ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Одесі муніципальна охорона не пропускала журналістку на сесію міськради

04.10.2017, 15:50
Фото - скріншот з відео 048

В Одесі представники муніципальної охорони не пропускали на сесію міської ради журналістку видання 048.ua Олену Кравченко. Інцидент стався 4 жовтня, про це ІМІ повідомив головний редактор видання Олександр Городілов.

За його словами, відмову пропустити охоронці мотивували тим, що у будівлі міськради працюють сапери. При цьому, зазначив головред, журналістка представилась, ким вона є.

Також Городілов повідомив, що редакція перевірила інформацію і з’ясувала, що офіційних повідомлень про мінування міськради не було. “Повідомлень про замінування не було. Саперів не було апріорі”, - розповів головред.

“У нас спостерігається така тенденція, що муніципальна охорона і бійці цієї структури не пускають журналістів, мотивуючи, наприклад, що зала переповнена. Хоча тітушок пропускають. Вони знають перелік ЗМІ, які нелояльні до влади, і вони до цих ЗМІ ставляться відповідно. У нас немає претензій до прес-служби, але є до муніципальної охорони”, - сказав Олександр Городілов.

Пізніше їх журналістку таки пропустили, пише видання. “Люди, що представилися юристами міськради, переписали дані паспорта і посвідчення”, - сказала вона, додавши, що представників ЗМІ також обшукали.

Видання нагадує, що дана сесія минулого разу була перервана у зв'язку з масовими вуличними заворушеннями, викликаними трагічною загибеллю дітей у дитячому таборі “Вікторія”.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний звертає увагу, що, відповідно до чинного законодавства сесії органів місцевого самоврядування проводяться відкрито та гласно, з відповідною можливістю бути присутніми як будь-яких осіб, так і зокрема представників медіа.

“Випадки, коли можливе обмеження такого права, є виключно визначені чинним законодавством, та повинні відповідно аргументуватися суб'єктом владних повноважень у випадку застосування таких обмежень.

Також варто звернути увагу, що муніципальна охорона може проводити охоронні заходи, але жодним чином не може “обирати”, кого з представників ЗМІ можна допускати до відкритих заходів суб'єктів владних повноважень, а кого - ні.

Крім цього, важливо відмітити щодо проведення представниками такої охорони “обшуків” наступне: при вході до адмінбудівель з боку уповноважених представників забезпечення безпеки та охоронних заходів можлива тільки перевірка документів та поверхневий огляд речей - у свою чергу, особисті обшуки (що стосується вже здійснення оперативно-розшукової діяльності чи слідчих дій) у таких випадках можуть розцінюватися як перевищення повноважень чи самоправство з боку таких осіб”, - прокоментував юрист ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!