ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Менш ніж 9% новин херсонських медіа присвячені політиці

Тільки 8,75% новин у херсонських медіа присвячено політичним новинам, водночас на сайтах відсутні матеріали з ознаками замовності.

Такі дані чергового моніторингового дослідження п’яти херсонських медіа, який із 6 до 10 березня 2023 року провів Інститут масової інформації. Загалом проаналізовано 663 новини в Херсон онлайн,  Суспільне:ХерсонТиповий ХерсонВгору та Кавун.city.

Зазначимо, що у вересні 2020 року, 22% новин у херсонських ЗМІ було присвячено політичним темам. Хоча порівнювати період початку місцевих виборів і нинішню ситуацію – неправильно, адже під час війни про ймовірні вибори та політичні процеси згадують значно рідше.

Найбільше про політику писало видання "Типовий Херсон". Тут ми зафіксували 11,5% матеріалів про політику із загальної кількості новин на сайті. Найменше політичні новини писали журналісти Суспільного. Політичних новин тут виявився лише 1% із загальної кількості новин.  У "Херсон онлайн" було опубліковано 9,5% політичних новин, Кавун.city – 6%, а Вгору 5%. 

З-поміж політичних новин 45% були присвячені діяльності місцевих політиків та посадовців, а політикам всеукраїнського рівня – всього 17%. Водночас відразу три видання, "Вгору", Кавун.city та Суспільне.Херсон, про політиків загальноукраїнського рівня не написали жодної новини. У "Херсон онлайн" згадок місцевих політиків у вісім разів більше, ніж загальноукраїнського рівня. І тільки "Типовий Херсон" 27% політичних новин присвятив Зеленському та іншим керівникам держави і 36% – місцевим керівникам та депутатам. 

Серед місцевих політиків ньюзмейкерами були звільнені та призначені посадовці. Період моніторингу припав на призначення заступників голови Херсонської обласної військової адміністрації Дмитра Бутрія та Ольги Малярчук

Також "прощальну" пресконференцію, як її назвали місцеві медіа, дала звільнена президентом начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова. На ній вона розповіла про кількість депутатів, які перебувають у Херсоні. 

Також на початку березня, в дні, коли ми досліджували політичні новини, президент призначив нового начальника Херсонської МВА Романа Мрочка. Очевидно, що майже всі медіа повідомили про цю подію. 

Також херсонські медійники повідомляли про можливе призначення депутата Херсонської міської ради військового капелана Андрія Калити на посаду заступника начальника МВА. 

Очевидно, що заяви та звіти про діяльність начальника обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна склали значну частину "політичних" новин. 

З політиків загальноукраїнського масштабу першість із кількості згадок у херсонських новинах належить президентові Володимиру Зеленському.

Також херсонські медіа звертали увагу на заяви міністра оборони Резнікова та авторку законопроєкту, у якому запропоновано встановити 25 лютого Днем української жінки, а державний вихідний 8 березня скасувати, Марину Бардіну. 

Велику кількість новин, майже кожну п’яту (або 19% загальної кількості політичних новин) херсонські медійники присвятили політичним заявам проросійських "керівників" тимчасово окупованої частини Херсонщини. Зауважимо, що до політичних новин ми не зараховували повідомлення про затримання або суди над зрадниками, адже ці справи є цілком кримінальними. До речі, серед зрадників найчастіше в новинах фігурує так званий "в.о. губернатора Херсонщини" Володимир Сальдо, який у дні моніторингу анонсував на осінь вибори на тимчасово окупованих територіях Херсонщини. Також місцеві медіа повідомляли про нові "призначення" та втрати в окупаційних органах влади. 

Ще 8,5% політичних новин у медіа стосувалися представників міжнародної політики. Херсонські ЗМІ писали про позицію Держдепу щодо Росії, Джона Кірбі щодо війни в Україні та візит на Херсонщину Говарда Баффета 

Про діяльність центральних органів влади ми зафіксували всього 3,5% повідомлень із загальної кількості політичних новин. У новинах висвітлювали рішення уряду та парламенту, які не стосувалися Херсонщини. 

Жодної новини херсонські медійники не присвятили діяльності українських політичних партій чи їхніх місцевих осередків. 

Під час моніторингу ми також мали на меті проаналізувати кількість політичних матеріалів з ознаками замовності, їхніх замовників та тематику джинси. Але жодного подібного матеріалу чи не вперше за останні дев'ять років, а саме стільки з невеликою перервою ми проводимо моніторинг місцевих медіа, зафіксовано не було.

Очевидно, розуміючи ситуацію на Херсонщині та не розуміючи хоч якихось  перспектив проведення виборів, місцеві політики просто не замовляють таких матеріалів або користуються іншими каналами комунікацій, наприклад телеграмом.

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

Liked the article?
Help us be even more cool!