ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти не є частиною конфліктів між країнами – представник ОБСЄ Арлем Дезір

21.03.2018, 15:46
Арлем Дезір, фото - AFP

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір зазначає, що журналісти не є частиною конфліктів між країнами і наголосив на важливій ініціативі ОБСЄ – співпраці Національної спілки журналістів України і Національного союзу журналістів Росії. Про це Арлем Дезір сказав 20 березня 2018 року під час зустрічі в НСЖУ, повідомляє “Детектор медіа”.

“Ми розуміємо, що відносини між деякими країнами під час конфліктів складні, як це зараз між Україною і Росією. Але ми наполягали й наполягаємо, що журналісти не є і не можуть бути сторонами конфлікту”, - зазначив він.

За словами Дезіра, в багатьох професійних журналістів є страх, і такий клімат страху не можна недооцінювати.

“Безпосередньо наш обов’язок - перейматися питаннями безпеки журналістів, щоб жоден випадок не залишався безкарним, щоб будь-які вбивства, залякування, їх замовники і виконавці були покарані. У зв’язку з цим я дуже підтримую співпрацю з неурядовими організаціями, Національною спілкою України, яка займається підтримкою журналістів, що виконують свої обов’язки. І я чекатиму на продовження співпраці у сфері свободи слова, незважаючи на те, що зараз складний час для вашої країни, яка перебуває в конфлікті, і це стосується в тому числі і питань безпеки. Я також хотів би наголосити на дуже важливій ініціативі, де ми співпрацюємо з Національною спілкою журналістів України і Національною спілкою журналістів Росії”, – сказав представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Також Арлем Дезір подякував усім, хто під час зустрічі поділився інформацією і зробив заяви, зокрема секретарям НСЖУ Валерію Макеєву, Ліні Кущ, Олені Юрченко, - вони розповідали про ситуацію, у якій опинилися журналісти в Криму та на окупованому Донбасі, - а також Олександру Дубінському (канал “1+1”), Світлані Крюковій (сайт "Страна.ua"), які розповіли про тиск влади.

Він наголосив, що діалог між Росією та Україною і спільні заяви щодо звільнення полонених - це, безумовно, важливо, але всі очікують, коли відбудеться звільнення полонених журналістів.

Також представник ОБСЄ зазначив, що 1975 року країни-учасниці Організації підписали Гельсінську декларацію, яка зобов'язує підтримувати діяльність журналістів, у тому числі міжнародників. Він зазначив, що кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, якого, за його словами, Дезір знав, коли Сущенко працював кореспондентом Укрінформу в Парижі, має бути звільнений з ув'язнення в Росії. Дезір зауважив, що ОБСЄ також вимагає звільнення журналіста Миколи Семени та блогера Станіслава Асєєва. Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко нагадав, що Роман Сущенко, незаконно затриманий у Росії, вже півтора року перебуває у в'язниці РФ за надуманими звинуваченнями.

“Коли я торік перебував з офіційним візитом у Москві, звернувся до владних структур із проханням сприяти і звільнити їх якомога швидше. Ця ситуація неприйнятна. Звинувачення Романа не пов'язані з його професійною роботою журналістом. Ми бачимо в багатьох країнах таку ганебну практику, коли журналістів звинувачують у чому завгодно: в тероризмі, шпигунстві... Країни ОБСЄ підписували зобов'язання допомагати роботі журналістів”, - сказав Дезір.

Він нагадав, що в офісу ОБСЄ є статистика щодо 57 країн, яку вони збирають протягом останніх 25 років. І ця інформація включає 399 випадків убивств журналістів у цих країнах.

“Ми постійно перевіряємо інформацію, які рішення виносяться, як відбуваються судові засідання, і ми це робимо з відповідними органами в усіх державах, які є членами ОБСЄ. Із 399 випадків убивств журналістів 85% кейсів безкарні. І це зобов’язання держави, владних структур, розслідувати ці справи. Бо така безкарність – відкритий заклик продовжувати це”, – розповів Дезір, додавши, що вітає рішення Верховного Суду України щодо Ігоря Єфімова.

“Олександр Дубінський говорив про питання тиску на медіа, інші колеги також на них вказували. Це тиск на плюралізм, і я не хочу розглядати кожен випадок окремо, але це дуже важливо розглядати право журналістів на альтернативну думку, тому що це створює медіаплюралізм для суспільства. І бачу таку тенденцію в різних країнах, тренд, коли політичні сили чи лідери дестабілізують ті ЗМІ, які не відображають думку, яку хоче влада. Але ж це і є свобода слова, що навіть меншини мають право на свою думку, навіть якщо вона не співпадає з думкою влади”, – сказав Арлем Дезір.

Представник ОБСЄ зазначив, що їхній офіс також турбує питання мови ворожнечі і вони  підтримують розробку законодавства, певних регуляцій, які будуть запобігати їй. “Але все має бути збалансовано, ми хочемо, щоб не було мови расизму, пропаганди тероризму, а з іншого боку - хочемо, щоб не були спекуляції, що через таке законодавство взагалі обмежується свобода слова. У нас відбувається діалог з урядом України щодо мови ворожнечі, щодо створення законодавства і як зробити таке законодавство, щоб воно відповідало всім міжнародним нормам і не утискало свободу слова в цілому”, – додав він.

На запитання видання, чому на таку важливу зустріч ЗМІ були запрошені вибірково, наприклад телеканали “Інтер” і Newsone, голова НСЖУ Сергій Томіленко відповів, що формат заходу був погоджений з ОБСЄ. “Ми домовилися, що це буде зустріч з активом НСЖУ, журналістами і медіа, які зверталися до нас зі скаргами”, – сказав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!