ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Без джинси та політичної реклами – травневий моніторинг ЗМІ Донеччини

Лише на двох з п'яти сайтів у новинах онлайн-ЗМІ згадувалися політичні партії. Водночас на жодному з них не було замовних політичних матеріалів. Такі дані моніторингу регіональних онлайн-медіа з 10 до 14 травня 2021 року включно.

Аналізувалися стрічки новин karachun.com.ua, novosti.dn.ua, mrpl.city, avdeevka.city, 0629.com.ua. Під час моніторингу визначалися частка новин зі згадками політичних сил в регіональних онлайн-медіа. Метою було виокремити основні політичні сили, які згадуються в новинах, з’ясувати частку новин із ознаками замовності, визначити кількість неналежно маркованої політичної реклами та дослідити тематику матеріалів зі згадками про політичні сили.

За досліджуваний період опубліковано 549 новин, з них 12, або 2,2%, були зі згадками політичних сил. Зовсім не було новин зі згадками політичних партій на сайтах 0629, mrpl.city, avdeevka.city. Такі новини зустрілися лише на двох сайтах – це novosti.dn.ua та karachun.com.ua. 

Повне ОПЗЖ

У karachun.com.ua опубліковано дві новини, де були вказані назви партій, це 2,6% усієї кількості новин. На сайті "Новости Донбасса" таких новин було 10, або 1,75%. 

Тематика новин цього разу була доволі одноманітною, більша їхня частина стосувалася кримінальної справи СБУ проти Медведчука. Вони разом з іншими новинами, а це також новина про рейтинги партій та ще одна про створення нової партії, потрапили до тематичної рубрики "інше", всього – 16 згадок партій. Ще по одній згадці політичних партій у темі "політика" та одна в темі "міжнародні новини".

Сайт "Новости Донбасса" згадував майже виключно ОПЗЖ, це 9 з 10 новин. Згадувався політик, а разом з ним і партія ОПЗЖ, в негативному контексті. 

Отже, щодо ОПЗЖ 50% згадок із загальної кількості новин на сайті novosti.dn.ua і ще 5,5% на сайті "Карачун". Загалом це 55,5% згадок про ОПЗЖ на двох сайтах із загальної кількості новин зі згадками політичних партій. 

В інших партій: БЮТ – 5,55%, ЄС – 5,55%, "Слуга народу" – 11%, або дві згадки. Не було згадок про партію "Голос", не згадували Шарія та партію "За майбутнє", не згадували й навіть місцевих політичних партій.

Власне, справу СБУ проти Медведчука саме з прив'язуванням до партії висвітлював лише сайт "Новости Донбасса". Інші писали про неї, але в новинних текстах фігурував тільки сам Медведчук без його партійної належності. Так, на цьому сайті, зокрема, – про переміщення Медведчука та Козака і про заяви Кремля щодо контролю над справою Медведчука, також про реакцію Путіна і те, як суд відпустив кума Путіна під домашній арешт, і  що Медведчук готовий вирушити до СІЗО, бо не може сплатити 300 мільйонів гривень застави. Також на сайті були новини під заголовком "Мінус Медведчук. Як президент Зеленський прокоментував карну справу проти нардепа ОПЗЖ".

І лише одна новина з 10 зі згадками політичних партій на сайті "Новости Донбасса" не про ОПЗЖ. У цій новині голова парламентської фракції "Слуга народу" Давід Арахамія називає трьох імовірних кандидатів на посади міністрів. Більше на сайті НД жодну з політичних партій не згадували.

Загальний рейтинг і нова партія 

Сайт міста Слов'янська "Карачун.com.ua" публікує соціологічне опитування під заголовком "Свіжий рейтинг партій: за кого українці проголосують на виборах в Раду". Тут згадують ОПЗЖ, "Батьківщину", "Слугу народу", "Європейську солідарність". Саме через те, що кожна партія згадується по одному разу, й відсоток на кожну 5,55% загальної кількості новин зі згадками політичних партій.

До розділу "інші партії" потрапляють також згадки політсил із сайту "Карачун", це три партії з новини про рейтинг: "Сила і честь", Радикальна партія, "Українська стратегія Гройсмана". І ще одна доволі цікава політична новина, де згадується непровідна політсила, теж потрапяє до розділу "інше", – це новина про створення нової партії від Бориса Колесникова та Ріната Ахметова "Україна – наш дім".  

В – це 22% загальної кількості згадок про політичні сили в новинах узагалі. 

***

Слід зазначити, що політична активність у житті, точніше її відсутність, дається взнаки, і як відбиток цього – повна відсутність замовної політичної реклами та політичної джинси в регіональних онлайн-медіа. 

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації  в Донецькій області (неокуповані території)

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!