ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова ОТГ під Вінницею назвав запитувачів інформації колаборантами та маніпуляторами

Якушинці – село біля Вінниці. Свого часу там сформувалась окрема територіальна громада, яку очолив Василь Романюк. І жила б собі громада спокійно, аби у голови не було намірів збудувати феодальну вотчину, при цьому нехтуючи свободою слова, правом на інформацію. І навіть вписуючи це у регламент сільської ради.

Ігнорування рішення суду

В кінці 2021 року та на початку 2022 тривало судове засідання, в якому журналісти позивались до Якушинецької сільської ради із вимогою скасувати пункти регламенту, які так чи інакше порушують права медійників. На захист сільради стала адвокатка Жанна Грушко, яка і намагалась запевнити суддю Руслану Дмитришену, що жодних порушень прав журналістів немає. Щобільше, спочатку Якущинецька сільрада взагалі наполягала на тому, що журналісти – не журналісти, бо сільрада їх такими не вважає.

Далі сільрада почала грати в наперстки, намагаючись збити всіх з пантелику. Та це виглядало радше як пубертатна поведінка. Про це детальніше модна почитати на сайті ІМІ.

Аж ось, майже в переддень війни, 22 лютого 2022 року, Вінницький окружний адміністративний суд виносить рішення на користь медійників. Суддя Руслана Дмитришена довго і прискіпливо оцінювала і доводи журналістів, і доводи сільради. З-поміж всіх пунктів, які оскаржувались у позові, в результаті залишились декілька. І саме стосовно них винесено рішення: «Визнати протиправними та нечинними п. 2.1.8, 2.1.20 Регламенту роботи Якушинецької сільської ради, затверджений рішенням Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області 12 сесії 8 скликання № 523 від 24.09.2021 року «Про внесення змін до Регламенту Якушинецької сільської ради».

Що ж це за пункти?

2.1.8. Присутні (депутати, посадові та службові особи ради, запрошені особи, представники засобів масової інформації та відвідувачі) на пленарному засіданні ради, розміщуються на відведених для них місцях.

Представники засобів масової інформації акредитуються при раді на певний термін, який не може бути більшим за термін дії повноважень ради поточного скликання, шляхом подання відповідної заяви, особисто або повноважною особою ЗМІ, секретарю ради. Рішення про відмову в акредитації приймається суб’єктом владних повноважень.

Акредитованим представникам ЗМІ створюються сприятливі умови для здійснення ними професійної діяльності. Надається можливість ознайомлення з матеріалами, які розповсюджуються серед депутатів на пленарному засіданні, за винятком тих, що слухаються в режимі "закритого засідання" та забезпечуються інші передбачені законодавством права.

2.1.20. Порядок розташування представниками ЗМІ технічних засобів, за допомогою яких здійснюється аудіо- та відеофіксація ходу проведення пленарних засідань, узгоджується з головуючим перед початком засідання".

Суддя чітко визначила: «Зобов`язати Якушинецьку сільську раду Вінницького району Вінницької області невідкладно, після набрання рішенням законної сили, опублікувати резолютивну частину рішення суду у виданні, в якому було або мало бути офіційно оприлюднено рішення Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області 12 сесії 8 скликання № 523 від 24.09.2021 року «Про внесення змін до Регламенту Якушинецької сільської ради».

Проте вже минуло 11 місяців 2022 року, а це рішення виконано не було. Попри те, що у воєнний час Якушинецька сільська рада постійно проводить сесії, питання внесення змін у регламент не цікавило сільського голову Василя Романюка.

До речі, навіть банальну частину рішення щодо «стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області сплачений при зверненні до суду судовий збір по 908,00 грн. кожному» - навіть це проігноровано.

Питаєш про зарплату голови – колаборант!

Гаразд, пан Романюк спише невиконання сільрадою рішення суду військовим станом. Ним же сільський голова прикривається і коли у нього запитують про його заробітну плату.

Шедевральну відповідь Василь Романюк надіслав місцевим активістам, де на запитання про те, скільки грошей з бюджету громади він отримує, голова сільради звинуватив запитувачів у … колабораціонізмі.

Щобільше, пан Романюк каже, що свідомо порушує законодавство і мотивує це тим, що начебто активісти проводять “голослівну боротьбу з корупцією” та правлять “маніпулювання свідомістю громадян”.

 
 

Власне, таке самоправство – досить типова поведінка для Якушинецької сільради. За заявою журналістів ще у 2020 році було відкрите кримінальне провадження. Під час одного з сесійних засідань, представника ЗМІ не допустили на сесію ради, де має право бути присутнім кожен громадянин. «Слідство» триває і досі.

Проте від таких спроб поновлення феодалізму, некомпетентності правоохоронців, ігнорування рішень суду є невелика вигода. Ці випадки створюють прецеденти, які дозволяють переглянути практику застосування законів, їхній розголос дає змогу іншим медійникам відстоювати свої права. І після Перемоги, значить, ще буде над чим працювати…

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!