ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Уряд Словаччини подав у відставку через кризу після вбивства журналіста

16.03.2018, 10:18
Прем’єр Роберт Фіцо (ліворуч) подає прохання про відставку президентові Словаччини Андрею Кісці. Братислава, 15 березня 2018 року. Фото - Рейтерс

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо та його уряд подали у відставку на тлі політичної кризи, викликаної вбивством журналіста-розслідувача Яна Кучака та його нареченої. Президент Андрей Кіска прийняв відставку уряду і попросив віце-прем’єра Петера Пеллеґріні сформувати новий уряд, повідомляє Радіо Свобода.

Таке рішення має на меті утримати при владі коаліцію з трьох партій і уникнути дострокових парламентських виборів.

Роберт Фіцо, який є лідером соціал-демократичної парті “Смер”, заявив, що “дострокові вибори не принесуть ніякої стабільності”. Наступні вибори мають відбутися у Словаччині у 2020 році.

Вбивство 27-річного журналіста Яна Кучака, який розслідував шахрайство за участю бізнесменів, котрі мають політичні зв’язки, розлютило багатьох словаків щодо питання корупції і призвело до найчисленніших протестів у цій центральноєвропейській країні від часу падіння комунізму в 1989 році.

Наразі нікому не висунуто звинувачень через убивство Кучака, якого знайшли застреленим разом з нареченою в його будинку наприкінці лютого.

Десятки тисяч словаків вийшли на акції протесту по цілій країні останнього тижня і вимагали відставки уряду, а також ретельного розслідування вбивства Яна Кучака та Мартіни Кушнірової.

Кучак, якому було 27 років, писав про зв’язки італійської мафії з людьми, наближеними до Фіца. У деяких своїх публікаціях журналіст висвітлював скандали, пов’язані з партією Фіца.

Після вбивства журналіста опоненти Фіца нагадали, що раніше політик досить непривабливо відгукувався про журналістів, називаючи їх, зокрема, “брудними антисловацькими повіями” та іншими образами такого кшталту, включно з “гієнами” та “зміями”.

Фіцо програв президентські вибори підприємцеві і меценату Кісці у 2014 році, і від того часу політична напруга у їхніх стосунках є однією з ознак словацької політики.

Liked the article?
Help us be even more cool!