ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мер Миколаєва у квітні став топспікером регіону щодо коронавірусу

Найчастіше серед представників регіональної влади щодо теми COVID-19 миколаївські медіа у квітні цитували міського голову Миколаєва Олександра Сєнкевича. Що стосується представників центральної влади, то місцеві ЗМІ найбільше посилалися на головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка.

Такі результати дослідження Інституту масової інформації, що було проведено із 6 до 10 квітня 2020 року включно. 

Досліджувалися новинні стрічки сайтів "Преступности.НЕТ", "Новости-N", "Мой город", "Інше.TV", "0512". Методологія дослідження охоплює аналіз кількості новин про пандемію та хворобу COVID-19,  основних  спікерів (представники місцевої влади, регіональні політики, українські політики, бізнесмени, місцеві діячі, медичні працівники) та політичної чи комерційної джинси на цю тематику (приховані замовні матеріали).

На відміну від інших регіонів України, спалах коронавірусного захворювання в Миколаївській області було зафіксовано лише 11 квітня. Проте вже з березня тема поширення COVID-19 у світі та Україні стала однією з основних у ЗМІ Миколаєва. Якщо в березні частка таких новин в онлайн-медіа Миколаєва становила 23%, то вже у квітні відсоток публікацій про COVID-19 зріс до 28,7% загальної кількості новин. 

Загалом за вказаний період в онлайн-медіа Миколаєва було опубліковано 1214 новин. З них 348 (28,7%) стосувалися теми поширення коронавірусного захворювання та карантинних заходів, пов’язаних із цим.

Найбільше новин на коронавірусну тематику було опубліковано сайтом "Новости-N" – 133, або 37% загальної кількості новин, опублікованих у виданні. За результатами березневого дослідження, "Новости-N" також були лідерами за кількістю новин про COVID-19: їхня частка становила 30% загальної кількості матеріалів у стрічці новин цього ЗМІ.

Також у лідерах за кількістю новин про коронавірус є сайт "Інше.TV" – 31% загальної кількості новин. У березні ця частка також була високою, 29,5%.

У виданні "Мой город" за період моніторингу опубліковано 53 (28% загальної кількості новин на сайті) матеріалів про COVID-19, у 0512 – 24  новини про коронавірус, або 26% загальної кількості новин. Найменша частка новин про коронавірус – у виданні "Преступности.НЕТ", де за вказаний період опублікували 46 таких новин, або 16,5% загальної кількості матеріалів.

Водночас найчастіше, у 40% новин із загальної кількості новинних публікацій про COVID-19, спікерами в онлайн-медіа Миколаєва ставали представники центральної влади. Зокрема, заступника міністра охорони здоров'я  головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка цитували в 35 матеріалах (10% загальної кількості новин на тему коронавірусу). Переважно це були заяви про поширення захворювання в країні, карантинні заходи. Також багато писали і про так званий "феномен" Миколаївщини, пов'язаний із відсутністю в регіоні зафіксованих хворих на COVID-19. Саме через це Віктор Ляшко особисто приїздив до Миколаєва з перевіркою. "Видим позитивные и негативные вещи, но сенсации нет", "Может, где-то не работают алгоритмы, когда несвоевременно доставляют образцы в лабораторию" – такими, зокрема, були заяви санітарного лікаря в Миколаєві.

Віктор Ляшко дає коментарі ЗМІ під час візиту до Миколаєва, власне фото

Також у новинах миколаївські онлайн-ЗМІ посилалися на Президента України Володимира Зеленського (3,4%), трохи менше – на міністра охорони здоров'я Максима Степанова та Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Олександр Сєнкевич, скріншот зі щоденного прямого ефіру в соцмережах

У 27% новин про коронавірус спікерами виступали представники місцевої влади. Головним за цей час став миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.  Його цитували у 20 матеріалах (5,7% загальної кількості новин про коронавірус).

Це вчетверо більше, ніж новин з посиланням на головного санітарного лікаря регіону Володимира Клочка і вп'ятеро більше, ніж цитування голови ОДА Олександра Стадніка та очільниці міського управління охорони здоров'я Ірини Шамрай. 

Така популярність пов'язана з тим, що мер Миколаєва з початку карантину майже щодня виходить у прямий ефір у соцмережах "Інстаграм" та "Фейсбук", де коментує ситуацію з коронавірусом у місті та регіоні, звітує про заходи, яких вживає влада, та відповідає на запитання глядачів. Зокрема, Олександр Сєнкевич розповідав про запровадження обмежувальних заходів у місті, купівлю медичного обладнання, необхідного для лікування хворих на COVID-19, можливість зробити швидкий тест на коронавірус.

Цікаво, що за період моніторингу не було зафіксовано жодної новини з коментарем керівника обласного управління охорони здоров'я Павла Георгієва. Загалом, невелика кількість новин із заявами представників обласної влади пов'язана з тим, що Миколаївська ОДА веде менш активну інформаційну роботу. Немає персони, яка є ключовим спікером обласного рівня: брифінги проводить головний санітарний лікар області, заступник голови ОДА, сам голова ОДА – тому головного спікера визначити  неможливо.

Брифінг у Миколаївській ОДА щодо ситуації з коронавірусом у регіоні, скріншот НикВести

Водночас регіональні політики були спікерами лише у 2,3% новин, це депутати обласної ради Юрій Кормишкін та Максим Невінчанний, а бізнесмени (зокрема, гендиректор ТОВ СП "Нібулон" Олексій Вадатурський та місцеві підприємці) – у 2% новин. Медичні працівники коментували тему коронавірусу лише в 3% матеріалів. За період моніторингу не зафіксовано жодної новини з коментарями місцевих волонтерів чи громадських діячів.

Водночас під час моніторингу зафіксовано лише 12 матеріалів (3,4% загальної кількості новин про коронавірус) з ознаками піару та джинси, які стосувалися пандемії та карантину. Найчастіше на темі коронавірусу в Миколаєві піарилися регіональні політики, зокрема депутат Миколаївської обласної ради Юрій Кормишкін, який критикував Миколаївську ОДА та її голову Олександра Стадніка щодо боротьби з коронавірусом. Медіа Миколаєва поширювали серед інших такі заяви політика: "Глава ОГА экспериментирует над жителями Николаевщины", – Кормышкин о бездействии Стадника в борьбе с коронавирусом" ("Преступности.НЕТ", "Мой город"), "Наша область не уникальна, у нас есть коронавирус" ("Новости-N", "Інше.TV"), "Идет вразрез с инициативой руководства страны", – Кормышкин раскритиковал главу Николаевской ОГА Стадника за противодействие в борьбе с коронавирусом" ("Преступности.НЕТ"). 

Піарився і бізнесмен, гендиректор сільськогосподарського підприємства "Нібулон" Олексій Вадатурський, який розповідав про те, як він допомагає інфекційній лікарні пережити пандемію. Про це писало видання "Інше.TV". 

Також новини з ознаками замовності публікувалися про інших бізнесменів. Наприклад, новина про те, що підприємці в Коблевому відновлюють районне інфекційне відділення в лікарні, була опублікована з однаковими фотографіями та ідентичним текстом трьома з п’яти видань, що підпадають під моніторинг: "Преступности.НЕТ", "0512", "Новости-N".

Загалом, стосовно загальної кількості новин про COVID-19, невелика кількість матеріалів з ознаками замовності може свідчити про те, що ані регіональні політики, ані бізнесмени системно не використовують ситуації з пандемією для власного піару.

Варто зауважити, що в новинах онлайн-ЗМІ Миколаєва під час моніторингу не було зафіксовано публікації неперевіреної чи фейкової інформації. Також показовою є невелика кількість новин з коментарями медиків, думка яких про пандемію може бути важливою для читачів. 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!