ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістки "UA: Житомир" босоніж протестували проти закриття ранкової програми

16.12.2019, 15:12
Фото – stv.detector.media
Фото – stv.detector.media

12 грудня журналістки і ведучі ранкової програми на регіональному каналі Суспільного мовлення “UA: Житомир” Оксана Гебрич, Наталія Дехтієвська, Тетяна Іскоростенька і Дар’я Самаріна провели босий протест проти закриття ранкової програми, повідомляє “Суспільне. Детектор медіа”.

Журналістки з команди ранкової програми у футболках із логотипом каналу “UA: Житомир” вийшли босоніж перед будівлею філії, заклеїли роти чорними стрічками, а в руках тримали напис “Житомир”.

Акцію протесту провели ближче до обіду, після виходу ранкової програми, розповіла виданню журналістка Оксана Гебрич.

За її словами, команда ранкової програми була занепокоєна ситуацією з “ранками” після виходу новини на сайті “Детектора медіа” про те, що у філій НСТУ, найімовірніше, заберуть ранкові програми і перенесуть їх до одного міста. 

Вона пояснила, що босий протест – це крок відчаю та прохання про те, щоб на ситуацію з “ранками” звернули увагу. За її словами, на сьогодні для регіону їхня ранкова програма – це єдиний майданчик, де журналісти можуть розповісти про своїх земляків, літературне і мистецьке життя Житомирщини.

У грудні до команди каналу дійшла інформація не лише про закриття ранкових програм, але і про скорочення штату, щодо якого наразі нікого з працівників каналу не попереджували.

“На даному етапі, можливо, люди розчарувалися. У нас не така велика заробітна плата, щоб за неї триматися, але ми любимо свою роботу”, – сказала журналістка і додала, що з ними ніхто не говорив про плани на 2020 рік, які зміни чекають команду ранкової програми.

Ранкова програма на каналі “UA: Житомир” триває дві години, складається з чотирьох блоків, на які запрошують чотирьох гостей. У межах програми виходять рубрики, в яких журналісти з гостями обговорюють усе найцікавіше, що відбувається на Житомирщині.

До складу команди “ранку” входять редактор і шість журналістів, які також самі монтують. Вони працюють у штаті. Ранкові програми та сюжети для них знімають загальні оператори, які працюють у філії. Технічного персоналу в ранкової програми немає.

Як зазначила Оксана Гебрич, гості, які ходять на ефір ранкових програм, та глядачі, з якими є інтерактивний зв'язок, занепокоєні закриттям “ранків”.

“У разі закриття ранкової програми навряд чи хтось дізнається про наших земляків. Якщо зроблять загальну ранкову програму на базі однієї філії, в якій будуть виходити сюжети про Житомирщину, то я не думаю, що це забезпечить потреби в інформації для наших глядачів”, – сказала журналістка.

За словами члена правління Миколи Чернотицького, на Суспільному проводили дослідження, згідно з результатами якого у 2018–2019 роках філії не виконали планів щодо ранкових новин та розважального і просвітницького мовлення.

Оксана Гебрич розповіла, що, створюючи “ранок”, вони намагаються тримати баланс, щоб порушувати більш серйозні теми (але все одно в легкій формі, наскільки це можливо) і розважальні, останні переважають. Вона додала, що відео “ранків”, які вони публікують у соціальних мережах, завжди мають свого глядача, частина з них набирає досить багато поширень та переглядів.  

Також журналістка зазначила, що в ранковій програмі зосереджуються на житті регіону. “Якщо в ефірі “ранку” проскакує загальна тема, то все одно беремо до уваги особливості Житомирщини. Наші експерти завжди говорять про загальні теми з прив’язкою до регіону”, – розповіла вона.

Як пише видання, наразі в НСТУ немає відповідей на запитання про можливе скорочення штату у філіях і зміни ранкових програм у 2020 році. У НСТУ сказали, що коли буде розроблена концепція ранкового мовлення, тоді лише зможуть дати відповіді.  

Нагадаємо,  11 жовтня голова правління НСТУ Зураб Аласанія під час пресконференції повідомив, що у філій НСТУ, найімовірніше, заберуть ранкові програми і перенесуть їх до одного міста. 

Пізніше в компанії зазначили, що у 2020 році Суспільне посилить спільну роботу з регіонами з виготовлення контенту. У телецентрі “Олівець” будують студії, в яких з 2020 року відбуватимуться щоденні включення з регіонами.

Водночас у філіях НСТУ занепокоєні закриттям ранкових програм. У філіях пропонують: оптимізувати насамперед саму ідею ранкового телешоу та, можливо, формат; створити комунікативну групу для обговорення оптимізації ранкового телешоу та творчих груп “Ранок”; провести прямий діалог членів правління ПАТ “НСТУ” з творчими групами “Ранок” філій ПАТ “НСТУ” задля пошуку компромісу та уникнення відчуття невизначеності та непорозумінь.

Після оприлюднення відкритого листа колективами “ранків” правління пояснило, що буде з програмою: вона виготовлятиметься в інший спосіб.

Liked the article?
Help us be even more cool!