ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізька журналістка відкрила персональну виставку про війну "Це мій дім"

Катерина Клочко. Фото – Ігор Лавров / 061.ua
Катерина Клочко. Фото – Ігор Лавров / 061.ua

У Запоріжжі з 19 квітня відкрилася персональна виставка “Це мій дім”, присвячена життю прифронтових громад в області. Її авторка – фотографиня сайту 061.ua Катерина Клочко, яка з початку повномасштабного вторгнення фіксує злочини Росії проти України на території області. 

Як розповіла авторка виставки регіональній представниці ІМІ, у просторі представлено понад 30 робіт щодо кількох тематик: 

  • життя аграріїв під час війни;
  • знищення російськими окупантами шкіл та історичних об'єктів;
  • життя людей у громадах, які постійно перебувають під обстрілами російських агресорів.

“Назва виставки виникла після спілкування з жителями цих громад. “Це мій дім” – саме так відповідають люди на запитання: “Чому ви не їдете звідси?” Саме тому попри все залишаються на цій території”, – розповіла Катерина Клочко.

 

Фотовиставка Катерини Клочко в Запоріжжі. Фото – Ігор Лавров / 061.ua

За її словами, на виставці переважно представлено фото з Оріхова, Гуляйполя і навколишніх селищ.

“Ця виставка – результат поїздок до прифронтових громад команди 061. Фотовиставка розповідає про життя цих громад і злочини росіян проти цивільного населення. На фотографіях є аграрії, які продовжують працювати попри обстріли, сіяти та збирати пшеницю. Є світлини з фермерського господарства, яке власник майже 30 років розбудовував, виробляв борошно, і в один момент російська ракета все зруйнувала, – розповідає фотографиня. – Ще є поля пшениці в полум'ї в Темерівці, на межі Дніпровської, Запорізької і Донецької областей. Я зробила цей знімок у 2022 році. Тоді по полю вдарили росіяни й загорілася стигла пшениця, яку був час збирати. У мене є кадри, як над полем, що палає, літають лелеки: досі пам'ятаю це сумне відчуття апокаліпсиса”.

Лелеки над полем пшениці, що палає після російського обстрілу. Фото Катерини Клочко

Також на виставці є фотографії зруйнованих шкіл та історичних будівель у Гуляйполі й Оріхові. Ще один блок присвячено безпосередньо життю людей у прифронтових громадах. 

“На кожному фото є люди в підвалах, на вулиці, які живуть своє життя. Як, наприклад, жінка в Оріхові, яка посеред зруйнованого міста веде козу на побачення, чи усміхнені люди, які ліплять вареники та сподіваються на перемогу. Мені хотілося показати, що вони все-таки вистоюють. Вся ця виставка про надію, надію на перемогу”, – розповіла Катерина Клочко.

За даними 061.ua, Катерина Клочко з початку повномасштабного вторгнення готує важливі фоторепортажі про захисників Запорізького краю, життя прифронтових громад та наслідки ворожих обстрілів. 

Світлини Катерини експонувалися на групових виставках у Європі та США. Завдяки співпраці з міжнародними інформаційними агенціями її фото із Запоріжжя та області публікувались у провідних виданнях світу.

Виставка триватиме до 30 квітня в Запорізькому фотоклубі (проспект Собороний, 159, Запоріжжя).

 
Фотовиставка Катерини Клочко в Запоріжжі. Фото – Ігор Лавров / 061.ua
Liked the article?
Help us be even more cool!