ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

2,5 тонни заморожених собак у Миколаєві. Фейк чи реальність

Учора медіа, анонімні телеграм-канали, зокрема й проросійські, а також українські політики поширили інформацію про те, що в Миколаєві в ДТП потрапив вантажний автомобіль, який нібито перевозив 2,5 тонни "заморожених собак" до Одеси. Що не так з цією інформацією?

О 9:00 29 серпня на сайті "Новини-Н" з’явилася публікація "Понад дві тонни заморожених собак перевозила вантажівка, яка потрапила в ДТП у центрі Миколаєва".

Новину підхопили й національні медіа, зокрема "Букви" та УНІАН. Серед місцевих медіа цю новину опублікувало видання "Преступности.НЕТ". 

Скриншот публікації "Новини-Н" з інформацією про перевезення 2,5 тонни "заморожених собак"

"Вантаж, який перевозив вантажний автомобіль Renault Master, що потрапив у центрі Миколаєва ввечері 28 серпня в аварію, виявився більш ніж дивним: як сказано в накладних, у кузові знаходилося 2,5 тонни заморожених собачих туш. Про це повідомив кореспондент "Новин-N", який побував на місці інциденту", – написало видання. Наразі ця публікація набрала вже понад 200 тисяч переглядів.

За дві години вийшла ще одна новина:

"Куди й навіщо везли 2,5 тонни заморожених собак: у поліції Миколаєва дали коментар". У самій новині немає коментаря поліції щодо вантажу, а лише повідомляється про те, що автомобіль забрали евакуатором до Одеси разом з вантажем". 

Звідки в медіа інформація про 2,5 тонни трупів собак – журналісти так і не пояснили.

Далі – скриншот з іншого сайту, "Ізмаїл Вечірній", який просто скопіював новину, оскільки першоджерело потім переписали.

Скриншот публікації сайту "Ізмаїл Вечірній", який скопіював новину "Новини-Н"

Спершу "Новини-Н" написало про те, що "заморожених собак" везли з Миколаєва до Одеси за договором з одеським крематорієм. Зазначимо, що в Миколаєві на комунальному підприємстві є власний крематорій для померлих тварин. Журналісти видання посилалися на коментар поліції. Через деякий час у місцевому чаті головна редакторка "Новини-Н" Ірина Чернишова повідомила, що КП "Центр захисту тварин" заперечив інформацію, тож медіа оновило новину та просто видалило звідти це.

"Її одразу оновили та вказали про оновлення, в поліції трохи наплутали", – пояснила Ірина Чернишова, відповідаючи на коментар заступника директора Центру захисту тварин Олександра Мосіна, який заявив, що поширена медіа інформація неправдива.

Який вигляд має новина сайту "Новини-Н" станом на 23:00 29 серпня, звідти прибрали інформацію про те, що вантаж везли з миколаївського КП "Центр захисту тварин". Скриншот з публікації

Однак інформація про те, що в Миколаєві нібито вбили бездомних тварин та намагалися вивезти їх до Одеси, почала масово поширюватись у різних телеграм-каналах та публічними особами. Однією з перших була зоозахисниця з Миколаєва Анна Куркуріна. Вона записала відеозвернення, у якому заявила про "2,5 тонни трупів заморожених собак" та звинуватила мера Миколаєва у вбивстві тварин. Цю публікацію, зокрема, прокоментувала блогерка Раміна Есхакзай, яка закликала робити репости та чекати реакцію. Це відео в інстаграмі поширили 13 тисяч разів.

Зоозахисниця Анна Куркуріна прямо звинуватила міського голову Миколаєва у вбивстві тварин. Скриншот з інстаграму

Серед тих, хто поширив інформацію про заморожених собак, яких везли до Одеси, була також народна депутатка Вікторія Сюмар.

"…Вибачте за off top, але від цієї новини просто стає моторошно. В Миколаєві випадково виявили багаж… у дві з половиною тонни мертвих собак… Це щонайменше півтори сотні тварин. Вантажівка просто втрапила в аварію, і таким чином поліція побачила "вантаж", який маркувався в документах як "біологічні відходи". Цих собак хотіли кремувати, тобто спалити в Одесі… І це ще окреме питання, чи не планували якось інакше використати "заморожене мʼясо"?" – написала Вікторія Сюмар у своєму фейсбуці. 

Скриншот публікації нардепки Вікторії Сюмар, яка поширила інформацію про заморожених собак

У коментарях до публікації Вікторія Сюмар прикріпила скриншот посту в телеграм-каналі "Україна Online" (1,1 мільйона підписників), який з посиланням на невідомого журналіста Глаголу повідомив, що власниками фургона виявилися нібито громадяни Узбекистану, які начебто володіли мережею "шаурмячних" у Миколаєві. Сам пост телеграм-канал через деякий час відредагував, повідомивши, що інформація виявилася неправдивою.

Скриншот посту в телеграм-каналі "Україна Online" про нібито власників кіосків із шаурмою

До публікації автори телеграм-каналу додали навіть фото нібито затриманих. Швидкий пошук у Google за фотографіями вивів нас на публікацію міністерства внутрішніх справ Киргизької Республіки від 17 квітня 2024 року. У пресрелізі киргизьких правоохоронців ідеться про незаконну схему контрабанди товарів та переправлення людей через кордон з Узбекистаном. Там і були опубліковані фотографії двох людей, яких українські телеграм-канали назвали власниками кіосків із шаурмою в Миколаєві.

Водночас, зважаючи на суспільний резонанс, якого набула інформація про тонни заморожених собак з Миколаєва, міський голова Олександр Сєнкевич записав відеозвернення, де повідомив, що поширена медіа інформація – неправда, а медіа, які це поширили, назвав "говносайтами".

"У Миколаєві рухалась машина з Дніпропетровської області в Одеську, потрапила в ДТП, і в рефрижераторі були медичні відходи та трупи тварин. Везли їх на кремацію. І відразу у нас деякі зооактивісти почали звинувачувати, що це міська влада вбиває тварин та перевозить їх рефрижераторами тоннами в Миколаєві. Це зовсім не відповідає дійсності. Це повністю вигадана історія, притягнута за вуха до мене, що ось міський голова вбиває тварин. Жодним чином міська рада чи місто Миколаїв до цього інциденту непричетні, і поряд не проходили. Друге питання. Коли вже будуть відповідати за свої слова, коли вони пишуть і звинувачують мене чи міську владу у таких подібних діях? Я вимагаю спростування цієї інформації у пані Куркуріної. Миколаївці, ну будьте розумні. Коли якась інформація виходить в інтернеті, навіть на деяких миколаївських говносайтах, які не перевіряють цю інформацію, – будь ласка, подивіться інформацію в інших місцях. Я б не відповідав на це, якби не отримав 20 відміток в інстаграмі "Сєнкевич вбивця тварин", – сказав Олександр Сєнкевич.

Після двох резонансних новин сайт "Новини-Н" опублікував ще один матеріал, де з посиланням на водія автомобіля, який перевозив вантаж, повідомив про те, що насправді до Одеси везли на кремацію медичні відходи. Водій нібито розповів журналістам, що в кузові було 1900 кілограмів різних медичних відходів з лікарень міста Дніпра. Згідно з укладеним договором, їх перевозили до Одеси для утилізації. Частина відходів має біологічний характер і перебувала в замороженому стані.

"Що ж до інформації про собак, то водій припускає, що його слова неправильно зрозуміли. У ході оформлення ДТП він попросив поліцейського якнайшвидше оформляти документи, оскільки "у мене в кузові знаходяться заморожені відходи, що й зазначено в документах, відтануть і почнуть смердіти".

Коротше, вийшла плутанина, через яку зчинився неймовірний галас: річ у тому, що на утилізацію з усієї України трупи тварин із ветеринарних клінік також возять під маркуванням "біологічні відходи" в документах. Тому під біологічними відходами зрозуміли, що то собаки", – пишуть "Новини-Н".

Поліція Миколаївщини прокоментувала ситуацію з перевезенням медичних відходів. Фото Нацполіції

У поліції Миколаївської області поширили пресреліз, де повідомили, що, оформлюючи ДТП, поліцейські з’ясували: водій автомобіля Renault Master перевозив 339 кілограмів біологічних матеріалів померлих тварин та медичні відходи. 

"Згідно з документами, керманич перевозив вантаж з Дніпропетровської області до Одеси для подальшої утилізації відходів. Отримувач вантажу – компанія, яка надає комплекс послуг у сфері поводження з відходами та екологічного обслуговування підприємств всієї країни", – йдеться в повідомленні поліції.

Поліція Миколаївщини пояснила інформацію про медичні відходи, які перевозив автомобіль. Скриншот з фейсбуку Поліції Миколаївщини

Водночас правоохоронці задля перевірки законності перевезення та дійсності наданої документації відкрили провадження за статтею 299 Кримінального кодексу України "Жорстоке поводження з тваринами".

У коментарі регіональній представниці ІМІ в Миколаївській області в поліції уточнили, що кримінальну справу за "жорстоке поводження з тваринами" відкрили лише за фактом публікації медіа.

Звідки цифра "2,5 тонни"? Найімовірніше, журналісти просто взяли цифру з технічних характеристик цієї марки автомобіля. Renault Master, у якому начебто, за інформацією ЗМІ, перевозили 2,5 тонни заморожених собак, має максимальну вантажопідйомність причепа – 2,5 тонни за технічними характеристиками. 

Вантажомісткість причепа Renault Master становить 2,5 тонни. Скриншот з пошуковика Google

Але, за нашою інформацією та за офіційно поширеними поліцією даними щодо об'єму вантажу, автомобіль не був завантажений навіть наполовину. Це підтверджує і фото з вантажем у причепі машини, яке отримали журналісти "НикВести".

Фото зсередини автівки, яка нібито перевозила 2,5 тонни "заморожених собак", НикВести
Автомобіль Renault Master, який перевозив медичні відходи з Дніпропетровщини до Одеси й потрапив у ДТП в Миколаєві. Фото "НикВести"
Автомобіль Renault Master, який перевозив медичні відходи з Дніпропетровщини до Одеси й потрапив у ДТП в Миколаєві. Фото "НикВести"

Отже, фактично не знайшла свого підтвердження жодна теза в поширеній ЗМІ інформації про заморожених собак.

Як визначити фейкову новину?

Фейк – це подання фактів у спотвореному вигляді або подання свідомо неправдивої інформації. Це також спосіб маніпуляції свідомістю шляхом надання неповної інформації, спотворення контексту, частини інформації з метою підштовхнути аудиторію до дій чи думок, які потрібні маніпулятору.

Ознаки, які можуть вказати на фейк, виокремили в Інституті масової інформації:

Як розпізнати фейк? Інфографіка Інституту масової інформації
Катерина Середа, представниця ІМІ в Миколаївській області
Liked the article?
Help us be even more cool!