ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Угорщині закрились два опозиційні ЗМІ

12.04.2018, 11:06
Фото - zkmuseum.com

В Угорщині 11 квітня припинили існувати два опозиційні засоби масової інформації – газета Magyar Nemzet (“Угорська нація”) та радіо Lánchíd (“Ланцюговий міст”), повідомляє Радіо Свобода.

Magyar Nemzet, провідна опозиційна газета консервативного спрямування з 80-літньою історією, припинила виходити через фінансові труднощі. Також перестала існувати онлайн-версія цього видання.

Magyar Nemzet була одним із найбільших критиків чинної угорської влади.

Коаліція очолюваних Віктором Орбаном партій ФІДЕС-ХДНП перемогла 8 квітня на парламентських виборах із великим відривом від суперників, набравши майже 50% голосів, що дає їй право утворити конституційну більшість.

За словами заступника головного редактора часопису Жомбора Дьєрдя, після виборів така доля очікує на всі журналістські колективи, хто “насмілиться підняти бодай слабкий голос критики” в бік влади. Він додав, що Magyar Nemzet останнім часом публікувала в себе на сторінках матеріали про зловживання можновладців, які в інших країнах ЄС “вже б давно призвели до їхньої відставки”.

Журналіст зауважив, що влада також унеможливила роботу незалежних периферійних мас-медіа, щоб “закрити від населення об’єктивну інформацію”. Замість цього створені маніпулятивні ЗМІ, які продукують пропаганду, зазначив Жомбор Дьєрдь.

Те саме трапилося і з радіо Lánchíd.

Відповідаючи на запитання закордонних журналістів на міжнародній прес-конференції у Будапешті, Віктор Орбан заявив, що угорський уряд і він особисто “не займаються бізнесовими справами редакцій, які перебувають у приватних руках” і що майбутнє цих мас-медіа – справа їхніх власників.

Керівник Національної спілки журналістів Міклош Гарґітаї, у минулому провідний працівник газети Népszabadság, яка припинила існування з економічних причин 8 жовтня 2016 року, вважає закриття Lánchíd та Magyar Nemzet “політичною справою”.

Liked the article?
Help us be even more cool!