ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

2023-й настав: що може бути перешкодою для закарпатської журналістики

28.02.2023, 09:19
Ярослав Гулан

Якщо 2022 рік, наставши в календарі, давав комусь надії чи сподівання на нове краще, то в час приходу 2023-го через зрозумілі причини багато хто подумав: аби лише не гірше, раніше вже й не так погано було. Те саме можна зарахувати й безпосередньо до сфери закарпатської журналістики: у довоєнний період не все гаразд було, але якось було, а от 2023-й, коли війна, на жаль, триває, щось для медіа може бути й гірше. Гірше для медіа – гірше для ситуації зі свободою слова в регіоні.

У країні триває війна, країна продовжує оборонятися від російського ворога. Війна впливає і на ситуацію в медійній сфері й у найзахіднішому регіоні країни – Закарпатті. Найперше, напевне, це відбивається в контенті. Новини про ситуацію на фронті, звістки про подвиги героїв і героїнь ЗСУ та інших силових структур, сумні повідомлення про втрати захисників та захисниць – це все є в друкованих та електронних ЗМІ. Здебільшого це повідомлення з офіційних джерел, зокрема пресслужб чи верифікованих сторінок соцмереж. Така тенденція спостерігалася у 2022 році, така тенденція, можемо зробити прогноз, буде і у 2023-му. Відсутність ексклюзивного контенту на цю тему пояснюється відсутністю в області медійників, що спеціалізуються на такій темі. Відсутність таких журналістів і журналісток пояснюється фактичною неможливістю регіональних ЗМІ замовляти подібні матеріали за ринково привабливу оплату авторам.

Волонтерство, допомога постраждалим воїнам або ж вимушеним переселенцям – ще одна тема, що помітна в контенті закарпатських медіа з 2022 року і буде, найімовірніше, у 2023-му. Тут окремі ЗМІ можуть подати й ексклюзивну інформацію, оскільки є медійники, що працюють саме над такою тематикою. Це стало можливим завдяки тому, що окремі ЗМІ чи безпосередньо самі медійники і медійниці отримали грантову підтримку на реалізацію окремих проєктів щодо висвітлення теми волонтерства чи життя в регіоні вимушених переселенців.

Одним з викликів, з якими може зіткнутися журналістика в регіоні цього року, є економічне виживання. На жаль, ринок реклами на Закарпатті й раніше не був на найвищому рівні, а зараз, в умовах війни, – і поготів. У 2022-му в Ужгороді припинила мовлення комерційна радіостанція "Версія ФМ". За даними автора, перестала виходити газета "Ясно". Це ще один доказ, що з погляду комерції закарпатські ЗМІ переживають не найкращі часи й, можливо, рік 2023-й для окремих "традиційних" ЗМІ – газети, радіо чи телеканалу – може виявитися останнім.

Станом на початок 2023-го, за даними автора, в області продовжили виходити друковані ЗМІ – "Новини Закарпаття", "РІО", "Карпатський об'єктив", угорськомовні видання "Карпаті ігоз со" та "Карпатойло". Років 10 тому список газет був у рази більшим, але це вже історія.

Відсутність справді впливової незалежної електронної газети (чи то пак – онлайн-медіа) – ще один фактор, який можна зарахувати до негативу в історії сучасної закарпатської журналістики. Попри окремі успішні кейси розвитку комерційних онлайн-медіа, зокрема – за кошт грантової підтримки від різних донорів, за спостереженнями автора, у закарпатському регіоні ще немає одного чи кількох сайтів, які б мали істотний вплив, які б мали беззаперечну довіру аудиторії, які б мали повноцінний штат журналістів з можливістю висвітлювати різні теми. На жаль, рік 2023-й не дає багато оптимізму щодо покращення цієї ситуації.

Щодо навмисних перешкоджань свободі слова на Закарпатті, то у 2022 році таке виявлялося зазвичай у ненаданні розпорядниками їхньої публічної інформації у відповідях на запити. Можемо зробити прогноз, що подібна тенденція збережеться й цього року. Особливо зважаючи на те, що окремі розпорядники можуть не ділитися своєю публічною інформацією, посилаючись на воєнний стан. Або ж, наприклад, на технічні причини, пов’язані насамперед з вимкненням електроенергії.

Один місяць 2023 року вже позаду. Наступні одинадцять покажуть, яка ситуація зі свободою слова в найзахіднішому регіоні країни. Зокрема, які виклики постали перед закарпатською журналістикою в рік Кролика і чи зуміє вона їх подолати.

Ярослав Гулан, регіональний представник ІМІ в Закарпатській області

Liked the article?
Help us be even more cool!