ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Порушення виборчого законодавства і офіційні джерела: як висвітлювали передвиборчу кампанію регіональні онлайн-медіа

21.03.2019, 11:23

Найчастіше про порушення виборчого законодавства, найрідше – про  виборчі програми кандидатів пишуть регіональні онлайн-медіа в передвиборчий період. Водночас регіональні ЗМІ майже не продукували аналітичних матеріалів, присвячених виборам, і концентрувалися на новинах. Джерелами інформації для новин слугували повідомлення офіційних відомств та організацій. Загалом не всі регіональні онлайн-медіа надають важливу інформацію про вибори: на деяких сайтах не з’явилося жодного матеріалу про президентські перегони. Але не менше половини інтернет-сайтів публікують контент, який може бути корисним для виборців.

Такими стали результати аналізу контенту 100 регіональних онлайн-ЗМІ в 10 регіонах України, що було проведено в лютому-березні цього року. У межах дослідження було проаналізовано контент 100 регіональних онлайн-медіа в 10 містах України (Житомир, Запоріжжя, Львів, Рівне, Суми, Тернопіль, Черкаси, Харків, Чернівці, Чернігів). До розгляду потрапили всі журналістські матеріали будь-яких жанрів, що стосувалися теми виборів Президента, які були доступні за пошуковими системами сайтів. Передвиборча агітація та публікації, що мали ознаки замовності, не розглядалися. Період дослідження: 1 лютого – 10 березня 2019 року*.

Найбільше серед матеріалів, присвячених темі виборів, було опубліковано новин про порушення виборчого законодавства: загальні відомості про кількість порушень та відкритих проваджень, штрафи через порушення правил агітації,  попередження громадян про санкції, передбачені за порушення різних норм законодавства, – такі новини активно публікували на сайтах в усіх десяти досліджуваних регіонах.

Інформаційно-просвітницькі матеріали охоплювали теми перевірки себе у списку виборців, визначення своєї дільниці, можливості зміни місця голосування. Окремі публікації допомагали зорієнтуватися, як голосувати за кордоном внутрішньо-переміщенним особам, пацієнтам лікарень, ув’язненим, людям без місця реєстрації, уточнювали, чи можна голосувати з паспортом без вчасно вклеєної фотографії тощо.

Окрім того, регіональні онлайн-медіа публікували інформацію про формування виборчих комісій і дільниць, участь безробітних у роботі виборчих комісій і оплату їхньої роботи, залучення до забезпечення законності та правопорядку поліції і прокуратури, правила ведення виборчої агітації, дані про вигляд бюлетенів та механізми їх друку, довезень, збору документації тощо. Окремо на сайтах висвітлювалася тема вартості виборів для Держбюджету.

Корисними для виборця також були окремі матеріали про важливість передвиборчих дебатів, аналіз президентських повноважень, рекомендації, як не стати учасником фальсифікацій на виборах тощо. Такі матеріали публікувалися в поодиноких онлайн-ЗМІ, зокрема, Чернівців, Чернігова, Харкова, Сум, Львова, Запоріжжя.

Частина матеріалів стосувалася інформації про перелік та зміни у списку кандидатів, їхніх представників в областях, кількості та складу окружних виборчих комісій та початку їх роботи.

Також у медіа окремих регіонів періодично публікувалися результати досліджень незалежних соціологічних інститутів щодо електоральних уподобань українців. Такі матеріали з’явилися в стрічках сайтів щонайменше п’яти з десяти регіонів (Чернівці, Харків, Львів, Житомир, Суми).

Варто зауважити, що присвячені виборам спеціальні розділи на одиничних сайтах з’явилися тільки в чотирьох із десяти регіонів, зокрема в Черкасах, Тернополі, Харкові і Львові. Також найменше серед контенту, корисного для виборців, було матеріалів з аналізом програм кандидатів. Такі одиничні публікації з’явилися лише в окремих онлайн-ЗМІ Чернівців, Тернополя, Харкова та Львова.

Регіональні медіа фактично не продукували власного контенту про вибори. В онлайн-ЗМІ найбільше публікували новини. Окремі аналітичні матеріали, зокрема передруки, щодо виборчого процесу були в деяких медіа лише половини з аналізованих регіонів.

Основними джерелами інформації для новин в усіх регіонах були відомості із сайту Центральної виборчої комісії, Комітету виборців України, ОПОРИ, дані "Реанімаційного пакету реформ" (РПР), "UA:Суспільного", офіційних повідомлень поліції, передруки із загальноукраїнських ресурсів.

Окремі теми були суто регіональними. Так, наприклад, у чернігівських онлайн-ЗМІ висвітлювалася тема перших місцевих виборів в ОТГ, які були скасовані через запровадження воєнного стану, в Сумах багато уваги приділили скандалу з нібито підкупом виборців одним із штабів, а найбільше про питання безпеки, зокрема кібератаки на сервери ЦВК, розроблення російських спецслужб тощо писали медіа Львова та Запоріжжя.

Наталія Виговська, медіа-експертка

*Аналізувалися такі онлайн-ЗМІ:

ЖИТОМИР ("Житомир.Інфо", "Житомир.Онлайн", "Вголос.zt", Житомир.Тудей, Журнал Житомира, 20 хвилин.Житомир, "Житомир.Life", "Фреш.Ньюз", "Перший житомирський інформаційний портал", "Рупор Житомира"), ЗАПОРІЖЖЯ (061.ua, "Zaбор", Forpost, "Заноза", "Акцент", Inform.zp.ua, IPNews, "Время новостей", "Первый Запорожский", "Индустриалка"), ЛЬВІВ (ЗІК, "Захід.нет", "Галінфо", "Твоє місто", "Вголос", "Форпост", "Львівський портал", "Дивись.info", "Збруч", "Варта1"), РІВНЕ ("Радіо трек", ОГО, "Рівне 1", "Рівне вечірнє", "ЧаРівне", ВСЕ, "Рівне.Медіа", 0362, "UA:Рівне", "7 днів"), СУМИ ("Данкор онлайн", 0542.ua, "Сумські дебати", SumyToday, The Sumy Post, "RegioNews-Суми", "Спецкор", Xpress, "Неделя",  "Шостка.Инфо"),ТЕРНОПІЛЬ (20 хвилин, "Терен", 0352, "Провсе", "Погляд", "Теньюз", "Доба", "Терноград", "Тернополяни", "Галас"), ЧЕРКАСИ ("Вичерпно", "Нова доба", Zmi.ck.ua, "Інфоміст", "Прочерк", "Провінція", "Про Все", "Дзвін", 18000, "Економіка сьогодення"), ХАРКІВ ("Город Х", Status Quo, Kharkiv.Today, "Сайт города Харькова", АТН, "Накипело", "Объектив", "Городской дозор", Newsroom.kh.ua, Kharkov.comments.ua), ЧЕРНІВЦІ ("Молодий буковинець", "Погляд", "БукІнфо", АСС , 0372, "Час", "Букньюз", "Буковина онлайн", "Буковинська правда", "Шпальта"), ЧЕРНІГІВ ("Город.cn", "Челайн", "Високий Вал",  Svoboda.fm, "Події і коментарі", 0462.ua, "Чернігівський монітор",  "Час Чернігівський", "Сусіди", "Мій Ніжин").

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!