ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Некоректна лексика та оціночні судження: мова ворожнечі в онлайн-ЗМІ Миколаєва

Менш ніж 1% матеріалів в онлайн-ЗМІ Миколаєва містять мову ворожнечі. Про це свідчать результати червневого моніторингу, який провели експерти ІМІ. 

Аналізувалися стрічки новин п’яти онлайн-медіа Миколаєва з 1 до 5 червня включно. До моніторингу потрапили сайти "Преступности.НЕТ" (https://news.pn/ru/), "Новости-N" (https://novosti-n.org), "Мой город" (Mycity.mk.ua), "Інше.TV" (https://inshe.tv), "0512" (0512.com.ua). 

Метою моніторингу було дослідити, яку частку новин становлять публікації про етнічні групи, мову ворожнечі в таких новинах, проаналізувати тематику і кількість виявів мови ворожнечі з іншої тематики та типи порушень у новинах з мовою ворожнечі в миколаївських медіа. Не аналізувалися статті, аналітика, журналістські розслідування, блоги, реклама в стрічках новин. Під час моніторингу була проаналізована 1271 новина. 

Про етнічні групи та національні меншини

21 матеріал (1,7% загальної кількості новин) стосувався окремих етнічних груп чи національних меншин. Із них лише в трьох публікаціях (або 14% із кількості новин про етнічні групи) виявлено мову ворожнечі.  Ще в чотирьох публікаціях миколаївських ЗМІ зафіксовано інші вияви ворожнечі. Всього було виявлено сім новин (або 0,6% загальної кількості новин) з проявами мови ворожнечі.

Новини, у яких зафіксовано використання мови ворожнечі, окрім етнічних груп, стосувалися гендеру. Основні типи порушень – використання некоректної лексики, зокрема термінології (57% загальної кількості новин з виявами мови ворожнечі) та оціночні судження / негативно забарвлена лексика (43% загальної кількості новин з виявами мови ворожнечі) у таких матеріалах.

Наприклад, у виданні "Преступности.НЕТ" була опублікована замітка з назвою "К вечеру защиты детей": Адвокат опубликовал фотографии незаконного поселения ромов на свалке ТБО под Николаевом". У назві та тексті матеріалу видання акцентує увагу на належності жителів поселення до певної етнічної групи – ромів, хоча в цьому разі ця деталь не має стосунку до суті інформації, яку публікує видання. Адже публікація стосується умов життя дітей, які не залежать від їхньої національної, расової чи іншої належності до тієї чи іншої групи. Акцентуючи увагу на конкретній етнічній групі, видання сприяє формуванню  стереотипу про те, що в подібних умовах можуть жити лише представники певної етнічної групи.

Значну увагу на початку червня миколаївські онлайн-ЗМІ приділили тематиці протестів у США через смерть Джорджа Флойда, у якій звинувачують поліцейських. У публікаціях ЗМІ Миколаєва траплялися випадки некоректної лексики та назви етнічної групи. Афроамериканців іноді називають "чорними", а щодо поліцейських, які фігурують у конфлікті, додається епітет "білі".

За період моніторингу в  стрічці новин видання "Новости-N" була опублікована новина з назвою "В Миннеаполисе 30 чернокожих избили трансгендера". У тексті матеріалу вказується про конфлікт між групою людей, що стався в США, через інцидент на автодорозі. Видання акцентує увагу на етнічній належності та протиставляє одну групу людей іншій, використовуючи водночас некоректну лексику.

Щодо інших порушень, то в онлайн-ЗМІ Миколаєва використовують оціночні та негативно забарвлені судження в матеріалах – 42% публікацій із загальної кількості новин з мовою ворожнечі. Усі такі матеріали опубліковано виданням "Преступности.НЕТ", яке у своїх новинах використовувало термін "скандальний" щодо політиків та посадовців, формуючи в такий спосіб у читача негативне ставлення до героїв цих публікацій.

Також зафіксовано випадок безпідставного акцентування на належності до певного виду діяльності, наприклад у новині "В суде Николаева показали жуткое видео, как спортсменка сбила девушку" видання "Новости-N" вказує на те, що винуватцем автопригоди в Миколаєві стала спортсменка, хоча цей факт ніяк не пов'язаний з обставинами ДТП. 

За результатами моніторингу можна зробити висновок, що загалом мова ворожнечі не поширена в новинах миколаївських онлайн-ЗМІ. Проте трапляються випадки використання некоректної лексики та оціночних суджень. Можна припустити, що така практика застосовується умисно для привернення уваги читача до публікацій, хоча часто такі маніпуляції сприяють утвердженню суспільних стереотипів щодо окремих груп населення чи етнічних груп.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.  

Liked the article?
Help us be even more cool!