем, де вони використовуються. Загалом була проаналізована 1141 новина. Виявлено 14 матеріалів (1,2%  загальної кількості новин) з маніпуляціями та чотири матеріали з фейками (0,4%). 

За результатами моніторингу, в онлайн-медіа Миколаєва публікувалися  новини з двома видами маніпуляцій. Зокрема, судження, які подаються як факт, – два матеріали (14,3% загальної кількості публікацій з маніпуляціями). Один такий матеріал опублікувало "Новости-N": "Мужчинам, перенесшим коронавирус, грозит импотенция". У публікації йдеться про думку російського вірусолога, який зробив припущення щодо впливу коронавірусної інфекції на різні органи людини, зокрема і статеві. Водночас у матеріалі відсутні будь-які статистичні дані, які б підтвердили загрозу таких наслідків від перенесеного вірусу, а тому, по суті, це є лише точкою зору окремої людини, а не реальною загрозою захворювання.

Іншим матеріалом із маніпуляцією такого типу стала публікація на "Інше.TV": "Гиркин: Генералы ФСБ уже заработали состояния на Донбассе, до этого деньги "пилились" в Осетии и Абхазии". У матеріалі стверджується, що "на окупованому Донбасі російські генерали нажили собі статків", хоча це лише особиста думка російського терориста Ігоря Гіркіна, яку він не підтвердив жодним фактом.

Ще одним та найпоширенішим типом маніпуляції в онлайн-ЗМІ Миколаєва в січні стала джинса – загалом зафіксовано 12 матеріалів (85,7% загальної кількості новин з маніпуляціями). Більшу частину, 10 новин, або 83%  загальної кількості джинси, опубліковано виданням "Преступности.НЕТ". Ще по одній публікації з ознаками замовності з'явилося в стрічках новин сайтів "Новости-N" та "Інше.TV". Водночас дев’ять  (або 75% матеріалів з ознаками замовності) стосувалися політичної тематики. Зокрема, джинсували представники ОПЗЖ в Миколаєві, депутати Артем ІльюкВладислав Чайка, народний депутат від "Слуги народу" Ігор Негулевський та голова Миколаївської ОДА Віталій Кім

Так, депутат-"опозиціонер" Владислав Чайка обурювався, що міська влада в Миколаєві не зробила нічого для зменшення тарифів на газ, електроенергію та водопостачання. Видання "Преступности.НЕТ" та "Інше.TV" опублікували фактично ідентичні матеріали про те, що депутат Владислав Чайка провів перше приймання громадян. Народний депутат Ігор Негулевський виступав за ліквідацію Національної комісії з регулювання тарифів, а депутат Миколаївської міськради Артем Ільюк шукав винних у спилюванні дерев у місцевому сквері та вимагав від мера міста покарати відповідальних посадовців.

Народний депутат Артем Чорноморов робив заяви про те, що Кабмін незаконно скасував пільги на електроенергію для тих, хто живе поряд з АЕС, а депутат Артем Ільюк вимагав, щоб влада запровадила мораторій на зростання тарифів на житлово-комунальні послуги.

Публікували онлайн-медіа і комерційну джинсу: видання "Новости-N" розмістило матеріал "Ритейл против коронавируса: украинские больницы получили от АТБ сотню новейших кислородных концентраторов", у якому розповідається, як компанія "АТБ" підтримує населення та медицину, купуючи для лікарень медобладнання для лікування хворих на коронавірусну інфекцію COVID-19. Розповідається в матеріалі й про іншу благодійність компанії.

А голова Миколаївської облдержадміністрації на сторінках видання "Преступности.НЕТ" звітував про те, яка кількість людей отримала фінансову допомогу від держави у зв’язку зі складнощами, спричиненими пандемією. 

За час моніторингу не зафіксовано жодної новини з перебільшенням чи применшенням реальних даних, поданням фрагментованої (неповної) інформації, матеріалів, де заголовок не відповідає змісту тексту, новин з бекграундом, що містить маніпуляцію та не відповідає суті новини, новин з використанням мемів для позначення явищ, учасників політичних процесів та матеріалів із посиланням на псевдо- та заангажованих експертів.

Що стосується фейків у новинах миколаївських ЗМІ, то за час проведення моніторингу загалом таких публікацій виявлено чотири (або 0,4% загальної кількості матеріалів у стрічках новин). Усі вони мають сумнівні або анонімні джерела та опубліковані сайтом "Новости-N". Наприклад, новина про те, що в Миколаєві начебто побудують ще один McDonalds, у якій автор посилається на анонімне джерело в Миколаївській міськраді, а інформацію досі ніхто не підтвердив офіційно. Або "Врачи назвали симптомы "британского" штамма COVID-19 у детей", у якому видання посилається на невідомих "експертів" та "медиків".

Трьома основними темами, в яких використовуються маніпуляції та фейки, стали політика – 50% загальної кількості маніпуляцій та фейків, COVID-19 (22%) і тарифи (11%). 

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!