ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лише чверть новин у ЗМІ Миколаєва – про жінок

Жінки не виступають ані героїнями, ані експертками в новинах миколаївських ЗМІ, що стосуються питань економіки, ООС, екології та прав людини. Щодо політичної тематики, новин з ДТП чи інших надзвичайних подій – то і тут про жінок пишуть набагато менше, ніж про чоловіків. Загалом жінки виступають експертками та героїнями в менш ніж 25% новин. Найчастіше ж жінки виступають експертками та героїнями в новинах, що стосуються соціальної тематики.

Таким є результати гендерного дослідження ГО "Інститут масової інформації", що було проведено в лютому поточного року.

Моніторинг проводився в таких онлайн-ЗМІ Миколаєва: "Преступности.НЕТ""Новости-N""Мой город" "Інше.TV""0512".

Дослідження передбачало аналіз 50 перших новин, опублікованих у стрічках вищевказаних видань у період із 10 до 14 лютого включно. Загалом проаналізовано 250 новин. Не аналізувалися: статті, журналістські розслідування, авторські колонки, офіційні анонси про вимкнення води, концерти, пресконференції тощо. 

Гендерний моніторинг проводився, щоб визначити співвідношення кількості новин, де героїнями та експертками виступають жінки, до матеріалів, героями та експертами в яких є чоловіки. Аналіз проводився також у розрізі тематики новин: політика, економіка / бізнес, ООС, кримінал / НП / ДТП, соціальна тематика, екологія, корупція / антикорупція, культура, права людини, спорт, інше.

Так, за даними моніторингу, серед загальної кількості новин жінки виступають експертами лише у 24,5% – 14 з 57 матеріалів, де присутні коментарі експертів (як жінок, так і чоловіків). 

Загалом жінки були експертками в новинах з таких тем: політика (21,4%), кримінал / НП / ДТП (21,4%), соціальна тематика (50%), культура (7,2% загальної кількості експерток в усіх новинах). Серед проаналізованих видань найбільше жінок-експерток у новинах видання "Інше.TV" чотири публікації, три з яких на соціальну тему, ще одна стосувалася дорожньо-транспортної пригоди. По три новини, де експертками є жінки, опубліковано на сайтах "Преступности.НЕТ", "Мой город" та "0512". Найменше новин з коментарями експерток на сайті "Новости-N", де протягом моніторингового періоду опубліковано лише один матеріал, він стосувалася соціальної тематики. 

Тож новинами, де жінки найчастіше виступали експертками, стали матеріали із соціальної тематики 50% загальної кількості новин, де жінки є експертками.

Водночас у найпоширенішій темі новин у миколаївських ЗМІ, що стосувалася соціальних питань, матеріалах на тему поширення коронавірусу були майже відсутні коментарі експертів або герої загалом. Проте там, де експерти були, ними виступали лише чоловіки.

Єдиною новиною, де жінка стала експерткою в темі культури, став матеріал на сайті "Преступности.НЕТ" "Министерство культуры хочет оцифровать украинское музыкальное наследие, чтобы часть произведений не были утеряны".

Але варто зауважити, що в експертів-чоловіків у цій тематиці взагалі не було.

За період моніторингу зафіксовано всього три матеріали, де жінки виступали експертками в новинах з політичної тематики: новина "Казакова заявила, что это Сенкевич решает, выносить ли на сессию горсовета программу по обращению с бездомными животными" на сайті "Мой город", де використано коментар секретаря Миколаївської міської ради Тетяни Казакової, публікація "Дороги в Первомайске не включили в перечень объектов, которые будут ремонтировать за счет госсубвенции" також на сайті "Мой город", де присутній коментар Первомайського міського голови Людмили Дромашко, а також матеріал на сайті "Преступности.НЕТ" "Что вы сделали полезного?" исполнительный директор "Антарес-Буд" призвала главу Николаевского облсовета отчитаться о результатах своей работы" з коментарем директорки місцевої приватної компанії в Миколаєві Юлії Філіппової щодо діяльності голови Миколаївської обласної ради.  

 

Щодо новин, у яких писали про жінок як героїнь, то таких матеріалів також лише чверть – 24,6% загальної кількості героїв та героїнь у новинах.

Найбільше новин, героїнями яких були жінки, опубліковано виданнями "Новости-N"(16) та "Мой город" (15). Найчастіше це новини про кримінал чи ДТП, причому іноді з негативним акцентом саме на гендерній ознаці. Зокрема, матеріал "Дама за рулем внедорожника в Днепре не заметила поезд и столкнулась с его вагоном" видання "Новости-N", у якому ЗМІ вживає термін "дама" та необґрунтовано акцентує увагу на гендерній належності, має негативний підтекст та підтримує стереотипи про жінок як поганих водіїв.

Проте були й інші матеріали, де жінки виступали в позитивному світлі. Наприклад, новина про те, що команда миколаївських гандболісток перемогла в змаганнях та вийшла у фінал Кубку України. Повідомлення про це розмістили видання "Мой город" та  "0512".

Також онлайн-ЗМІ Миколаєва писали про те, як жінка за допомогою новітніх технологій змогла "зустрітися" з померлою дочкою, про це написали "Преступности.НЕТ", "Новости-N".

Загалом жінки були героїнями в новинах з таких тем: політика (10%), кримінал / НП / ДТП (26%), соціальна тематика (38%), корупція (4%), культура (10%), спорт (12% загальної кількості героїнь у новинах).  

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!