ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Обстріли енергетики, мобілізація та "ухилянти" – що і як пишуть медіа Миколаєва про війну

У порівнянні з 2022 роком, коли Миколаїв щоденно потерпав від російських обстрілів, частка новин у миколаївських онлайн-медіа на воєнну тематику навіть зросла: тоді про війну в стрічках було 43,8% новин. У травні 2024 року новини на воєнну тематику становили 48%. Переважно це публікації про бойові дії та жертви серед військових, а також соціальні наслідки війни, зокрема відключення світла через зниження російськими агресорами енергетичної інфраструктури України. Не обійшлося без мови ворожнечі: медіа безпідставно використовують поняття "ухилянт", підсилюючи напругу і ворожнечу між соціальними групами.

Такими є результати травневого дослідження ІМІ, в межах якого ми проаналізували матеріали 892 новини в стрічках новин п’яти сайтів новин Миколаєва: Преступности.НЕТ, Новости-N, НикВести, 0512.com.ua та Корабелів.інфо. Моніторинг проводився із 6 до 10 травня включно. Нагадаємо, що до моніторингу не вносилися статті, журналістські розслідування, блоги, анонси (крім відключень світла) та репортажі. У новинах ми визначали загальну кількість публікацій про війну, зокрема за такими категоріями: "бойові дії", "соціальні наслідки війни" (серед іншого обстріли інфраструктури, відключення світла), "цивільні жертви війни", "ВПО та біженці", "робота волонтерів та активістів", "міжнародна і гуманітарна допомога", "новини з окупованих територій", "кримінальні новини про війну", "інформація про повітряні тривоги", "мобілізація".

Найбільше на тему війни писало онлайн-медіа "НикВести" – 75% загальної кількості новин видання було про війну. Третина всіх новин про війну належала саме цьому виданню. Найменше новин про війну публікував сайт "Корабелів.інфо": 30% усіх новин цього медіа стосувалися цієї тематики.

Соціальні наслідки війни: обстріли та відключення світла

У травні 2024 року миколаївські медіа найбільше писали про соціальні наслідки війни: обстріли, руйнування цивільної інфраструктури, відключення світла через пошкоджені об’єкти енергетики. 26% новин про війну в онлайн-медіа стосувалися саме цієї тематики. 

Скриншот публікації “0512.com.ua” щодо ситуації в енергетичній сферіСкриншот публікації 0512.com.ua щодо ситуації в енергетичній сфері

Як відомо, в ніч на 8 травня ворог випустив понад 50 ракет та 20 "шахедів" по енергетичній інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях. Це був п’ятий масований ракетно-дроновий удар по об’єктах енергетики починаючи з 22 березня.

Тож 9 травня онлайн-медіа Миколаєва поширили інформацію "Укренерго" про запровадження обмежень потужностей для промислових споживачів:

На темі енергетики встиг, зокрема, пропіаритися голова Миколаївської облради Антон Табущник. Одразу кілька медіа ("Новини-N", "НикВести", Преступности.НЕТ) поширили пресреліз облради з підсумками візиту в.о. голови правління "Енергоатому" Петра Котіна на Південноукраїнську атомну електростанцію, де новопризначений голова облради висловив свою експертну думку з цього приводу.

Скриншот публікації “Новини-N” з заявою голови Микоолаївської облради на тему енергетикиСкриншот публікації "Новини-N" із заявою голови Миколаївської облради на тему енергетики

На сайті "Новини-N" публікація Наша енергосистема потребує відновлення через російські атаки та подальшого розвитку", – Антон Табунщик розміщена без будь-якої позначки щодо її рекламного характеру. Видання "НикВести" також опублікувало ідентичну новину, зазначивши, що це пресреліз облради, розміщений на договірних умовах, видання "Преступности.НЕТ" у дисклеймері до публікації вказало: "Публікацію розміщено на договірних умовах".

Також медіа Миколаєва писали про російські обстріли. Особлива увага була зосереджена на ситуації в енергетичній інфраструктурі, а також наслідках обстрілів на півдні.

Бойові дії

24% новин про війну в медіа Миколаєва стосувалися ситуації на фронті та повідомлень про загиблих українських захисників. Зокрема, миколаївські медіа поширювали щоденні зведення Генштабу, оцінювання ситуації на харківському та сумському напрямках. Писали також і про роботу військових миколаївської 79 десантно-штурмової бригади:

Ще 13% публікацій миколаївських медіа стосувалися кримінальних новин про війну: колаборанти та інші злочини, зокрема змова з метою вбивства президента Володимира Зеленського, про викриття якої заявили в СБУ. Ще 11% новин – про міжнародну допомогу

Кожна десята публікація миколаївських медіа стосувалася мобілізації, зокрема змін до законодавства щодо бронювання від мобілізації, а також можливостей піти до ЗСУ для ув'язнених, продовження дії воєнного стану. 

Найменше публікацій за час моніторингу (1% загальної кількості новин на воєнну тематику) стосувалось інформації про повітряну тривогу – окремими новинами в себе на сайті про це пише лише видання 0512.com.ua – та роботи волонтерів (0,7% всіх новин про війну). Частина миколаївських медіа, зокрема Преступности.НЕТ, "Корабелів.інфо" та "Новини-N", публікують сповіщення про повітряні тривоги у своїх телеграм-каналах. "НикВести" не сповіщає своїх читачів про повітряні тривоги ні на сайті, ні в соцмережах.

Скриншот з телеграм-каналу «Преступности.НЕТ» зі сповіщеннями про повітряну тривогуСкриншот з телеграм-каналу Преступности.НЕТ зі сповіщеннями про повітряну тривогу

Мова ворожнечі: "ухилянти" в Тисі

За період моніторингу в медіа Миколаєва зафіксовано три публікації з ознаками мови ворожнечі, що становить 0,7% загальної кількості новин про війну. Усі ці публікації стосувалися використання поняття "ухилянт" у новинах про біженців та чоловіків, які намагалися з порушенням закону перетнути кордон через річку Тиса на Закарпатті.

Скриншот публікації “Преступности.НЕТ” про “ухилянтів” у ТисіСкриншот публікації Преступности.НЕТ про "ухилянтів" у Тисі

Наприклад, видання "Преступности.НЕТ" опублікувало новину На Закарпатті з Тиси виловили сімох ухилянтів, які до появи прикордонників планували переплисти річку на гумовому човні. В матеріалі йдеться про те, що прикордонники затримали сімох чоловіків, які намагалися незаконно потрапити до Угорщини. У новині немає інформації про те, чи отримували чоловіки повістки від ТЦК та чи є відповідне рішення суду про те, що вони є "ухилянтами". Водночас у пресрелізі Державної прикордонної служби, на яку посилається медіа, повідомляється, що стосовно чоловіків складено протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України". В цьому випадку можна говорити про те, що наратив про "ухилянтів" фактично сприяє збільшенню ворожнечі між соціальними групами, а тому є мовою ворожнечі. Окрім того, у матеріалі зустрічається й інша негативно забарвлена лексика, яка містить ознаки мови ворожнечі: "ділки" та "горе-втікачі".

На сайті "Корабелів.інфо" вийшла новина з назвою Відмова від повістки та неявка до ТЦК: Рада підняла штрафи для ухилянтів, де також є ознаки мови ворожнечі.

Скриншот публікації видання “Новини-N” щодо українських біженців-чоловіківСкриншот публікації видання "Новини-N" щодо українських біженців-чоловіків

Видання "Новини-N" опублікувало новину із заявою віцепрем'єра Угорщини Жолта Шем’єна, який заявив, що офіційний Будапешт не збирається видавати Києву військовозобов'язаних українців. Водночас новину видання подано із заголовком: Угорщина не видасть Україні ухилянтів, – віцепрем’єр. Фактично медіа ототожнює українських військовозобов’язаних, які перебувають за кордоном з різних причин, з "ухилянтами". 

У порівнянні з 2022 роком контекст новин у миколаївських медіа на воєнну тематику змінився. Два роки тому це були переважно новини, що стосувалися ситуації в регіоні, наслідків постійних обстрілів, руйнувань інфраструктури, окупації. Після звільнення Снігурівки та Херсона ситуація з обстрілами в регіоні змінилась. Тепер у новинах на воєнну тематику миколаївські медіа пишуть про ситуацію в інших регіонах, зокрема на півночі та сході, а також атаки російської армії по об'єктах енергетики, наслідком чого стало введення графіків відключень світла в усіх регіонах, зокрема й на Миколаївщині.

Катерина Середа, представниця ІМІ в Миколаївській області

З метою уникнення конфлікту інтересів видання "НикВести" моніторив регіональний представник ІМІ з іншої області.

Liked the article?
Help us be even more cool!