ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Доступ до інформації на Вінниччині: що нижче рівень – то більше перепон

Безумовно, війна наклала свій відбиток на всі процеси в Україні. Зачепило це і доступ до інформації. Не можна сказати, що ситуація катастрофічна – ба більше, в більшості регіонів уже вщух ажіотаж воєнного часу і відповіді на запити надходять. Та на Вінниччині не все однорідно – якщо обласна військова адміністрація надає відповідь і робить це вчасно, то окремі сільські ради дозволяють собі не тільки ображати запитувачів, але й "креативно ігнорувати" представників омбудсмена.

ОВА: вчасно і сухо

Ми зробили запит до Вінницької обласної військової адміністрації з проханням надати інформацію щодо заробітної плати начальника ОВА та його першого заступника за період із 24 лютого 202 до 30 квітня 2023 року. Причому сам запит розбили на дві частини – голову та його заступника окремо.

Відповідь надійшла за два дні. Щодо першого заступника начальника ОВА Олександра Піщика, інший заступник начальника Андрій Кавунець зазначив, що "нарахування заробітної плати здійснюється за місяць за фактично відпрацьований час". Розбивки помісячно не зробили, але деталізували, за що отримані кошти: оклад, надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, надбавка за вислугу років, надбавка за інтенсивність праці, премія, відпустка, матеріальна допомога на оздоровлення та індексація.

 
 

На запит про зарплату начальника ОВА Сергія Борзова дав відповідь керівник апарату ОВА Олександр Коханець. У відповіді, яка теж не деталізована помісячно, зазначили, що зарплата начальника ОВА складається з окладу, надбавки за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці та індексації. Також вказали "утримання", тобто суми податків. І зазначили середньомісячну зарплату за період, яку на руки отримав начальник ОВА.

 

На місцях: чи то дурість, чи знущання

На сайті ІМІ ми вже описували пригоди з доступом до інформації в сільських радах поблизу Вінниці. Зокрема, у Якушинецькій громаді. Просто шедевральну відповідь місцевий сільський голова Василь Романюк у листопаді 2022 року надіслав активістам. На запитання про те, скільки грошей з бюджету громади він отримує, голова сільради звинуватив запитувачів у… колабораціонізмі.

Щобільше, пан Романюк повідомив, що свідомо порушує законодавство і мотивує це тим, що начебто активісти проводять "голослівну боротьбу з корупцією" та правлять "маніпулювання свідомістю громадян".

 
 
Та історія має продовження. Активісти поскаржилися до представника уповноваженого ВРУ з прав людини на Вінниччині, і сільраду таки змусили надати відповідь. І тут нова серія – сільрада таки інформацію надала. Але у вигляді фотографій документів, якість яких просто не дозволяє прочитати і цифри, і прізвища.
 
 
І наче відповідь надали. А фактично…

Що ж стосується Вінницької міської ради, то зараз нарікань на відсутність відповідей на запити не було. Раніше, на початку війни, посадовці могли собі дозволити відповісти, що все, навіть старі рішення міськради, надаватимуть "після війни".

 
 
Фото: скриншоти відповідей на запити 
 
Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області
Liked the article?
Help us be even more cool!