ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Видавництво Старого Лева видасть поетичну збірку загиблої Вікторії Амеліної

Збірка Вікторії Амеліної "Свідчення". Фото – Видавництво Старого Лева

Видавництво Старого Лева видасть першу поетичну збірку загиблої в Краматорську української письменниці Вікторії Амеліної “Свідчення”. Увесь прибуток з першого накладу видавництво спрямує на Нью-Йоркський літературний фестиваль, який заснувала Амеліна.

Про це видавництво повідомило на своїй фейсбук-сторінці.

“Вірші з цієї книжки Вікторія почала писати на початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України, а останній – був написаний за декілька днів до її загибелі від ракетного удару по Краматорську 27 червня 2023 року”, – зазначили у видавництві.

Художнє оформлення для книги виконав Данило Мовчан, а над упорядкуванням збірки працювали чоловік Вікторії Олександр Амелін та близькі подруги Галина Крук, Софія Челяк, Катерина Міхаліцина, Маряна Савка, Олена Гусейнова, Світлана Поваляєва, Тетяна Терен, Оксана Луцишин.

Упорядниця книги, подруга Вікторії Амеліної Софія Челяк, написала на своїй фейсбук-сторінці, що за кілька місяців до загибелі Амеліна поділилася бажанням видати свою поетичну збірку, але не встигла цього зробити.

“Два дні після мого дня народження, 15 травня, Вікторія, зокрема, написала, що хоче видати збірку поезій, її назва “Свідчення”, а видати вона хоче її у Видавництві Старого Лева і просить мене допомоги з ілюстратором. На “Арсеналі” вона коротко поговорила про це з Мар'яною Савкою. І це всі вказівки, які залишилися нам”, – зазначила Челяк.

Передзамовити книгу можна із 17 квітня по 5 червня на сайті Видавництва Старого Лева. 

Як повідомляв ІМІ, письменниця Вікторія Амеліна померла 1 липня 2023 року в лікарні Мечникова в Дніпрі. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу ресторану в Краматорську 27 червня 2023 року. Там вона перебувала разом з делегацією колумбійських журналістів та письменників. Похована у Львові на Личаківському кладовищі.

У квітні 2024 року жителя Краматорська (Донецька область), який навів російську ракету по піцерії RIA PIZZA, внаслідок чого загинуло 13 людей, зокрема Вікторія Амеліна, засудили до довічного позбавлення волі.

Вікторія Амеліна – письменниця та громадська діячка, членкиня PEN Ukraine, засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю в селищі Нью-Йорк Бахмутського району Донеччини. У рік початку повномасштабного вторгнення Амеліна приєдналася до польових дослідників воєнних злочинів Росії в команді Truth Hounds.

Liked the article?
Help us be even more cool!