ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада Маріуполя радить ЗМІ вживати у новинах певну термінологію та дотримуватися дрес-коду

16.08.2017, 12:34

Маріупольська міська рада (Донецька область) просить представників засобів масової інформації уникати у новинах певних словосполучень щодо міста, а також просить журналістів дотримуватися дрес-коду при висвітленні офіційних заходів. Про це йдеться у листі начальниці управління з питань преси та інформації Маріупольської міської ради Олени Махової від 25 липня, повідомляє представниця ІМІ у Донецькій області.

У листі зазначено, що коли ЗМІ використовують такі словосполучення, як “маріупольський напрямок” та “поблизу Маріуполя” - “це відлякує не тільки інвесторів, а і внутрішніх туристів, що мандрують Україною”. При цьому у листі зазначено, що Маріуполь був звільнений у 2014 році і лінія зіткнення віддалена від міста більш, ніж на 20 км, та поблизу міста не ведуться бойові дії.

“Щоб уникнути провокативного та панічного настрою серед населення, закликаємо більш конкретно вказувати у назві та самому матеріалі територіальні відомості”, - йдеться у листі.

Також міська влада просить журналістів уникати термін “Столиця Приазов’я”, “бо ця назва не є офіційною та суперечить чинному законодавству”.

Крім того, міська влада “переконливо просить журналістів, які висвітлюють офіційні заходи, дотримуватися дрес-коду та охайного зовнішнього вигляду”.

“Ми залишаємо за собою право не пускати на заходи журналістів в коротких шортах, рваних джинсах, міні-спідницях, майках, шльопанцях і т.і.”, - йдеться у листі.

Як розповіла представниці ІМІ місцева журналістка Вікторія Савицька, такі листи журналісти виявили у своїх поштових скриньках.

“Вислів про те, що біля Маріуполя бойові дії не ведуться, видається мені досить дивним. Бо селище Широкине знаходиться ніяк не за 20 км від Маріуполя. Від околиці мікрорайона Східний, десь 10 км. І ми постійно чуємо розриви і роботу артилерії. Бажання ввести дрес-код я десь розумію, проте неможливо постійно бути при “параді”. Бо редактор не посилатиме журналіста, який гарніше виглядає, а посилатиме того, хто є обізнаним та у темі”, - зазначила Савицька.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний, коментуючи лист, зазначив, що він має виключно консультативно-прохальний характер без вимог, накладання обов'язків чи обмежень прав журналістів.

“Все що стосується “зауважень, пропозицій” з приводу термінології та висвітлення, то по тексту вони несуть виключно консультативно-прохальний характер без вимог, накладання обов'язків чи обмежень прав журналістів. Хоча загалом такого роду інформаційні листи за певних умов можна розглядати як прояв “замаху” на цензуру”, - сказав він.

Що стосується питання дрес-коду, зазначив Ратушний, то тут вже порушується питання принципів рівності і справедливості у наданні відкритого доступу до відкритих заходів суб'єкту владних повноважень.

У такому випадку, вже з'являється потенційна можливість зловживань, накладення необгрунтованих обов'язків та обмежень на права журналістів. Вказаний документ має сумнівний правовий характер та очевидно не має свого юридичного підгрунтя у Регламенті роботи ради чи відповідного документу, що регулює питання акредитації чи доступу журналістів до засідань ради (за умови його наявності)”, - зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!