ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄСПЛ відхилив скаргу Кіркорова щодо Литви про заборону в’їзду до країни

Філіпп Кіркоров
Російський співак Філіп Кіркоров. Фото – ЖАРА TV

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відхилив скаргу російського співака Філіпа Кіркорова щодо рішення Литви заборонити йому в’їзд до країни. Рішення є остаточним, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу ЄСПЛ.

Кіркорову, який має громадянство Росії і Болгарії, Литва заборонила в’їзд 2021 року з міркувань нацбезпеки. 

ЄСПЛ вирішив, що рішення Литви мало під собою легітимне підґрунтя і за національним, і за європейським законодавством. 

“Загалом суд дійшов висновку, що оцінювання литовської влади, засноване на заявах та діях позивача, не було свавільним чи необґрунтованим. Зокрема, позивач відкрито казав, що підтримує дії Росії щодо Криму і казав про себе, що є представником Владіміра Путіна на сцені”, – йдеться в комюніке.

Суд погодився з литовськими судами в тому, що заборона в’їзду для російського співака не була непропорційною, та врахував, що його права як громадянина країни-члена ЄС (Болгарії) лише частково обмежені – забороною в’їзду до Литви, з якою він не має тісних зв’язків.

Також ЄСПЛ зауважив, що Кіркоров ще не вичерпав можливості для оскарження в національних судах збитків, яких він зазнав через скасовані концерти.  

Крім того, суд у рішенні врахував також те, що і Сейм Литви, і Європарламент визнають потребу викривати російську дезінформацію і пропаганду. 

Антиукраїнська діяльність Кіркорова

Як повідомляв ІМІ, 22 червня 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики України за поданням Служби безпеки України занесло російського співака Філіпа Кіркорова до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці.

СБУ рекомендувала МКІП внести Кіркорова до переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці України через підтримку окупації Криму.

19 січня 2021 року Литва на п'ять років заборонила в'їзд Філіпу Кіркорову. Його занесли до списку небажаних осіб через публічне виправдання окупації Росією Криму. Ініціювало заборону Міністерство закордонних справ Литви, яке подало до департаменту міграції при МВС країни звернення з проханням про внесення Кіркорова до національного списку іноземців, яким заборонено в'їзд до Литовської Республіки через незаконні візити до Криму.

14 червня 2021 року Вільнюський окружний адміністративний суд (ВОАС) відхилив скаргу Кіркорова, в якій він оскаржив заборону на в'їзд до Литви. 

11 серпня 2021 року СБУ підтвердила заборону на в’їзд до України на три роки Філіпу Кіркорову.

У 2022 році Кіркорову заборонили в’їзд Латвія та Естонія.

7 січня 2023 року Президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО про персональні санкції щодо 119 публічних осіб, до яких ввійшли російські артисти. До санкційного списку потрапив, зокрема, Філіп Кіркоров.

Liked the article?
Help us be even more cool!