ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Ukrpress.info підтвердив свою присутність на відео, оприлюдненому МВС

06.12.2017, 17:38
Фото - glavcom.ua

Журналіст видання Ukrpress.info Ігор Рудич підтвердив ІМІ, що на відео, оприлюдненому директором департаменту комунікації МВС про “затримання псевдожурналіста” під час акції із затримання Міхеіла Саакашвілі, дійсно він.

На запитання ІМІ, що було опубліковане правоохоронцями відео, на якому людина з ножем дуже схожа на нього, і чи може він підтвердити, що то є він, Ігор Рудич відповів: “Це я, але, власне кажучи, хай вони мені не розповідають, що я, по-перше, не журналіст, а по-друге, хай вони мені не розказують, що я щось там застосовував. Вони цей ніж що, показали, чи що? І що, людина не може мати з собою ножа?” - сказав Рудич.

Також він розповів, що він є журналістом і займається саме розслідуваннями, і зазначає, що він “не вигідний режиму”.

“А щодо того, що вони мені шиють, це я можу, власне, з адвокатами своїми їм відповісти. Але хай вони не розказують побрехеньки. Хай вони не брешуть, що я щось застосовував. Хай вони мені ще пришиють, що я проти Порошенка застосовував. Дуже багато для них честі, щоб я - журналіст у другому поколінні… У мене перша публікація була в 1989 році, а в 1994 році в мене вже були розслідування про військову мафію, про квартири. Так що хай вони мені не шиють, я дуже незручний для режиму”, - сказав Рудич.

“А за те, що вони мене не називають журналістом, хай у прихвостнів системи це залишиться на їхній совісті. Вони стільки темників не виконали, скільки я розслідувань зробив, починаючи з 1994 року”, - сказав він.

Він розповів, що висвітлював події на Майдані, робив розслідування про розстріли на Майдані.

Також Рудич зазначає, що вчора займався журналістською діяльністю.

“Я знімав не тільки на смартфон, а й опинився в строю, у лаві, коли попросили чоловіків туди стати. Це вже інша історія. Моя журналістська ідентифікація, а є моя офіцерська ідентифікація. От власне це  багатьом не подобається. А коли вас пакують (в автозак - редактор), краще, щоб у вас нічого не знайшли. Тому що будь-яка відкривачка, викрутка може свідчити проти вас”, - сказав він.

Рудич також запевняє, що йому не дали можливості показати журналістське посвідчення.

“Коли мене спакували, мені не дали показати “пресу”. А коли привезли у райвідділок на Герцена, я показав свою “пресу” і сказав, що починаю робити своє журналістське розслідування щодо цього. Вони зразу запитали: а як ви тут опинилися, ви ж журналіст, ви ж не маєте до нас претензій? Я сказав, що не маю, але до інших маю”, - сказав він.

На запитання ІМІ, що він робив з ножем саме під час виконання журналістської діяльності, Рудич відповів: “Я не використовував ніж. У мене навіть вдома ножі тупі. Розумієте, я дома можу відкривачку використати, коли треба щось відкрити. А що Порошенко робив з приводу викрадення громадянина Саакашвілі і накручування ситуації?” - відповів Ігор Рудич.

Нагадаємо, що директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко 6 грудня оприлюднив у себе на сторінці у Фейсбук відео, вказавши, що 5 грудня під час подій навколо Міхеіла Саакашвілі був затриманий правопорушник з ножем та при затриманні назвався журналістом. Речник закликав журналістів маркуватися під час висвітлення масових подій на вулицях і дбати про власну безпеку.

“Шановні журналісти, висвітлюючи буремні події на вулицях, ніколи не робіть так, як цей правопорушник і псевдожурналіст: взяв із собою ніж, дістав його, хотів застосувати, а коли його почали затримувати - скинув і почав волати: “У мєня нєт ножа, я журналіст!”. Свідком цього епізоду також є справді авторитетний журналіст Sergiy Karazy з агенції Reuters.

Прохання до нього і до всіх справжніх журналістів: максимально позначати себе під час роботи на вулицях у таких ситуаціях (яскраві жилети, прес-карти на видному місці тощо) і дбати про власну безпеку також.

Правоохоронці чітко орієнтовані на те, щоб не завдавати шкоди журналістам, але під час динамічного розвитку подій, під час пересування підрозділів, у колотнечі протистояння - може трапитися всяке. Пильнуйте і себе, і колег. І ніколи не повторюйте ганебний досвід цього правопорушника #умєнянєтножаяжурналіст”, - написав Шевченко.

Водночас інформаційно-аналітичне експертне агентство Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова повідомило 5 грудня ІМІ про напад співробітників поліції на їхнього експерта, журналіста видання Ukrpress.info Ігоря Рудича в Києві під час подій довкола затримання лідера “Руху нових сил” Міхеіла Саакашвілі.

“Поліцейські в грубій формі повалили журналіста на підлогу, натягнули на руки так звану стяжку (пластикові кайданки, в них практично неможливо рухатися, завдають страшного болю, їх застосування прирівнюється до тортур), наступили ногою на обличчя і тримали його так півтори години, після чого відвезли в Шевченківське райуправління МВС в м. Києві де, по прибутті адвоката, відпустили”, - повідомляє Центр.

Як розповів сам журналіст, у нього “залишилися сліди на руках і обличчі внаслідок застосування правоохоронцями невмотивованої сили”.

“Попри те, що я представився, попри те, що я мав із собою посвідчення й просив принаймні замість стяжки одягнути кайданки, представники поліції все одно пішли на правопорушення”, - розповів журналіст.

Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова надіслав ІМІ копію редакційного посвідчення Ігоря Рудича, а також дані про реєстрацію Ukrpress.info як ЗМІ.

Фото - Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова
Фото - зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова
 
Liked the article?
Help us be even more cool!