ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний Суд призначив новий розгляд справи 10-річної давності про перешкоджання журналістці "Корабелів.інфо"

Вчитель з Миколаєва Євген Базулько, що перешкоджав журналістці Наталії Бєловій. Фото – korabelov.info

Верховний Суд призначив новий розгляд справи щодо перешкоджання журналістці онлайн-медіа “Корабелів.інфо” Наталії Бєловій під час президентських виборів у 2014 році.

Про це йдеться в рішенні Верховного Суду від 13 березня 2024 року.

Суд скасував ухвалу Миколаївського апеляційного суду від 5 жовтня 2023 року і призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Раніше Інститут масової інформації повідомляв, що 5 жовтня 2023 року Миколаївський апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції (Корабельний районний суд  Миколаєва від 6 квітня 2023 року) щодо визнання жителя Миколаєва, вчителя однієї зі шкіл Євгена Базулька винним у перешкоджанні роботі журналістки місцевого видання “Корабелів.інфо” Наталії Бєлової.

Під час виборів Президента України у 2014 році Євген Базулько, бувши членом виборчої комісії, перешкоджав діяльності журналістки Наталі Бєлової. Спочатку він погрожував їй пошкодити камеру, вимагав припинити відеознімання виборів. Потім він встав та плечем умисно вдарив журналістку по руці, якою вона тримала фотокамеру.

Суд першої інстанції визнав Базулька винним у скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) та призначив йому штраф – 850 грн. Проте, зважаючи на давність справи, його звільнили від штрафу. Водночас суд постановив стягнути з Євгена Базулька на користь держави витрати за проведення експертиз у 14 тисяч гривень.

Однак, не погоджуючись із рішенням апеляційного суду, Євген Базулько вирішив оскаржити вирок у Касаційному кримінальному суді. 

13 березня 2024 року відбулося засідання Касаційного суду, який повернув на повторний розгляд справу вчителя.

“Мені дуже прикро, що вже майже 10 років пішло на те, щоб саме в судових інстанціях підтвердити очевидне – неприпустимість протизаконної поведінки стосовно журналістів, яку  дозволив собі член дільничної виборчої комісії у 2014 році Євген Базулько. Суддям було б дуже важко визначитися, не май я відеопідтверджень ганебних вчинків Базулька, але ж вони містяться в матеріалах справи. Ось чому обвинувачений так завзято прагне досягти визнання дисків з відеодоказами “несправжніми”, дійшовши з цією ідеєю аж до Верховного Суду…” – сказала Наталя Бєлова в коментарі ІМІ.

У касаційній скарзі до Верховного Суду Євген Базулько стверджує, що докази проти нього були сфабриковані, а суд першої інстанції порушив його права та начебто не допитав свідків зі сторони захисту. Зокрема, у касаційній заяві Базулько зазначив, що відеозаписи перешкоджання ним діяльності журналістки не оригінальні й тому він вважає, що “зміст відеозапису викликає обґрунтовані сумніви щодо його достовірності, а події, які відображені на відеозаписі, не підтверджені жодним зі свідків, допитаних під час судового розгляду”. 

Окрім того, Євген Базулько вважає, що прокурори “навмисно” знищили відеозапис слідчого експерименту, який проводили в приміщенні виборчої дільниці в школі. Він також вважає, що суд першої інстанції безпідставно відмовив у задоволенні його клопотання про виклик для допиту як свідка редактора інтернет-видання “Преступности.НЕТ”, “який також міг підтвердити провокативні дії з боку потерпілої”.

Журналістка Наталя Бєлова зазначає, що суд першої інстанції ухвалив справедливе рішення та визнав Базулька винним, спираючись не на його вигадки, а на реальні докази й правдиві свідчення в справі.
“Тож для мене не було дивним, що й Миколаївський апеляційний суд залишив вирок Корабельного районного суду без змін. Касаційну скаргу обвинуваченого ми з моїм представником у суді (юристом Миколою Гринішаком) вважаємо необґрунтованою і такою, що суперечить нормам законодавства та не ґрунтується на реальних обставинах справи”, – зазначила журналістка. 

Водночас Наталя Бєлова вважає, що Верховний (касаційний) суд у цьому разі дослухався “до неправдивих тверджень та нелогічних, на мою думку, вимог Базулька і призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції”. 

Вона сподівається, що зможе остаточно відстояти свою правоту і довести провину Євгена Базулька в перешкоджанні законній журналістській діяльності. 

“Це все заради того, аби вкотре пояснити всім іншим на майбутнє, що так, як він, робити не можна; щоб надалі не тільки я – будь-який журналіст міг би працювати, не боячись за себе і за техніку, а вільно виконувати ту відповідальну місію, яка покладена на нас у суспільстві”, – сказала Наталя Бєлова.

28 березня 2024 року Апеляційний суд Миколаївської області постановив призначити розгляд справи на 6 червня 2024 року.

У липні 2014 року ІМІ повідомляв, що поліція закрила провадження за фактом перешкоджання журналістці в день виборів, не знайшовши там складу кримінального правопорушення.

За словами Наталії Бєлової, загалом поліція тричі відкривала розслідування та закривала справу через “відсутність факту злочину”, тож їй доводилося звертатися з цього приводу до прокуратури та суду.

Проте потім розслідування все ж поновили, і 2017 року, лише через два з половиною роки від дня його відкриття, слідчі поліції передали до суду кримінальну справу щодо перешкоджання Наталії Бєловій.

Liked the article?
Help us be even more cool!