ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європарламент засудив вибори в Росії і назвав їх "театральним фарсом"

25.04.2024, 17:10

Європарламент ухвалив резолюцію, якою засудив нелегітимні президентські вибори в Росії й окупованих Росією територіях України. Резолюцію ухвалили 493 голосами за; 11 депутатів проголосували проти, 18 – утрималися, повідомила пресслужба Європарламенту.

На тлі так званих президентських виборів у Росії, що відбулися 15–17 березня 2024 року, депутати Європарламенту закликали країни-члени ЄС і міжнародну спільноту не визнавати результатів цих виборів легітимними, адже вони проводилися, зокрема, на незаконно окупованих територіях України. Крім того, не були вони вільними чи справедливими в самій Росії.

“Єдиною метою театрального фарсу, розіграного російською владою, є створення видимості виборної легітимності Володимира Путіна, його політики невблаганних внутрішніх репресій і передусім агресивної війни проти України”, зазначили депутати. 

Європарламент також засудив вибір прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана відхилитися від позиції ЄС і привітати Путіна з його фіктивними перевиборами.

Водночас, зазначається в резолюції, “ЄС мусить активно підтримувати російське громадянське суспільство й демократичну опозицію”.

Європарламент закликав країни-члени обмежити відносини з Путіним до мінімуму, необхідного для миру в регіоні, а також для гуманітарної і правозахисної діяльності на кшталт обміну полоненими, повернення дітей, депортованих з України, та закликів звільнити політв’язнів.

Європарламент наголосив, що ЄС має виявляти повну солідарність із російським громадянським суспільством і запроваджувати санкції проти порушників прав людини. Депутати закликали ЄС і країни-члени й надалі активно підтримувати незалежні громадські організації, незалежні медіа й правозахисників у Росії, а також активно взаємодіяти й надавати підтримку російській демократичній опозиції.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!