ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одещина йде на антирекорд щодо порушень прав журналістів

Станом на вересень 2019 року Інститут масової інформації зафіксував 15 випадків порушення прав журналістів в Одеській області. Таку ж кількість порушень було зафіксовано за весь 2017 рік. На жаль, зважаючи на тенденції, цей рік може стати рекордним за останні три роки моніторингу. У 2016 та 2018 роках було зафіксовано по 11 порушень. 

Слід зазначити, що більшість нападів на місцевих працівників ЗМІ у 2019 році відбувалися з боку фізичних осіб або представників приватних охоронних організацій. У двох випадках було задіяно представників місцевої влади та муніципальної варти.

Станом на липень 2019 року поліція Одеської області внесла до ЄРДР дев'ять випадків порушення прав журналістів відповідно до статей 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") та 345-1 ("Погрози або насильство щодо журналіста") Кримінального кодексу України. Про це повідомили представники Слідчого управління ГУНП Одещини на зустрічі з регіональним представником Інституту масової інформації Павлом Колотвіним.

Загалом із 2017 по 2019 рік зареєстровано 64 карні справи щодо нападників на журналістів. З них 19 закрито за відсутністю складу злочину. 13 випадків порушення прав журналістів уже розглядаються в суді. Щодо 32 кейсів продовжуються слідчі дії.

Відповідно до чинного законодавства, в Слідчому управлінні одеської поліції не змогли повідомити про деталі деяких найбільш резонансних справ, але погодилися на співпрацю та подальшу взаємодію.

За інформацією, отриманою безпосередньо від самих потерпілих цього року, практично всі подані заяви зареєстровані поліцією та розслідуються відповідним чином. Наразі жодна справа ще не дійшла до етапу судового розгляду. На жаль, Одещина залишається одним з найнебезпечніших для роботи ЗМІ регіонів України.

Інститут масової інформації продовжує конструктивну комунікацію з правоохоронними органами Одеської області в питаннях захисту прав журналістів.

Павло Колотвін, представник ІМІ в Одеській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!