ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ганебний стан розслідувань нападів на журналістів і "місцеві царки"

Незважаючи на певний прогрес у розслідуванні кримінальних справ, пов’язаних з нападами на журналістів і перешкоджанням професійній роботі, акцент порушень більше змістився на гіперлокальний рівень. З кожним роком дедалі складніше працювати журналістам на рівні місцевих громад, де посадовці всіляко намагаються придушити свободу слова.

Зручний карантин

Фактично на місцевому рівні карантинні заходи та встановлені у зв’язку з цим обмеження надали шанс звузити доступ до офіційних установ. Так, щоденні брифінги щодо поточної ситуації з поширенням COVID в області, як і інші регіональні офіційні заходи, відбуваються в онлайн-режимі. Та з боку організаторів надається можливість поставити запитання як до, так і під час прямих трансляцій.

Водночас на рівні районів і локальних громад використання онлайн-інструментів для комунікацій радше виняток, ніж правило. Третина Житомирщини, особливо населені пункти в північній частині області, або ж узагалі не під'єднана до інтернет-зв’язку, або має дуже низьку швидкість інтернету. Тому спілкування з посадовцями й отримання актуальної інформації відбувається переважно телефоном. Якщо ж особистого контакту з посадовцями немає, отримати журналісту актуальний коментар на місцевому рівні доволі складно. По-перше, активність роботи багатьох установ значно знизилася. Деякі з них у зв’язку з проголошеною адміністративною реформою взагалі не вважають за потрібне вести активну комунікацію, оскільки знають про неминуче скорочення. По-друге, велика кількість установ перебудувала свою роботу в режим напівзакритості. Себто біля входу в адміністративне приміщення розмістили спеціальні скриньки для вхідних листів та заяв, повністю відмовившись від прямого спілкування.

Тому одним з викликів буде відновлення повноцінної комунікації з посадовцями, багато з яких за місяці роботи в умовах адаптивного карантину мінімізували спілкування як безпосередньо з людьми, так і через медіа.

Утопія розслідувань

За наданою Головним управлінням Нацполіції в Житомирській області інформацією, наразі за "журналістськими" статтями правоохоронці розслідують лише одну справу. Йдеться про напад на головного редактора газети "Патріот" Андрія Лактіонова, який вчинили безпосередньо в залі суду ще 28 вересня 2018 року. Попри заслуховування про стан розслідування на оперативних нарадах і проведення певного обсягу слідчих дій поліція не спромоглася здобути необхідні докази для вручення підозр нападникам.

За два роки (!!!) слідство в цьому кримінальному провадженні суттєво не зрушилося. Ба більше, провадження слідчий у вересні минулого року закрив, прокуратура – скасувала закриття. У грудні до прокуратури передали матеріали кримінального провадження, але прокурор відмовився надати згоду на вручення підозри. Урешті в березі 2020 року на оперативній нараді ГУ НП визнали, що слідчий не провів необхідних слідчих (розшукових) дій для встановлення осіб, причетних до скоєння цього злочину, а також очевидців скоєного кримінального правопорушення. І на проведення розслідування дали ще шість місяців.

Як не важко про це говорити, проте постраждалий журналіст пішов із життя, так і не дочекавшись правосуддя. Після декількох місяців тяжкої хвороби, 12 червня, Андрій Лактіонов помер. Раптова хвороба, а потім і смерть Андрія для великої кількості його друзів та знайомих стала справжнім шоком. Затягування розслідування справи про його побиття, яке врешті могло бути однією з причин появи й швидкого поширення смертельної недуги, і непритягнення досі до відповідальності нападників є справжньою ганьбою для правоохоронних органів області.

До цього можна додати закриття кримінальних проваджень щодо перешкоджання професійній діяльності головного редактора лугинської газети "Промінь" Валерія Двуреченського. Поновити розслідування вдалося лише після подання до суду заяви, підготовленої спільно з регіональним представником ІМІ в Житомирській області. Немає жодного просування щодо нападу на знімальну групу центрального телеканалу в Хорошеві Житомирської області.

Під час роботи над сюжетом про пошуки зниклого безвісти хлопчика 29 лютого побили оператора ТРК "Україна". Тоді за цим фактом поліція відкрила провадження за ст. 296 ("Хуліганство") Кримінального кодексу України.

Двох чоловіків, які завдали оператору тілесних ушкоджень, поліцейські затримали й доставили до відділення поліції. З'ясувавши особи нападників, поліція справу так і не спромоглася довести до суду.

Зважаючи на активний початок місцевих виборів, цілком можливо, що випадків нападів або ж перешкоджання журналістській діяльності побільшає. І без привернення належної уваги суспільства до поширеної в області бездіяльності правоохоронців як старі, так і нові злочини залишатимуться безкарними.  

Тарас Боросовський, регіональний представник ІМІ в Житомирській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!