Ракетні удари, які росіяни завдають по енергетичній системі України, часті відімкнення електрики та відсутність під'єднання до інтернету стали чи не найбільшим викликом для роботи журналістів у листопаді. Як блекаути позначилися на роботі редакцій і як журналісти розв'язують проблему, ми розпитали в місцевих медійників.

Робота без зв’язку

Понад 30 годин без світла, інтернету та мобільного зв’язку після однієї з ракетних атак провела редакторка інтернет-видання "Твій Романів" Марина Кондратюк. Після відновлення електропостачання почалася хвиля аварійних і планових відімкнень. У такі моменти потреба аудиторії в новинах зростає, але наповнювати сайт інформацією – майже неможливо.

"Відімкнення електроенергії змусили зробити гнучкий графік роботи ще гнучкішим, адаптуватися до нових умов. З відімкненням світла зникає зв'язок та інтернет, проте збір інформації продовжується. Якщо раніше для отримання коментаря вистачало дзвінка і кількох хвилин роботи, то тепер для цього слід поїхати до установи, знайти людину, записати коментар. Після появи зв'язку ці новини одразу публікую. Адаптую спосіб подання інформації, щоб завантаження матеріалів "з'їдало" якнайменше інтернет-трафіку і читач таки б зміг отримати інформацію", – розповіла Марина Кондратюк.

Встигнути між відімкненнями

Трохи менше відімкнення електрики позначилися на роботі журналістів, які працюють в обласному центрі. Вони розповіли, що через блекаути новини виходили з кількагодинним запізненням. Інколи спрацьовує удача: вдається завершити роботу перед відімкненням.

"Наш сайт не працював лише години чотири, коли був масовий ракетний удар і зникла електроенергія і частково зв'язок. Щодо верстки, то форс-мажорів не було: встигли закінчити роботу за 10 хвилин до вимкнення світла. З типографією, яка друкує газету, були проблеми один раз: через відсутність у них електроенергії вихід газети змістився на один день", – розповіла редакторка газети "20 хвилин" Ольга Сідлецька.

Якщо в офісі нема світла, то сайт наповнюється і сюжети монтуються з дому. Про такий підхід розповіли директор телеканалу "СК1" Сергій Козел і директорка інтернет-видання "Житомир.Інфо" Юлія Новицька. Але такий підхід працює під час часткових відімкнень електрики, на випадок повних блекаутів без генераторів або зарядних станцій не обійтися. Ці дві редакції мають "Старлінки" й наразі сподіваються отримати генератори від донорів для безперервної роботи.

Що турбує журналістів

Також у листопаді ми провели онлайн-опитування житомирських журналістів, до якого долучилося 22 медійники. Кожен третій відповів, що найбільша проблема для них – це відімкнення електрики та зв’язку, на другому місці – відсутність фінансування для закупівлі техніки та виплати зарплат, на третьому місці – погана комунікація органів місцевої та обласної влади.

У відповідь на ці виклики Інститут масової інформації відкрив в Україні 10 журналістських хабів "Медіабаза" для підтримки роботи незалежних медійників у складних умовах.

У Житомирському хабі журналісти можуть взяти в оренду захисне обладнання, попрацювати, зарядити гаджети, а також відвідати тренінги.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області