ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фактчекінг, протидія ботам і перший вирок за підтримку рф: як на Тернопільщині борються з проросійськими наративами

05.07.2022, 09:37
Ірина Небесна

Випадки відвертої російської пропаганди на території Тернопільської області поодинокі, однак наративів, що підіграють рф, вистачає. 

Розпалювання внутрішньої ворожнечі в спільнотах

Зокрема, частими є відверті "вкиди" ботів у новинних спільнотах. Часто вони виникають під поширеними дописами, що стосуються внутрішньо переміщених людей і біженців. Чи не кожна новина про будь-яку активність чи можливості для цих людей супроводжувалася десятками коментарів, де окремі користувачі розпалювали ворожнечу та продукували упереджене ставлення.

Зрештою, в деяких спільнотах адміністратори ухвалили рішення або закривати можливість коментування таких дописів, або блокувати не лише пусті чи напівпусті профілі безіменних людей, а й деяких таких "активістів". Адже під час війни сіяти ворожнечу між своїми – це підігравати ворогу.

Фактчекінг

Продовжують також боротися з фейками. Так, наприклад, на сайті "ТМЦ.ІНФО" вже не перший рік займаються фактчекінгом (тут, на жаль, не можу давати пряму цитату, бо я є редакторкою і фактчекеркою цього ресурсу, тому якось не випадає… а більше ніхто в нас таким не займається наразі)

Спільно з ресурсом Без"Брехні" раніше перевіряли більш "прикладні" фейки, наприклад про шахрайство чи перекручену інформацію, однак після початку повномасштабного вторгнення тематика майже повністю змінилася: тепер левова частка текстів – це спростування російської пропаганди. Наприклад, про обстріли ТРЦ в Кременчуці чи Чорткові. Якщо докази відвертої брехні міноборони росії в СБУ зібрали та впорядкували 30 червня, і це зрозуміло, адже йдеться про відео з камер спостереження та супутникові знімки, то  журналісти-фактчекери вже за кілька годин після заяви речника міноборони конашенкова показали перші докази російської брехні – опублікувавши фото, що їх у соцмережах викладали відвідувачі ТРЦ "Амстор". 

Звертають журналісти також увагу і на висловлювання посадовців, що можуть грати на руку росії. І не лише свого регіону, а й, наприклад, Геннадія Труханова та його побоювання через "зростання русофобії", що його потім цитували десятки російських медіа. 

Важким, але потрібним кроком також залишається спростування фейків, які, на перший погляд, мають на меті згуртувати українців, однак є маніпулятивними і в результаті нівелюють ту офіційну інформацію, яку публікують відомства, описуючи ситуацію під час воєнного стану. Як, наприклад, про відео з дівчинкою, яка в лікарні співає гімн України. Ролик став вірусним, однак дитина виявилася не з Миколаєва, а з Тернопільщини й поранення отримала не після обстрілу, а катаючись на велосипеді.

Окремо варто зауважити, що часто самі користувачі ненавмисне роблять шкоду, то публікуючи фейкову інформацію про збір речей для поранених бійців, яких привезли на лікування в один з медзакладів області, то виставляючи в соцмережах місця "прильотів", на чому неодноразово наголошували в Тернопільській ОВА.

Зрештою, на брифінгах ради оборони також час від часу спростовують фейки, що їх публікують на окремих каналах. Так, на останньому з них, 29 червня, очільники області та Тернополя спростовували фейк, який за їхніми словами, поширюють у соцмережах: мовляв, область опинилася під реальною загрозою через обстріли зі сторони білорусі й варто якнайшвидше звідси виїжджати.

Зокрема, міський голова Тернополя Сергій Надал заспокоїв людей щодо інформації про можливий обстріл міста найближчими днями.  

"Якщо така небезпека буде, ми обов’язково проінформуємо. Якщо такої офіційної інформації немає, будь ласка, не довіряйте всім джерелам. Часто такі повідомлення – злі жарти. Також подібну інформацію поширюють шахраї для певних своїх цілей", – наголосив Надал. 

Три роки за підтримку російської агресії

До речі, на Тернопільщині вже оголосили перший вирок за проросійську пропаганду. 62-річний житель обласного центру отримав три роки в’язниці. Як повідомили в обласній прокуратурі, чоловік впродовж лютого "в публічних дописах у соцмережі відкрито підтримував збройну агресію рф проти України та активно поширював матеріали з виправданням так званої "спецоперації" та заперечення злочинних дій російських окупантів". 

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області

Liked the article?
Help us be even more cool!