ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Антирадянська риторика, покора і любов до жінок: як про 8 березня писали лідери думок Луганщини

31.03.2021, 14:00

Речник районної адміністрації, ексдепутат Старобільської міської ради Микола Моложон чи не єдиний з лідерів думок Луганщини (Сіверськодонецьк, Старобільськ, Щастя) з вибірки ІМІ та ДМ згадав у привітанні з 8 березня про рівність та права жінок: "Особисто для мене, як і для більшості жителів цивілізованих країн, цей день є днем боротьби жінок бути не прислугою чоловіків, а рівноправними учасниками суспільних процесів". 

Він вдався й до антирадянської риторики, написавши, що "совку непотрібні були люди, які щось там думають про свої права, бо це за них робила партія. Тому трансформували 8 березня в прояв любові до представниць слабкої статі, що й досі не вивітрилося з голів більшості населення посттоталітарних країн". Щоправда, наприкінці допису не уник стереотипів: згадав про дарування квітів, що, на його думку, треба робити не лише раз на рік, та привітав "зі святом весни". 

Священник Володимир Маглена також привітав жінок зі святом і написав, що без жіночої слабкості у світі не було б сильних чоловіків, які не завжди розуміють, що сильні у нас якраз жінки, а не чоловіки. Крім того, він зауважив, що сила і мудрість у терпінні й покорі жінок. Цілком у християнському ключі, але свято 8 березня – це не свято смирення, а день боротьби за права жінок та рівність. Він подякував жінкам за те, що вони терплять чоловіків – це вияв стереотипу, що жінка не окрема особа, а додаток до чоловіка. І побажав їм сонця, миру, тепла і любові, по суті відволікаючи від реального змісту свята. 

Шеф-редакторка телеканалу "Донбас онлайн" Світлана Попова під тегом #спраздником запостила своє фото з дописом: "Разве все в этом мире не сводится к любви к женщинам?"

Загалом політики, посадовці та лідери думок з усіх областей України виявилися свідомішими за всеукраїнський рівень: з-поміж дописів про 8 березня 45% повідомлень містили ознаки сексизму, а чверть – згадки про права жінок. На всеукраїнському рівні це співвідношення становило 55% до 20%. 

Найбільше зверталися до стереотипів про "свято весни" (31%), "справжню  жіночність" (27%), 11% писали про красу і вдавалися до об'єктивації, ще 10% говорили про жінку як берегиню. Майже 2% регіональних лідерів думок говорили про 8  березня як про комуністичне свято. 

Дослідження Інституту масової інформації та "Детектора медіа" стосувалося риторики посадовців, політиків і лідерів думок у соцмережах з нагоди 8 березня. До вибірки внесли 328 фейсбук-сторінок політиків, державних службовців, посадовців місцевого самоврядування, публічних експертів, журналістів та лідерів думок загальноукраїнського та регіонального рівня. Аналізували дописи, пов’язані з Міжнародним жіночим днем, опубліковані 8 березня, а також 5 березня, оскільки частина посадовців вітала жінок наперед, в останній робочий день перед святом.  

Завданням дослідження було з’ясувати, чи змінилася риторика публічних людей щодо дня захисту жіночих прав, який у радянський період перетворили на "свято весни і краси".  

Liked the article?
Help us be even more cool!