ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бійці інформаційного фронту: як журналісти Житомирщини висвітлюють вторгнення путінських військ

10.03.2022, 14:59
Оксана Трокоз

Регулярні бомбардування  та ракетні удари, поширення фейків та DDoS-атаки на медіа Житомирської області – з початком російського воєнного вторгнення в Україну медійники зіткнулися з великою кількістю викликів. Частина редакцій змінила формат роботи, втім журналісти сповнені рішучості працювати, незважаючи на ризики.

З ракетно-бомбового удару по військовому аеродрому в Озерному на Житомирщині розпочалася війна. Це сталося на світанку 24 лютого. Саме тоді стало зрозуміло: навіть досвідченим журналістам, які роками висвітлювали бойові дії на Сході України, доведеться застосовувати нові підходи в роботі.  Інформація про вибух, який чули у всьому Житомирі й великій кількості сусідніх населених пунктів, моментально розліталася соцмережами та обростала запитаннями й плітками. На повідомлення з офіційних джерел довелося чекати декілька годин.

Журналісти, з якими ми поспілкувалися, зізнаються: нині вони з особливою обережністю ставляться до поширення оперативної інформації.

"Ми працюємо! Працюємо в новій реальності, в нових умовах, за новими принципами, які радикально відрізняються від того, що ми робили в мирному житті. Щодо доступу до інформації. Всі чудово розуміють, наскільки зараз треба фільтрувати всю інформацію. І іноді ти просто в розпачі, коли офіційні джерела інформацію не дають, не підтверджують, взагалі не відповідають на запит. І водночас соцмережі вже все це постять, викладають і обговорюють. Яскравий приклад нічне бомбардування на Богунії. Знаючи, наскільки зараз небезпечно подавати таку оперативну інформацію, ти вже бачиш її скрізь! І, з одного боку, ти, як журналіст, зацікавлений максимально оперативно викласти її на загал. З іншого боку, ти, як громадянин, не можеш собі дозволити цей розголос. І коли навіть офіційні джерела нехтують цим, це дуже спантеличує. Але є розуміння, що ця реальність для всіх без винятку нова, умови гри нові, тож усі ми навчаємось і навіть, як це не прикро, на своїх помилках", – розповіла головна редакторка інтернет-видання "Tіmes.zt" Діана Мінаєва.

"Дуже багато інформації з усіх сторін летить і витрачаємо купу часу, щоб перевірити. Плюс військові всілякі штуки типу не можна називати місце, район, будівлю і т. д. Люди панікують і хочуть інформації, і в нас зараз просто велетенське навантаження. Один з найбільших викликів – дезінформація. Перевірка всіх фактів. Домогтись офіційного підтвердження чи спростування у влади. Не завжди можна поїхати на зйомку, бо це небезпечно", – зазначила регіональна журналістка телеканалу "Рада" Ірина Кирилович.

Користуючись тим, що журналісти часто не можуть оперативно поширювати інформацію про обстріли, окупанти поширюють фейки та маніпуляції в соціальних мережах та чатах, а також вдаються до кібератак на популярні ЗМІ. Так, DDoS-атаки зазнав сайт "Житомир.info": окупант вніс зміни в новину про обстріли населених пунктів

Головна редакторка сайту Тамара Коваль розповіла, як «Житомир.info» працює в умовах війни.

"Редакція продовжує працювати, майже не знімаємо відеосюжетів і не робимо фоторепортажів, щоб не наражати журналістів на небезпеку, робимо текстові новини, використовуючи офіційні джерела інформації, поширюємо їх на своїх сторінках у соцмережах. Також спілкуємося з людьми, яких зараз багато звертається до нас із різними проханнями, питаннями та інформацією, найчастіше фейковою. Ніхто з нашої редакції не виїхав далі меж Житомирської області, всі працюють, підтримують і допомагають одне одному, навіть наша колега, яка звільнилася за кілька тижнів до початку війни, працює разом з нами, допомагає. Всі наші проблеми й потреби – дрібниці в порівнянні з війною і російськими фашистами, які вбивають наших людей і скидають бомби на житлові будинки. Ми вистоїмо і переможемо. Слава Україні! Слава ЗСУ!" – сказала Тамара Коваль.

Якщо інтернет-видання, радіо і телеканали працюють у відносно звичному режимі, то велика кількість газетярів втратила можливість виходити друком або доставити віддрукований наклад читачам.

"Ми працюємо щодня без вихідних. Інформуємо населення через сторінку на фейсбук-сторінці "Газета Прапор", через сайт "Zvisno.news". Газету за минулий тиждень відправили в друк, але пошта її читачам поки що не доставила. Тому вирішили зробити паузу з виданням газети до кращих часів. Тісно співпрацюємо з місцевою владою, щодня подаємо оперативну інформацію з офіційних джерел. А також поширюємо інформацію із "Суспільне Житомир" на сторінці у фейсбуку. Вказуємо джерело. Ситуація хоч і тяжка, але люди налаштовані оптимістично, дуже патріотично. Кожен по силах і можливостях працює на Перемогу", – розповіла головна редакторка хорошівської газети "Прапор" Галина Мінялук

Про роботу своєї команди також розповіла головна редакторка газет "20 хвилин Житомир", "20 хвилин Романів" та сайту zt.20minut.ua Ольга Сідлецька.

"20 хвилин" – це конвергентна редакція. Через низку обставин, незалежних від нас, але, думаю, усім зрозумілих, ми тимчасово не видаємо принт (дві газети), але активно працюємо із сайтом і соціальними мережами. Зараз, у період гібридної війни, як ніколи важлива оперативність і якість роботи інформаційних військ. Поки наша армія веде війну на всіх фронтах, ми допомагаємо боротися в інформаційному просторі. 

Війна, звісно ж, внесла корективи в нашу роботу, особливо її перший день. Інформації було дуже багато – інколи й такої, яка суперечила одна одній. Доводилося витрачати час на її перевірку. За кілька днів увійшли всі в ритм. Наразі проблем з цим немає. Представники влади йдуть назустріч і намагаються надати офіційну інформацію якомога оперативніше", – зазначила Ольга Сідлецька.

Також вона розповіла, що з початком війни редакція зіткнулася з низкою проблем:

"1. Інтернет і мобільний зв'язок працювали з перебоями, іноді по кілька годин сайт "лежав".

2. Зараз ще більше розумієш, чому журналіст – це людина, яка 24/7 на зв'язку. Працюємо із самісінького ранку і до пізньої ночі.

3. Часткова ізоляція.

4. Люди зараз здебільшого налякані й дезорієнтовані, а це, як можемо пересвідчитися з останніх подій, сприятливий ґрунт для маніпуляцій. З цим нам і доводиться боротися.

5. Серед журналістів редакції є такі, які доглядають за лежачими родичами. Вони не можуть їх покинути й піти до бомбосховища", – сказала редакторка.

Щодо потреб редакції вона зазначила так: "Єдине, чого ми хочемо, – миру в нашій країні. З усім іншим упораємося".

Боротися з пропагандою і розповідати світові правду про злочини російських військ проти мирного населення допомагають і іноземні журналісти, які з кінця лютого працюють у Житомирі. У міській раді розташувався міжнародний пресцентр: іноземні журналісти на власні очі можуть бачити, яких руйнувань зазнають об’єкти, що не мають жодного стосунку до військових.

"Російська федерація каже про те, що вона завдала ударів по військових об’єктах, не зачіпає населення та інфраструктуру. В нас у місті відкритий, цілодобово працює пресцентр міжнародних засобів масової інформації. У нас працює Reuters, BBC, у нас працює французький Paris Match та інші видання – турецькі, грецькі та інші. Вони мали доступ до зруйнованої 25-ї школи, і вони побачили, що дійсно ніяких військових там не було. Це просто була школа, в якій ще недавно навчалися діти. Пресцентр буде працювати й далі, буде працювати цілодобово. Він буде виїжджати і в Київ, і в інші регіони України. Але поки що рішення, що він буде працювати саме в Житомирі, у міській раді", – поінформував міський голова Сергій Сухомлин.

За інформацією Житомирської міської ради, у місті вже встигли попрацювати журналісти з Франції, Швеції, Польщі та Чехії.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області

Liked the article?
Help us be even more cool!