ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За рік у світі загинули щонайменше 65 журналістів - "Репортери без кордонів"

19.12.2017, 11:08

Щонайменше 65 працівників ЗМІ у всьому світі загинули за період від 1 січня до 1 грудня 2017 року у зв'язку зі своєю журналістською діяльністю. 39 із них були цілеспрямовано вбиті, ще 26 загинули під час виконання професійних обов'язків унаслідок бойових дій або терактів. Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”, оприлюдненому 19 грудня, повідомляє DW.

Серед загиблих 55 - чоловіки, десятеро - жінки. Майже половина з цих журналістів загинули в країнах, де немає збройних конфліктів.

Найнебезпечнішими державами для журналістів у 2017 році визнали Сирію, Мексику, Афганістан, Ірак та Філіппіни. “Репортери без кордонів” із 2012 року називають Сирію найнебезпечнішою для працівників ЗМІ країною світу.

Infografik Reporter ohne Grenzen Anzahl der getöteten professionellen Journalisten weltweit in 2017 UKR

Україна у звіті згадується в контексті викрадень двох працівників ЗМІ в самопроголошених “ДНР” і “ЛНР” на Донбасі. Як пояснили в організації, йдеться про викрадення журналіста низки українських ЗМІ Станіслава Асєєва та блогера Едуарда Неделяєва. За даними організації, Неделяєва “суд” самопроголошеної “ЛНР” влітку засудив до 14 років ув'язнення за проукраїнську позицію.

За даними організації, на початку збройного конфлікту у 2014 році на Донбасі було викрадено понад 30 журналістів. Той факт, що цьогоріч там викрадено двох працівників ЗМІ, у звіті пояснюється зниженням інтенсивності бойових дій, зміцненням лінії фронту та тим фактом, що нині на непідконтрольних Києву територіях Донбасу майже не залишилось критично налаштованих журналістів.

Станом на кінець року в усьому світі викрадено 54-х журналістів. Більшість викрадень сталася в Сирії, Ємені та Іраку. Серед викрадених одна жінка, решта - чоловіки.

У зв'язку з журналістською діяльністю 326 працівників медіа станом на кінець 2017-го перебувають за ґратами. При цьому майже половина з них опинилася у в'язницях п'яти країн - Китаю, Туреччини, Сирії, Ірану та В'єтнаму.

У самій лише Туреччині за ґратами нині перебувають понад 100 журналістів. Щонайменше 43 арешти “Репортери без кордонів” безпосередньо пояснюють журналістською діяльністю затриманих. Щодо десятків інших арештів триває перевірка причин, ідеться у звіті.

При цьому у звіті зауважено, що у 2017 році у світі загинули найменше журналістів за останні 14 років. Однією з причин цього “Репортери без кордонів” називають виїзд журналістів із країн, у яких їхня робота стала надто небезпечною, зокрема з Сирії, Іраку, Ємену та Лівії. Окрім того, працівники медіа нерідко припиняють журналістську діяльність і починають працювати у сферах, менш небезпечних для життя, вказано у звіті.

Прикладом таких країн є Мексика, де “злочинні картелі та корумповані політики нерідко за будь-яку ціну прагнуть запобігти критичному висвітленню подій”, констатують правозахисники.

Як повідомляв ІМІ, з 2012 по 2016 роки по всьому світу загинули 530 журналістів, а за 11 років з 2006 року – 930. Про це йдеться в доповіді ЮНЕСКО, оприлюдненій 2 листопада.

Liked the article?
Help us be even more cool!