ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Житомира обурені акредитацією на вибори ректора університету

10.10.2017, 16:13
Фото - electioninfo.org.ua

Житомирський державний університет ім.Франка вимагає від журналістів акредитацію, щоб потрапити на вибори ректора університету, які відбудуться 12 жовтня. Місцеві журналісти обурені такою ситуацією.

Як повідомила ІМІ журналістка інтернет-видання Житомир.інфо Оксана Трокоз, про акредитацію на вибори ректора повідомили у Фейсбуці за декілька годин до її завершення. Зокрема, повідомив про це викладач університету Андрій Близнюк. За його інформацією, журналістів, які не матимуть акредитації, не пускатимуть на виборчу дільницю.

Як зауважує Оксана Трокоз, при цьому не було вказано контактних даних, куди звертатися щодо акредитації.

“9 жовтня із соцмереж ми з колегами дізналися про те, що журналісти, які прагнуть висвітлювати вибори ректора Житомирського державного університету Франка, мають акредитуватися, інакше не будуть допущені на виборчу дільницю. Крім того, у повідомленні йшлося, що акредитація закінчується у понеділок (9 жовтня - ред.), втім ні номер телефону, ні електронна адреса для акредитації не повідомлялася. Ми мали намір акредитуватися, тому під постом на сторінці викладача університету Андрія Близнюка я запитала, яким чином це зробити, на що отримала відповідь, що на сайті вишу є положення про порядок акредитації представників ЗМІ на виборах ректора ЖДУ ім. Франка, і там все написано”, - розповіла ІМІ журналістка.

За її словами, така реакція від університету обурила її колег.

“В коментарях мене підтримали колеги, яких обурила ця ситуація, вони почали розмірковувати, чи може внутрішнє положення університету, обмежувати гарантоване журналістам право безперешкодно висвітлювати такі події. Коли ми почали вивчати положення, то виявили там абсурдні речі про необхідність подавати копію паспорта і фотографії 30*40. Я написала про це окремий пост, втім невдовзі Андрій Близнюк видалив свій допис. 12 жовтня багато хто з моїх колег, які не встигли акредитуватися, планують таки піти на дільницю, щоб підготувати матеріал про хід виборів, а також перевірити, чи впускатимуть журналістів на дільницю”, - розповіла Оксана Трокоз.

Згідно з положенням про акредитацію для ЗМІ на виборах ректора університета, затверджений Оргкомітетом з проведення виборів ректора, журналісту для акредитації потрібно надіслати лист-заявку на бланку засобу масової інформації з проханням акредитувати. До листа-заявки додаються копії документів, що посвідчують особу журналіста, технічного працівника (паспорт або редакційне посвідчення), та по 2 фотокартки на кожну особу заявлену особу розміром 30*40 см.

Акредитацію на виборах здійснює Оргкомітет з виборів ректора університету. Акредитація здійснюється не пізніше ніж за три дні до виборів. Оргкомітет подає до виборчої комісії списки журналістів не пізніше ніж за три дні до виборів ректора.

Крім того, ЗМІ мають подати заявку з переліком техніки, на яку проводитиметься фото чи відеозйомка виборів. “Засобам масової інформації для безперешкодного пронесення до приміщень, в яких відбуваються вибори ректора університету, апаратури та обладнання, необхідних для організації фото та відео фіксації виборчого процесу, необхідно заздалегідь подати заявку з переліком відповідної техніки”, - йдеться у положенні.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що Оргкомітет із виборів ректора не вправі приймати порядок акредитації, “бо ні він, ні університет не є суб’єктом владних повноважень, а ч.1 ст.26 ЗУ “Про інформацію” надає можливість запроваджувати акредитацію журналістів лише останнім”. “Щоб належати до них, треба щоби повноваження органу були виписані в законі. Хоча не з юридичної точки зору це, звісно, краще, ніж просто недопуск журналістів на вибори ректора, що законодавчо було б допустимо”, - прокоментував юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!