ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Підтоплення на Миколаївщині після підриву ГЕС – основна тема новин місцевих медіа

Фото – PLANET LABS PBC via REUTERS
Фото – PLANET LABS PBC via REUTERS

Основною темою новин миколаївських онлайн-медіа через тиждень після підриву дамби Каховської ГЕС залишаються екологічні наслідки катастрофи та підтоплення в Миколаївській області. 

Такі результати точкового аналізу п’яти миколаївських онлайн-видань, який Інститут масової інформації провів із 12 до 16 червня включно. 

Було проаналізовано 859 матеріалів у стрічках новин видань Новини-N, Преступности. НЕТ, Корабелов.Інфо, 0512, Nikcenter

Підрив дамби в Каховці призвів до гуманітарної та екологічної катастрофи на Півдні України. Миколаївську область теж не оминула біда: затопленими виявилися низка населених пунктів у Снігурівському районі, оскільки рівень у річці Інгулець піднявся до шести метрів. Під водою опинилися дороги, мости та житлові будинки. Кілька населених пунктів фактично було відрізано від суші. Також у перший тиждень приблизно на один метр відбулося підняття рівня води в річках Південний Буг та Інгул, які омивають Миколаїв. Тож місцеві медіа активно інформували населення про наслідки підриву дамби та підтоплення на Миколаївщині.

Найбільша кількість матеріалів у стрічках новин за цей період вийшло на сайтах "Новини-Н" (312) та "Преступности.НЕТ" (266). Ресурси працюють у форматі інформагентств, збираючи та надаючи читачеві новини, які не лише стосуються Миколаєва та області, а й міжнародні і, звісно, на воєнну тематику. 

На другий тиждень після трагедії миколаївські ЗМІ писали про інфекції, що, як наслідок, можуть поширитися: "Концентрація кишкової палички значно зросла": Кім закликав миколаївців не купатись в річках Інгулець та Південний Буг (Преступности.НЕТ), Держекоінспектори повідомили про стан води в акваторії Миколаївської області (Новини-Н). 

Видання "0512" у цей період випустило 136 матеріалів. Переважно це короткі повідомлення щодо рівня води в обласному центрі, прогноз погоди, зміни в графіку роботи комунального транспорту та поширення пресрелізів від влади. Видання поширювало поради для миколаївців, наприклад, щодо споживання води: Миколаївців просять використовувати воду тільки з безпечних джерел.

Цікаво, що в цей період Миколаївщину відвідав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За підсумками в місцевих медіа було опубліковано фактично ідентичні новини, джерелом яких стало повідомлення в телеграм-каналі голови уряду.

Не обійшлося і без джинси. Сайт "Преступности.НЕТ" опублікував два матеріали про народного депутата Олександра Гайду, який піарився на темі Каховської ГЕС:

Місцеві медіа активно транслювали заяви представників влади щодо ситуації на фронті та контрнаступу Збройних сил України. Велика частка таких публікацій – на сайті "Новини-Н".

Сайт "Корабелов.Інфо" за цей період не опублікував жодної ексклюзивної новини. Редактор стрічки новин займався копіпастом публікацій інших місцевих медіа та повідомлень влади. 

Центр журналістських розслідувань "Нікцентр" у цей період, крім публікацій щодо наслідків підриву дамби (Підрив Каховської ГЕС мав руйнівні наслідки для монастиря XVIII сторіччя, На Миколаївщині розгорнули інфекційні хабиВ Миколаївській області підтоплено більше населених пунктів, ніж на Херсонщині – Шмигаль), джерелом яких ставали офіційні повідомлення, писав також про перебіг судового розгляду за обвинуваченням у держзраді колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури. На момент публікації суд уже ухвалив вирок для Геннадія Германа про його довічне ув’язнення.

Зрідка в стрічках новин місцевих медіа траплялися новини на культурну тематику, наприклад Велич і досконалість у квітах: у Миколаєві відкрилася виставка Тетяни Ульянкіної.

У період моніторингу, який, як уже зазначено вище, відбувався з 12 по 16 червня, тема підриву ГЕС все ще залишається топовою в стрічках новин медіа Миколаєва поряд з новинами про ситуацію на фронті. Проте загалом усі публікації місцевих сайтів – це копіпаст та трансляція заяв влади. Жодне з місцевих медіа за цей період не мало ексклюзивних якісних матеріалів на вказану тему.

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Liked the article?
Help us be even more cool!