ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гроші за піар: скільки бюджетних коштів запорізька влада витрачає на висвітлення своєї діяльності

На кінець березня запорізька місцева влада уклала тільки один договір на висвітлення своєї діяльності. Йдеться про 199 тисяч гривень, що Запорізька обласна рада заплатить інформаційно-рекламному агентству РДВ, з яким і рада і, до речі, ОДА давно співпрацюють. Тим часом облдержадміністрація тільки отримала позитивне рішення щодо Програми підтримки розвитку інформаційного простору Запорізької області на 2021 – 2025 роки, в якій на цей рік на висвітлення діяльності облдержадміністрації виділять 675 тисяч гривень. Запорізька ж міська рада, яка взяла місяць на відповідь на запит, скільки грошей вона планує витратить на те саме, через свої департаменти вже встигла укласти низку договорів з однією екскомунальною газетою на загальну суму більш ніж 1,5 мільйона гривень. І хоча в описі пропозицій і договорах, за поодинокими винятками, зазвичай немає нічого про висвітлення діяльності, гроші, найімовірніше, традиційно будуть витрачені на підтримку позитивного іміджу міської ради, зокрема мера Запоріжжя Володимира Буряка і його команди.

Отже, запитувана у влади представниками й представницями Інституту масової інформації інформація стосувалася такого: визначені в бюджеті на 2021 рік витрати на висвітлення діяльності рад / ОДА, посадових осіб рад / ОДА, голови рад / ОДА (всіх разом або окремо, зокрема в складі постійних комісій або інших колегіальних органів) за допомогою друкованих засобів масової інформації, телебачення, радіомовлення, засобами зовнішньої реклами, шляхом розміщення інформації на вебсайтах у мережі Інтернет (крім офіційних вебсайтів рад / ОДА) або іншим чином; інформацію про укладені договори на висвітлення діяльності рад / ОДА, зокрема ким саме (назва юридичної особи та код ЄДРПОУ або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця), договори на висвітлення посадових осіб рад / ОДА, голови рад / ОДА (всіх разом або окремо, у тому числі у складі постійних комісій або інших колегіальних органів) з наданням копій таких договорів та актів за такими договорами; виплати друкованим засобам масової інформації, телебаченню, радіомовленню, операторам зовнішньої реклами, власникам вебсайтів у мережі Інтернет (крім офіційних вебсайтів) за надання інших послуг, яких саме (з наданням копії договорів та актів щодо таких послуг).

Запорізька обласна рада

У відповіді на запит Запорізької облради йдеться, що облрада передбачає в кошторисі витрати на висвітлення своєї діяльності засобами масової інформації. Договір про надання послуг з висвітлення діяльності Запорізької обласної ради на телебаченні, радіо та в друкованих засобах масової інформації укладено з приватним підприємством “Рекламно-інформаційне агентство РДВ”. Його уклали 11 лютого 2021 року, і він діє до 31 грудня 2021-го. 

Згідно з договором, обов’язковою умовою, виконання якої бере на себе приватне підприємство, є забезпечити висвітлення діяльності облради на ТБ, радіо і в друкованих ЗМІ з охопленням не менш ніж 70% території області. Також серед зобов’язань виконавця не тільки розміщення інформпродукту в таких ЗМІ, але і його виготовлення. Зокрема, за договором 114 400 грн закладено на підготовку та розміщення матеріалу в друкованих засобах масової інформації (загальна площа – 6500 кв. см за ціною 17,6 грн за квадратний сантиметр), 50 тисяч гривень за 10 хвилин матеріалів на телебаченні і 34 500 грн за 40 хвилин в ефірі радіо. 

До речі, Запорізька обласна рада і департамент інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Запорізької обласної державної адміністрації працюють з цим приватним підприємством як мінімум з 2017 року. За даними Dozorro, з 2017 до 2021 року з цим ПП укладено не менш ніж сім договорів очікуваною вартістю 2,84 млн грн.

Запорізька обласна державна адміністрація

Однак цього року, як зазначив у відповіді на запит голова ОДА Олександр Старух, станом на березень,  а точніше 15 березня 2021 року,  договори зі ЗМІ та іншими суб’єктами інформаційної діяльності Запорізькою облдержадміністрацією не укладалися, бо кошти на висвітлення діяльності Запорізької облдержадміністрації, її посадових осіб і голови ОДА з обласного бюджету ще не виділялись. Однак Програму підтримки розвитку інформаційного простору Запорізької області на 2021–2025 роки, де ці витрати заплановано, внесено на розгляд чергової сесії облради. На сесії 18 березня, до речі, програму ухвалили. 

На висвітлення роботи виконавичх органів влади в Запорізькій області в 2021 році витратять 600 000 гривень

На висвітлення роботи виконавчих органів влади в Запорізькій області у 2021 році витратять 600 тисяч гривень

Загалом на 2021 рік програмою передбачено 875 тисяч гривень. 600 тисяч із них – на інформаційний супровід знакових подій у Запорізькій області та діяльності органів виконавчої влади, проведення соціально значущих інформаційних кампаній. За даними програми, ця сума витратиться на “забезпечення проінформованості населення про діяльність органів виконавчої влади, суспільно-політичний, соціально-економічний, культурний, науково-технічний розвиток області, реалізацію реформ у різних галузях та сферах, зокрема про хід реформування місцевого самоврядування в Україні, а також створення та поширення матеріалів про важливі події, що відбуваються в області (на телебаченні, радіо, у друкованих виданнях, інтернет-виданнях, інформаційне наповнення офіційного вебсайту облдержадміністрації та на сторінках в соціальних мережах Інтернет)”. 

Вартість таких послуг у програмі оцінено так:

  • поширення інформації на телебаченні: шість сюжетів по дві хвилини (12 000 грн) = 144 000,0 грн;
  • поширення інформації на радіо: 64 сюжети по одній хвилині (64 хвилини (1000 грн – вартість однієї хвилини) = 64 000,00 грн (чотири радіостанції по 16 сюжетів = 64 сюжети);
  • поширення інформації в друкованих виданнях:  510,26 см (30,05 грн / см) = 14 664,40 грн, шість виходів (раз на місяць) = 92 000,0 грн.

До речі, онлайн-медіа до пулу ЗМІ, яким планують платити за висвітлення діяльності ОДА, не входять.

Ще 75 тисяч гривень заплановано на “створення тематичних теле- і радіопередач, рубрик, спеціальних звітів і репортажів про важливі події, що відбуваються в області, про діяльність органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для подальшої трансляції теле- та радіоорганізаціями”. Зокрема, йдеться про “об’єктивне висвітлення соціально-економічного та культурного життя області” в трьох передачах вартістю 25 тисяч гривень кожна.

Також програмою забезпечили проведення тематичних журналістських конкурсів, на які, щоправда, закладено 0 гривень на всі п’ять років дії програми. 100 тисяч гривень цього року планують спрямувати на “випуск творів молодих літераторів Запорізької області”, і стільки ж – на видання презентаційної та тематичної літератури з нагоди відзначення державних свят та до  визначних і пам’ятних дат, зокрема випуск ювілейного видання з нагоди 30-річчя незалежності України: про історію розвитку Запорізької області протягом 30 років незалежності країни.

Запорізька міська рада

Посадовці виконавчого комітету Запорізької міської ради відтермінували відповідь на запит через те, що “для опрацювання та збору запитуваної інформації потрібен певний час”. Тим часом, згідно з даними Dozorro, різні департаменти міськвиконкому вже уклади низку договорів на “поточні інформаційні послуги”, “послуги з публікації інформації в газеті щодо висвітлення діяльності”, “послугу з розміщення інформаційних матеріалів”, “послуги зі створення інформаційної продукції”, “послуги з публікації офіційних документів” тощо з одним переможцем – екскомунальною газетою “Запорозька Січ”. 

Так,  30 січня департамент комунальної власності та приватизації уклав договір  з ТОВ “Редакція газети “Запорозька Січ” на суму 389 610 грн “про поточні інформаційні послуги в засобах масової інформації місцевого та обласного рівнів”. 

Екскомунальна газета “Запорізька Січ” отримала договорів майже на 1,6 млн грн для висвітлення діяльності Запорізької міської влади у 2021 році

5 лютого виконавчий комітет Запорізької міської ради уклав договір на суму 174 000 грн про “послуги з публікації офіційних документів міського голови, міської ради та виконавчого комітету друкованими засобами масової інформації”.

16 лютого управління з питань екологічної безпеки уклало з газетою договір на 192 000 грн стосовно “послуг зі створення інформаційної продукції з екологічної тематики в рамках заходів щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища”. 

23 лютого управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку уклало договір на суму 404 582,4 грн про “послугу з розміщення інформаційних матеріалів друкованими засобами масової інформації”.

24 лютого департамент комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради уклав договір на суму 389 610 грн про “поточні інформпослуги щодо приватизації (газети)”.

25 лютого департамент фінансової та бюджетної політики уклав договір на суму 345 60 грн про “послуги з публікації інформації в газеті щодо висвітлення діяльності”.

На кінець березня з переможцем усіх тендерів, екскомунальною газетою “Запорозька Січ”, Запорізькою міською радою вже укладено договори на загальну суму 1,58 млн грн.

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!