ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісту Громадського заборонили фотографувати у суді підозрювану суддю

21.05.2018, 14:25
Суддя Харківського господарського суду Тетяна Денисюк з адвокатами на засіданні Солом’янського райсуду Києва, 21 травня. Фото - Дмитро Реплянчук/Громадське

21 травня суддя Солом’янського райсуду Києва Ірина Антипова заборонила журналісту Громадського Дмитру Реплянчуку фотографувати та знімати на відео суддю Тетяну Денисюк, яку підозрюють у “газовій справі” Олександра Онищенка, повідомляє Громадське.

Адвокат Сергій Волков просив суддю заборонити журналісту знімати, пояснивши це тим, що "зйомка на фото та відео може становити загрозу” для Денисюк.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Андрій Перов виступив проти заборони зйомки і заявив, що це не передбачено законом.

“Я виступаю проти цього клопотання (щодо заборони фото- та відеозйомки - ред.), оскільки я не можу знайти законодавчого пояснення такого клопотання”, - сказав Перов.

Суддю Харківського господарського суду Тетяну Денисюк підозрюють у "газовій справі" Олександра Онищенка. Прокурори хочуть продовжити їй запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання з носінням електронного браслета.

Як зазначає Громадське, у статті 11 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” передбачено, що “учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду”.

Також у статті зазначається, що зйомка має здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та реалізації учасниками розгляду їхніх процесуальних прав.

Журналіст Реплянчук розповів деталі. “На початку засідання я почав фотографувати підозрювану суддю Денисюк, її адвокат намагався закрити її обличчя від камери книжкою КПК, потім попросив суддю заборонити мені проводити фото та відеозйомку з незрозумілих причин. Сказав, що це “становить небезпеку”. Суддя запитала мене, як мене звати і з якого я ЗМІ. Я представився і показав своє посвідчення. Після цього суддя заявила, що мені не можна знімати підозрювану Денисюк і адвокатів, які сидять на одній лаві з нею. За три хвилини після цього суддя вирішила відкласти засідання до завтра”, - розповів він “Детектору медіа”.

Також, за словами Реплянчука, після засідання адвокат підозрюваної відмовився з ним розмовляти.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний так прокоментував цей випадок: “Варто було б ознайомитися з мотивацією викладеною у клопотанні повністю та мотивацією судді при винесенні такого рішення. Проте варто зазначити, що відповідно до вимог статті 11 Закону України передбачається проведення у залі судового засідання фото- та відеозйомки з урахуванням обмежень, встановлених законом. Таким обмеженням у даній ситуації може бути визначений порядок проведення зйомки судового процесу у спеціальному до цієї ситуації законодавстві - Кримінально процесуальному кодексі України, а також вимоги щодо фото- та відеозйомки фізичних осіб, визначені у Цивільному кодексі України”, - зазначив він.

Liked the article?
Help us be even more cool!