ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Більшість новин в одеських онлайн-медіа – пресрелізи та офіційні повідомлення

Трохи більш ніж 60% новин із проаналізованих одеських онлайн-ЗМІ є переписаними пресрелізами й інформацією з офіційних сайтів інституцій та організацій.

Такі дані було отримано в межах точкового аналізу п’яти відомих одеських новинних вебсайтів на предмет дотримання журналістських стандартів: дослідження джерел інформації з 13 до 17 січня 2020 року включно провів Інститут масової інформації. Загалом проаналізовано 506 новин стрічки сайтів ("Думська", 048, "Трасса-Е95", УСІ, "Одесская жизнь"). Слід зазначити, що цей показник покращився з 2018 року. Тоді, під час такого дослідження цих же одеських медіа, відсоток новин із пресрелізів сягав 70%.

Найбільше власних новин опублікував сайт "Думська". Під час моніторингу встановлено, що 33% з усіх повідомлень створили власні кореспонденти медіа. Сайт "048" відстає з показником у 27%. На третій позиції – УСІ (21% власних матеріалів). У сайту "Трасса-Е95" цей показник лише 11%, а в "Одесская жизнь" узагалі близько 6%.

Слід зазначити, що проаналізовані локальні медіа не посилаються у своїх новинах на інформацію російських пресслужб та ЗМІ. За весь час моніторингу виявлено лише одну новину, яка має джерелом медіа т. зв. "ДНР". У цьому повідомленні сайту "УСІ" йшлося про мешканців Одеси, які засуджені за сепаратизм та потрапили під обмін, а згодом отримали місцеві невизнані реєстраційні документи. 

Варто зауважити, що під час моніторингу не було новин без джерел, що є дуже добрим показником не лише для Одеської області, а й узагалі для всієї країни. Нагадаємо, у 2018 році ці місцеві медіа підлягали схожому моніторингу ІМІ. Тоді кількість новин без зазначених джерел коливалася від 2 до 10% залежно від сайту.

Важливим чинником дотримання цього стандарту в місцевих медіа є внутрішній журналістський дискурс у середовищі місцевих медійників. Питання зазначення джерел або посилання на інформацію від інших ЗМІ неодноразово підіймались як у професійному обговоренні під час круглих столів та семінарів, так і в процесі неформальних гарячих дискусій у соцмережах. До речі, лише 5,3% новин мали першоджерела в соціальних мережах, що теж обнадійливий показник, враховуючи низький рівень верифікації цих повідомлень. Але цей показник усереднений, оскільки, наприклад, кореспонденти видання "УСІ" в 10% новин посилаються на соцмережі, а журналісти "Думської" – в 1% новин. "Трасса-Е95" узагалі не посилається на соцмережі.

Нечасто посилаються кореспонденти проаналізованих медіа й на своїх колег – як із всеукраїнських, так і з регіональних редакцій. Найбільше це робили журналісти видання "Одесская жизнь" – 6,6% новин. У "Думської" та "УСІ" відповідно 5 та 4% з усіх повідомлень. Журналісти 048 та "Трасса-Е95" за цей період не посилалися на новини інших медіа.

Наразі можна зробити висновки, що за останні три роки інформаційний простір Одеси змінюється в кращому напрямі. Поволі зменшується вплив пресрелізів на порядок денний, відповідно, зменшується вплив офіційних структур та місцевої влади на формування інформаційного простору. Регіональні журналісти дедалі рідше використовують соціальні мережі як першоджерело та не посилаються на російські медіа.   

Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

 
 
Liked the article?
Help us be even more cool!