ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ZN.ua заявило про кібератаку, яка тривала декілька днів (доповнено)

Онлайн-видання ZN.ua зазнало кібератаки, яка тривала з вечора 19 по 21 січня 2024 року. Про це представниці ІМІ повідомила керівниця digital-напряму ZN.UA Анна Здоренко.

“Ми не знаємо, чи пов'язана вона з тим, що в п'ятницю (19 січня. – Ред.) в обід вийшов спільний текст Інни Ведерникової та Тетяни Безрук про тиск на антикорупційних журналістів та активістів, але й не відкидаємо цього”, – зазначила Здоренко.

Вона наголосила, що основне завдання редакції – “відбиватися та давати можливість читачам отримувати об'єктивну інформацію та аналітичні тексти”.

Редакція не знає, додала Здоренко, хто стоїть за кібератаками: “замовлення” може йти як з-за кордону, так і зсередини країни.

Тільки останніми роками, розповіла Анна Здоренко, на ZN.ua виходили антикорупційні розслідування, які стосувалися закупівель Міноборони, виведення коштів з Міноборони, сфери енергетики, аграрного експорту, а також про законопроєкт №5655 (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності).

“Але, з іншого боку, з моменту заснування “Дзеркало тижня” відоме жорсткою антиросійською позицією. Роскомнагляд давно заблокував доступ до нашого сайту та вніс до всіх можливих чорних списків”, – пояснила Здоренко.

Вона додала, що з початку повномасштабного вторгнення редакція налічила понад 100 DDoS-атак.

“Особливо активно взялися за нас у перші місяці, коли атаки майже не припинялися цілодобово”, – наголосила керівниця digital-напряму видання.

У січні 2024-го таких атак було три, що, на її думку, свідчить про те, що сайт перебуває в постійному аналізі. “У міру того, як ми посилюємо захист, усе більші ресурси спрямовуються на наш DDoS”, – додала Анна Здоренко.

(доповнено) 

Анна Здоренко уточнила, що редакція стикається не лише з DDoS-атаками, а й зі спробами зламати "адмінку" сайту, приватні та робочі акаунти співробітників співробітників, їхню пошту та мобільний банкінг.

"Зазвичай атакують одночасно декількох колег, але траплялися випадки, хоч і давно, коли майже вся редакція була під ударом", – додала керівниця digital-напряму.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2022 року Роскомнагляд заблокував доступ до низки сайтів українських медіа та установ. Зокрема, і до сайту онлайн-видання ZN.ua.

Тоді ж, у березні 2022 року, сайт ZN.ua зазнав хакерської атаки. Також медіа зазнало DDoS-атаки в серпні 2023 року. Атака тривала кілька годин.

Нагадаємо, що 24 січня 2024 року про DDoS-атаку заявило видання УП. 

Liked the article?
Help us be even more cool!